"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Malenge
4874 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 09:00

JankaM stan taky fajn, byť teda rána už budou chladná podle předpovědi, tak podvlíkačky s sebou

Evaeva je to z nouze ctnost zjištěná před lety, kdy jsme bydleli úplně někde v tramtárii, představa, jak ve sněhu, mrazu a tmě startujeme auto a jedeme někam do horoucích pekel kvůli tabletě do myčky mi přišla úplně mimo, tak jsem to prostě pustila na prázdno na 70 a nestalo se vůbec nic, možná jen sklo nebylo takové super naleštěné. Pořád ale výhra proti šmrdlání plného dřezu v ruce. Já se s tím celkově moc nemažu, loni jsem prala tři pračky pěkně jetého prádla na dovolené bez pracího prášku a jediné, co bylo k dispozici, bylo to mini mýdlíčko na ruce, tak jsem navlhčila pár nejvoňavějších triček v podpaží plus pár největších fleků, co vyrobili kluci, mýdlíčkem namydlila a vyprala a taky to bylo v pohodě. Jako doma samozřejmě ne, ale po třech týdnech v tropech pořád mega pokrok.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. srpna 2026 09:16

Malenge no vidíš a přitom praní bych asi klidně zkusila jen ve vodě, ale myčka mně nenapadla.

Offline barbucha blogger
36245 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 11:26

Věděl by někdo, jak vyčistit tuhle kabelku? Mělo by to být stříbro, a je značně zčernalá

(fotka z Aukra, mám tu samou)

Offline RoSa
10248 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 11:32

barbucha v drogerii na to prodávaj tekutej prostředek

Offline barbucha blogger
36245 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 12:04

RoSa 

Poptám se. Ono to nejde nijak drhnout, by se rozpáraly ty vočka.

Offline Kokoska
35230 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 13:05

barbucha donesla bych to nekam, kde opravujou sperky, mozna by to slo vycistit v te ultrazvukove vanicce s nejakym roztokem, jak cisti stribrne retizky a prstynky. Mela bych trochu strach drit to nejakym hadrikem.

Edit - asi blby napad, urcite to ma nejakou podsivku? Ale pokud neni nejaka cenna, mozna by to slo a pak vysusit?

Offline Mha
příspěvků moje polička 23. srpna 2026 13:30

barbucha

A taková růžová vata na leštění by nešla? Auron. 

Offline slniecko admin
19696 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 16:46

barbucha odniesla by som to klenotníctva. Existujú aj tekuté prostriedky na čistenie, kam sa to len položí, ale neviem, na akom princípe fungujú, či to nejako nepoškodí, ako nejakú súčasnú cetku by som do toho kľudne dala, toto neviem.

Alebo ultrazvuková čistička, ale tú odporúčam kúpiť v serióznom obchode, tie z rôznych pofidérnych čínskych eshopov za pár eur v skutočnosti nemajú ultrazvuk, len trochu vibrujú.

Offline jerry
11384 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 18:34

barbucha 

Nanohoubičkou?

A co nepůjde, tak dočistit Aurionem - růžová vata už se dlouho nedělá, teď je to taková "spečená" bílá vatovitá hmota, ze které se ostříhává jako z polštářkové náplasti (ale tedy blbě se s tím pracuje, zlatá růžovka, ta se dostala všude). Mám jí nově koupenou - můžu přínést kus na sraz, abys to vyzkoušela. 

Do těch tekutých čističů se to musí namočit, takže to s ohledem na podšívku asi nepůjde stejně jako ten ultrazvukový čisitič (do kterého se kabelka pravděpodobně  vůbec nevejde). 

Offline slniecko admin
19696 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 19:04

jerry podšívka ma nenapadla. No, ja som tím klenotníctvo.

Offline barbucha blogger
36245 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 19:51

Kokoska Mha slniecko jerry 

Podšívku to nemá.

Růžová vata i houbička by se mi na tom asi furt zadrhávala, na to nemam nervy. Jinak díky všem, na to klenotnictví jsem taky myslela... asi to odnesu tam.

Offline Kokoska
35230 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 19:57

barbucha nebo by mohli poradit v nejakem starozitnictvi.

Offline barbucha blogger
36245 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 20:10

Kokoska 

Nebo tak.

Online Řvousenka
1048 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 20:21

barbucha Pasta na zuby

Offline Catherinne
10901 příspěvků moje polička 23. srpna 2026 21:59

barbucha nebo opravna bot a kabelek v Panský.

Offline Skat
47 příspěvků moje polička 24. srpna 2026 20:54

barbucha mám dobrou zkušenost s touto metodou: 

Misku vyložit alobalem (lesklou stranou nahoru), vložit stříbro tak, aby se alobalu dotýkalo co nejvíc, nasypat sůl, jedlou sodu, zalít horkou vodou. 

Po pěti minutách vytáhnout, opláchnout. 

Offline barbucha blogger
36245 příspěvků moje polička 24. srpna 2026 21:33
Reakce na Kokoska:

barbucha nebo by mohli poradit v nejakem starozitnictvi.

​Jsem se dneska v jednom zrovna ptala, měl tam ty kabelky dvě (nad cenou se mi protočily panenky!) ale nevěděl, že to nedělá a neporadí. Asi mu je přinesli už vyčištěný.

Skat 

To by možná stálo za pokus.

Offline Tabea
8362 příspěvků moje polička 25. srpna 2026 07:27

Proč jsou v Česku paneláky tak moc barevné? Je to stejný důvod jako Bo-Kaap? 
Jakoze: všechno jsme museli mít šedý, teď jsme svobodní, tak si dopřejeme veselou barvu?

Online Zuzuli
3895 příspěvků moje polička 25. srpna 2026 07:48

Tabea ano