"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 18. března 2026 07:47

Marbuša A jak je na tom teď? Synovi naměřili při školní prohlídce bílkovinu v moči, takže nás poslali na podrobnější vyšetření. Všechno je v pořádku a japonský doktor říkal, že se to v pubertě stává a později vymizí...

Offline continuity
41784 příspěvků moje polička 18. března 2026 08:10

Garfie jo jedna z dcer měla právě vyšší cholesterol. To mi taky vysvětlili, že se to občas děje. 

Offline Zuzuli
3615 příspěvků moje polička 18. března 2026 08:22

Karja primo s ortopedii neporadim, ale ja ted mam serii operaci v nemocnici na Frantisku a je to tam super. A ortopedii maji taky, hned ve vedlejsich dverich

Offline Tabea
7662 příspěvků moje polička 18. března 2026 09:43

Gatita Ty SZ nějak blbnou, dej vědět, jestli jsi nic nedostala.

Offline Gatita
8473 příspěvků moje polička 18. března 2026 10:35

Tabeamoc ti dekuji! Ja myslela, ze se moje SZ ani neodeslala, tak jsem ani necekala odpoved, natoz takto expresne:)

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 18. března 2026 11:04

Garfie Marbuša metabolický syndróm - štvorboj - cholesterol, kyselina močová, inzulínová rezistencia  a zvýšený tlak. (nemusia sa objaviť všetky 4)

Vrodené, nedá sa vyliečiť, len riešiť jednotlivé príznaky. Ak to človek zdedí, môže to prepuknúť a nemusí.

Milujem, ked ľudia, čo nič podobné nemajú sú hlboko presvedčení o vlastnej disciplíne.

Jo a samozrejme aj o pozitívnom vzťahu k sebe.

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 18. března 2026 11:07

Zuzuli Gatita píšem to pre istotu aj sem, správy fungujú, aj keď vyhodia správu o chybe. Už vieme, prečo sa objavuje a pracujeme na tom, aby to prestalo. Proste to stačí zatiaľ ignorovať, tá správa fakt normálne prejde.

Offline viktorka_od splavu
48922 příspěvků moje polička 18. března 2026 11:25

slniecko no presne! a jeste si mysli ze pro ty ostatni pitomce to prece hrave spravi prednaska o vyzive

Offline Miru
16327 příspěvků moje polička 18. března 2026 11:46

slniecko viktorka_od splavu 

...předpokládám, že to bylo na mě, Vaše "milé" reakce.

Takže -

psala jsem o lidech, kteří

nemají vážnější zdrav. problémy(srdce, tlak, štítná žláza, atp. ...)

Pod tím "atp./a tak podobně" je plno x dalších závažných zdrav. omezení

(včetně vrozených, genetických),

které jsem tedy nevypisovala - předpokládala jsem, že si je tam případně jedinec, kterého se to týká, dosadí sám, event. ten, kterého se to netýká, si to dogooglí.

Resp. bylo to myšleno na lidi, jejichž největší "problémy" jsou třeba chřipky, virozy, občas kašel, atp.

A tito lidé, když v určitém životním úseku, vlivem třeba nepříjemných životních událostí, situací, zrovna nemají top životní styl, čímž si třeba zhorší hladinu cholesterolu, tak tam je to v první řadě na nich.

Ok, doktor by jim to měl doporučit předtím, než nasadí léčbu, případně, pokud je to hodně špatné, tak současně s léčbou upravit životní režim.

48922 příspěvků moje polička 18. března 2026 11:47

Miru nebylo:-)

Offline Miru
16327 příspěvků moje polička 18. března 2026 11:48

viktorka_od splavu 

No, dobrá.

V každém případě jsem svůj příspěvek upřesnila

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 18. března 2026 12:51

Miru nebolo. Takých máš aspoň raz do týždňa, ak máš šťastie.

Kým to vidieť. Potom, keď sa niečo z toho podarí vyriešiť liekmi, tak ti gratulujú, že oni vedeli, že to dáš, len bolo treba pre to aj niečo spraviť!

Offline Miru
16327 příspěvků moje polička 18. března 2026 12:52
Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 18. března 2026 12:53
Reakce na Miru:

psala jsem o lidech, kteří

nemají vážnější zdrav. problémy(srdce, tlak, štítná žláza, atp. ...)

Pod tím "atp./a tak podobně" je plno x dalších závažných zdrav. omezení

(včetně vrozených, genetických),

​Problém je, že tí dobráci nemajú šanciú vedieť, čo ti je len podľa pohľadu, alebo povzdychnutia si na cholesterol. Ale hneď od toho istého pohľadu vedia, že to robíš zle.

Offline Miru
16327 příspěvků moje polička 18. března 2026 13:06

slniecko 

...věřím, že se to většinou člověka, kterého se problém týká, nemile dotkne, ta "milá" rada/tip.

Ale -

vycházela bych z toho, že každý člověk píše/myslí to, co píše,

v tom nejlepším smyslu slova,

že určitě nechce nikoho shazovat, snižovat něčí problémy a tak.

Domnívám se, že většina prostě nabízí to, co sama zná, co má třeba vyzkoušeno nebo to, co zná ze svého okolí, čemu věří...,

ale myslí to určitě v dobrém.

Druhá věc je, jak se ta která informace podá, někdy je holt, i v éteru, cítit prostě "protivný" tón

Každý má svůj úhel pohledu.

A nakonec si to stejně musí dotyčný, jenž je v tom zainteresovaný nějak, vyřídit sám, tak, jak vyhovuje jemu

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 18. března 2026 13:14
Reakce na continuity:

notna

vždyť dnes už neřeší výživu ani pediatři u kojenců. Dost se počítá s tím, ze zdrojů je hodně, lze si to dohledat. 

Navíc chápu, ze to lékař dělá podle toho, co tam má za pacienta. Kdyby mi praktická začala vykládat, že cholesterol je v živočišných tucích a mám omezit vepřové, asi na ni čumím jak puk. 

​Právě, zdrojů je hodně. Praktického sobě i dítěti jsem vybírala velmi pečlivě, mám v ně plnou důvěru, tak očekávám doporučení od nich. Ne se hrabat hodiny v internetu, zjišťovat informace a ještě si je ověřovat. Samozřejmě si taky počtu na netu, ale některým lékařským věcem už fakt nerozumím. Ale souhlasím, že ty informace mají odpovídat mentální schopnostem pacienta. Já taky klientům, kteří ve mě mají důvěru neřeknu při specifických problémech "najděte si právníka, poradce na tuhle problematiku apod." Taky jim doporučím, kam se mají obrátit. 

Zrovna to hledání výživového poradce je pěkný oříšek. Hledal ho muž. Sice dostal kontakt od praktické, ale vzhledem k nedostupnosti musel muž hledat někoho jiného. A trvalo to několik měsíců a pár špatných zkušeností. Dnes je výživový poradce kde kdo a přestože odfiltruješ na první pohled absoventy rychlokurzů, dealery doplňků, tak nemáš vyhráno. Když už někdo vypadal příčetně, stejně po absolvování vstupního pohovoru, když si byl dotyčný poradce jistý klientem, vyrukoval s např. Herbalifem nebo zase narhoval naprosto nesmyslné dlouhodobě neudržitelné typy na stravování apod. A jedeš výběr nanovo. Strašný v kolik tom zahučelo času. Já chci od svého praktického, abych se těmto přešlapův vyhla. Aby mě posílal k osvědčeným odborníkům a pracovištím a dával dobré rady. ne si to musela všechno hledat.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. března 2026 13:37

notna souhlas! Navíc tady je taková bublina, spousta lidí nemá kapacity na nějaké vyhodnocování informací nebo hledání odborníků. Zkusí jednoho a tím to hasne 

Offline continuity
41784 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:04

notna

Já jsem ráda, že mi prakticky pořadí, na které neurologii mi vezmou děti. Že bych čekala přehled o praxích výživových poradců v Praze, to fakt ne. 

Nakonec tvůj muž kontakt dostal a stejně špatně. 

48922 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:09

continuity za poslednich 30 let (od prvniho ditete) se ta doporuceni na stravu kojencu zmenila 3x. u dospelych nemlich to samy. by me zajimalo, jak by jako mel obvodak vedet, co je "spravne", kdyz to nevi ani ti experti.

Online Pinot Noir
29385 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:16

viktorka_od splavu měl by radit v souladu s moderními poznatky a svou zkušeností. Na mně jako pacientovi už je, jestli mu budu plně důvěřovat, nebo si něco vyhledám sama. Ale že mě doktor vyfakuje s informací, ať si to zjistím sama, protože se to pořád mění, to bych teda nerada. Souhlasím s notna a Evaeva a docela se divím, jaké pozdvižení způsobuje informace, že by obvoďák měl pacientovi něco radit. Myslela jsem vždycky, že je to jeho práce.