"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline continuity
41784 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:21

viktorka_od splavu já si myslím, že víckrat.

Ale tak říkal by, co je správné teď, to by nebyl ten problem. Ale teď je nějaké doporučení ohledně toho cholesterolu. Že byla před sto lety hranice jiná není přeci dnes relevantní. Provedly se nějaké studie a ty mají nějaké výsledky.

Evidence based medicína je to nejlepší, co jsme vymysleli, tak je dobré se toho držet a nevymýšlet různé okliky, protože pak je to jak v tom vtipu: hele stará, co jsem na internetu objevil a tolik odborníků si toho nevšimlo). 

Akorát v populaci pořád panuje to podprahové přesvědčení, že cholesterol je hlavně otázka životosprávy, tak se tlačí, aby se ta náhradní řešení propagovala. Když má lékař v ordinaci pacienta, bez základnich znalosti toho, co jíst, tak si nemůže být ani jistý nejakou compliance k poměrně přísně životosprávě. Teda může: že to opravdu nebude dlouhodobě dodržovat. Protože to není, že teď se na tři týdny hecnu a testy dopadnou dobře. 

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:22

continuity A jaký je v tom rozdíl? Podle mě vůbec žádný. Řeším zdravotní problém, jedno jestli výživu nebo neurologii. Myslím, není to tak dávno, ve vedlejší vlákně běžela debata, jak rada od lékaře zhubněte a nic k tomu je úplně na nic. 

Kdyby měl můj muž představu, kolik času ho bude stát najít jiného poradce, tak vzal poradkyni od praktické. Zdála se mu těžko dostupná - dlouhé lhůty a velmi daleko /to taky netušil, že k ní nebude muset osobně, ale dají se všechny měření a testy absolvovat v laboratořích v Brně a jen posílat/. A taky netvrdím, že vždycky musí pacient jít tam, kam ho praktický pošle. A taky klidně může být pacient nespokojen s tím, co praktický doporučuje. To se nevylučuje s tím, že by dopručení, kde problém řešit, měl dát. Podle mě.

Offline continuity
41784 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:30

notnarozdíl je v tom, že výživový poradce není zdravotnická profese. To je stejné jako bys chtěla od praktického kontakt na maséra. 

Jiná věc je nutriční terapeut. Ale vůbec nevím, jestli tam může odeslat přímo praktik.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. března 2026 14:39

viktorka_od splavu má tě informovat o současných poznatcích, je jasné, že ty se budou vyvíjet a on se v tom má vzdělávat.

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:40

continuity za poslednich 30 let (od prvniho ditete) se ta doporuceni na stravu kojencu zmenila 3x. u dospelych nemlich to samy. by me zajimalo, jak by jako mel obvodak vedet, co je "spravne", kdyz to nevi ani ti experti.

​Asi by se měl neustále vzdělávat a podle toho léčit a radit, ne? Vývoj je přece normální. 

Když jsem byla těhotná s první dítětem, doporučovala se hypoalergenní dieta, která měla u dítěte předejít vzniku alergií a bylo to všeobecně známé. Když jsem byla těhotná s druhým dítětem, už mi alergolog řekl, že podle poslendích výzkumu je potvrzené, že dieta matky v těhotenství vliv nemá a dietu držet nemám. Děti dělilo 15 měsíců. Než by se tahle informace dostala do všeobecného povědomí, druhé dítě by bylo na světě. Ony ty informace pro veřejnost na netu nejsou zase tak úplně hned k dispozici. Jako prd by se stalo, kdybych držela znovu dietu. Ale proč, když to není nutný. Tohle já od doktora očekávám.

Online Pinot Noir
29385 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:46

notna tohle mě vždycky pobaví, když si představím svou práci. Že bych jako pořád pracovala podle toho, jak jsme se to učili ve škole, nebo teda v duchu této diskuze řekla klientům, hele, já vám radit nebudu, vždyť se to každých pár let mění.

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:47

continuity Výživového poradce jsem použila jako zástupné označení a zkratku pro ty zmiňované na začatku, kteří mohou pomoc s úpravou jídelníčku apod. Myslím, že tam byl ještě kromě nutričního zmiňovaný dietolog. Celou dobu vyjadřuji myšlenku, že by praktický měl doporučit jak nebo s kým má pacient řešit svoji výživu nebo stravování, pokud by to mohlo vést k jeho zlepšení/úpravě zdravotního stavu. Měla jsem toto je podstatu debaty.

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:48

Pinot Noir ano, celou tuhle debatu mě napadá paralela s naší prací :-)

Offline viktorka_od splavu
48922 příspěvků moje polička 18. března 2026 15:15

Evaeva notna tak ale nutricni terapeut je zdravotnicky pracovnik s titulem DiS-to jako cekate, ze to bude mit nastudovany kazdy obvodak? s ucetni bych to teda nesrovnavala-nebo jo klidne - hele ty delas s penezma, tak mi hled poradit do ceho mam investovat na duchod

a rada bych taky vratila do hry ten druhy aspekt-krom obeznich-kterym patri prislusna terapie a neverim, ze by se to od OL nedozvedeli, velka cast lidi ten cholesterol nema vubec spojeny se stravou. no ale to je furt dookola..

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. března 2026 15:20

viktorka_od splavu ano, to chápu, že ne každý to má ze stravy. Ale pořád nechápu, co je špatného na tom, poučit i o této možnosti. Praktik by měl mít základní přehled a vědět, k jakým odborníkům člověka případně odeslat.

Offline continuity
41784 příspěvků moje polička 18. března 2026 15:25

Pinot Noir notna jsou dobří účetní a pak takoví, jaký mně kdysi dělal daně a ze tří příjmu se mu povedlo správně zadat do těch tabulek jen jeden.

Na Slovensku jsem měla účetní, která mi taky občas radila úplně blbě, navíc, zpětně jsem zjistila, že část oprávněných nákladů mi vůbec nezahrnula - protože to bylo ten rok nově. 

Oba jsem oslovila na doporučení, nehledala jsem to nejlevnější na internetu. 

Takže moje zkušenost je, že člověk musí hlídat i ty odborníky, pokud to chce pro sebe dobře. Je to smutný, ale je to tak. 

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 18. března 2026 16:28

Pinot Noir notna Tak mě to třeba vubec nenapadá, lekařu je velký nedostatek, konkrétně u nás je to katastrofa, takže chápu, že na něco není prostor a chápu, že taky valná část pacientu si to nevezme moc k srdci, tak už to lékař bez nějakého většího zájmu z druhé strany nijak detailne nedělá. Nečekala bych, že mi ohledně zdravé výživy věnuje více než 5 vět, mně to přijde natolik komplexní, že by mě nenapadlo, že na to má praktik čas. 

Můj známý byl v poměrně v mladém věku 40 let na JIPU s infarktem, ten je obezní a přišel domů s letáčkem, taky se mu tam moc nevěnovali, řekli zhubnout a pohyb, nebo jste tady znova... ale že by mu někdo seděl u postele a mluvil o tucích a sacharidech, to fakt ne. Ale on měl kam sáhnout ve svém životním stylu, to tedy ano.

Offline MP Marge
6797 příspěvků moje polička 18. března 2026 16:36
Reakce na Pinot Noir:

viktorka_od splavu měl by radit v souladu s moderními poznatky a svou zkušeností. Na mně jako pacientovi už je, jestli mu budu plně důvěřovat, nebo si něco vyhledám sama. Ale že mě doktor vyfakuje s informací, ať si to zjistím sama, protože se to pořád mění, to bych teda nerada. Souhlasím s notna a Evaeva a docela se divím, jaké pozdvižení způsobuje informace, že by obvoďák měl pacientovi něco radit. Myslela jsem vždycky, že je to jeho práce.

​Souhlasim. Tady v USA je to bezna praxe. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. března 2026 16:41

Karja tak těch pět vět mi přijde jako dostatečné nasměrování 

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 18. března 2026 16:46

viktorka_od splavu Poradím, kam se obrátit pro radu, protože tenhle obor nedělám. Stejně jako dnes jsem klientce radila, kde si vyřešit chybějící roky v evidenci důchodového pojištění. Taky to není můj obor, ale dotýká se ho a určitě tomu rozumím a orientuju se lépe než chovatelka koní. 

continuity Neočekávám, že všechna doporučení od praktického mi budou vyhovovat. Očekávám tu radu. A souhlasím, že si to pak člověk musí dál hlídat sám. O bezmezné naivní důvěře jsem nepsala. Z této debaty vyplývá, že primárně je důležitý najít si už toho praktického, který člověku bude vyhovovat jeho přístupem. Takže já hledám a mám toho, co poradí. 

Offline Mrs.Robinson
578 příspěvků moje polička 18. března 2026 16:49

A je to fakt běžná praxe, že praktik napíše léky a o úpravě stravy se nezmíní? Já mám asi štěstí na doktora, ale mě poučil přiměřeně, dostala jsem papír s rozdělením potravin na vhodne, vhodné občas a nevhodné, který mi přišel dost užitečný. O návštěvě nutričního terapeuta jsem nikdy neuvažovala, ale možná je to chyba. Ale nevím vlastně, co přesně od toho očekávat. Máte někdo zkušenost z první ruky, docela by mě to zajímalo. 

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 18. března 2026 16:54

Karja Ale já jsem nepsala, že má praktik vysvětlovat zdravou výživu. Ale že má poradit, kde nebo s kým to má pacient řešit. Na JIPu už vůbec ne. Na to mi přijde právě vhodný ten praktický. Přijdeš po infarktu, tak šup s ním k dietologovi, nutričnímu nebo výživovému poradci apod.

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 18. března 2026 17:11

Mrs.Robinson Muž má nutričního/výživového poradce. Muž téměř nevaří, tak jsem do toho zainteresovaná velmi podrobně taky, protože jsme chtěli sladit jídelníček, aby se nemuselo chystat a vařit dvojí jídlo. Muž řešil nějaké hraniční hodnoty v krevním obrazu z preventivky. Hlavně vyšší cukr aktuálně. Předtím měl vyšší tuky v krvi. A taky měl nějaká kila navíc, která se objevila docela plíživě časem, aniž by u něj došlo ke změně. Naopak spíš má aktivitu pravidelnější. Dřív sporotoval nárazově, těď už pár let chodí pravidelně každý den několik km. Po půl roce má krevní obraz v pořádku, shodil myslím 10kg. Největší bonus pro mě, chrápe o 90% méně

Offline Mrs.Robinson
578 příspěvků moje polička 18. března 2026 17:19

notna díky. A v čem konkrétně spočívala ta práce nutričního?. Ptám se možná blbě, ale chtěla bych mít lepší představu. Předpokládám nějake inbody měření a pak mu vypracoval nějaké jídelníčky? Chodil tam muž pravidelně po nějakou dobu a jak ty kontroly probíhaly?

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 18. března 2026 17:36

Mrs.Robinson Muž měl nějakou zprávu od praktické včetně krevního obrazu, nějaký čas zapisoval jídelníček a aktivitu, vyplňoval hodně osobní formulář, který se týkal životního stylu, práce, motivace a co očekává od toho poradenství. Pak měl pohovor, kde to všechno probrali osobně, poradce už měl ty jeho výstupy nastudované a dohodli se, jak budou spolupracovat. Muž pak dostal další formulář, kde vyplňoval informace ohledně stravování, co jí, nejí, je ochotný měnit apod. Pak obdržel asi 200 stran textu o výživě, různé tabulky s výživovýma hodnotama potravin, aby si mohl různě zaměňovat potraviny v jídelníčku, pokud by měl chuť na něco jiného a dostal i ten jídelníček sestravený na míru, tuším měsíc. Asi po týdenu nebo 14 dnech byla další konzultace o tom, jak mu jídelníček vyhovuje, jak se mu daří ho dodržovat, s čím se potýká apod. V podobném duchu byly i další konzultace.

Osobně mi na tom byla nejsympatičtější snaha nastavit jídelníček tak, aby byl udržitelný dlouhodobě. Řešili spolu, jak si dát i českou klasiku, kterou doma taky vaříme, nebo nestandardní situace mimo domov, kdy je člověk odkázaný na stravování v restauracích. Nebo i takové věci, jak zvládnout týden na horách s partou, kde se pije a jí, aby tam člověl nechroustal mrkev a nepil vodu :-)