Zuzuli ty barvy vybírá SVJ? Vlastně bych cekala, že už ta touha po meruňkový, trávový a bůhvíčem dalším pominula a vkus se posunul.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Tabea vybira. A kamarad, co jednou jeden panelak delala, rikal, ze to byla nejhorsi prace v zivote. Kazdy z domu ma na to nazor a vybrat cokoliv byl porod. Jeden to nechce sede, protoze fuj panelak, jiny nenavidi zlutou, protoze mel takovy nocnik a ma od te doby k te barve averzi... ovsem pri pohledu na barevnost domku v satelitu to nepovazuju za problem jen panelaku. Jiny kamarad bydli kousek od satelitu, kteremu se rika lentilkov...
Ale prijde mi, ze se to meni. Naproti nam pres ulici ted skoro rok opravovali panelak s asi peti vchody. Je v odstinech sede, bila okna, na fasade drobne zlute detaily, treba meziokenni pricky, a ma rovnou i jednotne stineni, antracitove predokenni zaluzie. Za me nemusi byt vsechno sedive s antracitem. Ale tohle vypada hezky ciste a jednotne.
Tabea Ten náš je oranžový a ne a ne vyblednout. Ta barva láká veškerý hmyz, takže jak zjara vykoukne slunce, kdejaká moucha se začne ohřívat na balkóně. Strašný
Tabea ano, většinou ano. My jsme velké sídliště, ale žádná snaha o korigování tu není. Kamarádka ze Strakonic mi říkala, že u nich na to má město nějaký manuál. Mně to dost štve, rozhodně to neprospívá veřejnému prostoru. Na jižním městě třeba ti architekti tehdy vymysleli navigační systém, grafiky na fasádách... Mám pocit, že je toho velká část pryč.
Evaeva zrovna strakonice maji tak silene fasady na panelacich z devadesatek a zacatku milenia, ze se nedivim, ze by na to manual byl. Jasave barvy, psychidelicke vzory, nastavby s mansardami... Se asi poptam, jak moc je zavazny, i kdyz vetsina domu uz tam ty fasady davno ma. Takze pujde az o nejakou druhou rekonstrukci
Zuzuli Potrvzuji, výběr barvy domu v SVJ bylo peklo. Muž byl předseda SVJ, dohodli se, že po zateplení nebudou vymýšlet žádné blbosti a barva bude jako původní. Byly to cihlové byty, které navzdory výstavbě v 70. letech měly hezkou cihlovou barvu, okolní jiné domy se při nových fasádách taky držely v tlumených teplých odstínech. Většina obyvatel souhlasila, ale někteří např. s požadavkem šmoulí modré byli urputní a dělali všechno možné, aby jí docílili. Včetně oznámení na hospodářskou kriminálku. Tam byli z báby moc nadšení ![]()
![]()
Zuzuli nevím, jestli nemluvila o nějakém konkrétním sídlišti. A nebo ten manuál vznikl až potom? A nebo je to šílené, ale stejné? To klidně může být, on bude už asi dost starý.
notna my se nedohodli ani na tom zateplení. Co na tom, že balkóny začínají být v havarijním stavu
Je tu klasicky pár křiklounů, ale hlavně dost lidí, co je jim to jedno a nechodí na schůze.
Evaeva Tohle je zoufalé, jak pár idiotů dokáže paralyzovat celé SVJ. I po letech si pamatuju ten pocit bezmoci a jen spadenou bradu ze schůzí.
notna no nejhorší ale je, že ty křiklouny bysme v pohodě přehlasovali. Kdyby přišlo dost lidí.
Evaeva u nás se hlasuje per rollam a stejně se to kolikrát neprohlasuje. Musí být nadpoloviční většina baráku. Někde snad 2/3. Takže budeme mít po 15 letech nové výtahy a elektřinu v hliníku.
Momentálně se diskutuje, že se budou měnit pět let staré dveře do vestibulu. Takto na tu elektřinu nikdy nenasetrime, ale to není vidět. No.
notna no nejhorší ale je, že ty křiklouny bysme v pohodě přehlasovali. Kdyby přišlo dost lidí.
Chápu to. Muž v zoufalé situaci některé členy obcházel nebo jinak kontaktoval a přemlouval, ať tentokrát přijdou, že je to opravdu nutné. Ona tam byla výhoda, že ty byty se stavěly svépomocí a tehdy tam ještě bydlelo dost lidí, kteří si ty byty opravdu postavili nebo to bylo už jejich dětí a dost se mezi sebou znali, věděli, kdo z rodiny je třeba rozumnější a je potřeba jít za ním konkrétně apod. Teď už se to obměnilo o dost víc a nefunguje to tak. Taky jak si to stavěli, měli tušení, že ten byt není jen ten byt, ale je potřeba střecha i základy a starat se o tom. Teď jsou tam experti, kteří jsou proti opravě střechy, protože oni jsou v přízemí a co jim je po nějaké střeše apod.
Ona tam teď bydlí máma, tak máme zpravodajství z první ruky.
notna no u nás je nejhorší ten jeden, co se na stavbě podílel. Protože před těmi 40 lety to přece udělali dokonalé
Ale to je akorát demagog, člověka naštve, ale to je tak vše.
continuity per rolam je to ještě mnohem horší. Takhle jsme před asi dvěma lety hlasovali o dveřích. Ne, že by je lidi nechtěli, ale hlasovalo jich málo. Mně by nejvíc zajímalo, jestli si ti nehlasující řeknou, že to beztak projde nebo naopak. Nebo je jim to fakt jedno. Je to blbý. Já zateplení až tak nepotřebuju, ale chtěla bych nové balkóny, některé už jsou fakt blbé, a ty dveře. A v rámci zateplení je to spíš průchozí než to řešit po jednom.
Zuzuli já nikdy v satelitu nebyla, takže mam asi omezenou představivost. Ale u našich je jedna ulice, kde jsou staré baráky v jedné řadě hned u silnice a tam teda nechybí snad žádná barva. Muž tomu právě říká Bo-Kaap. ![]()
Evaeva ja tam uz 15 let nebydlim a jezdim jen za rodinou na okraj mesta do takove starsi vilove ctvrti, tak vubec nemam prehled. Ale tohle jsou strakonice, jak si je pamatuju ![]()

Tabea Zuzuli u nás je teď předepsaná nějaká paleta, z které se dá vybírat a ta je spíš tlumená. Náš dům je teda meruňkový, ale celá řada domu v odstínech žluté a oranžové se předělávala nějak hned po revoluci ještě jako státní/městské byty. Ne vždy za můžou obyvatelé.
U nás to samý, zateplovali, přistavovali výklenky a podloubí a nahazovali novou barvu ještě před privatizací. Pročež my jsme do žluta, vedlejší - stejně upravenej - blok zas do oranžova.
Mám pocit že na úřadě měl zodpovědnej referent snad v rodině výrobce barev ![]()
Takový voživeníčko ![]()

Nasla jsem k tomu i jeden kratky clanek z te doby. Tady
barbucha šiš...to je děsný voživení
No. Moc to nechápu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY