"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline kocoureksuggy
1395 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 20:18

notna viktorka_od splavu 

S tím práškem naprosto souhlasím. 

Offline Aranel
6727 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 20:31

notna Taky kupuju ten prášek z dm. Leštidlo a sůl (ta tady skoro není potřeba) zvlášť.

Evaeva Vůně do myčky

Offline Haka
příspěvků moje polička 27. srpna 2026 21:51
Offline Len
2685 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 23:05

viktorka_od splavu Nevypění nic, tu kapku myslím doslova. Používám to jen výjimečně, když mám extra zaschlý hrnce apod. Používám teda eko prostředek na nádobí i eko prášek (klar, dávkuju ho málo a vydrží hodně dlouho), tablety z nádobí většinou cítím. Teď na ubytování měli ty eko z DM a ty byly fajn, nádobí z nich nesmrdělo.

Offline Catherinne
10901 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 08:03

Pár kapek jaru dává do myčky muž a já vždycky pěním. Naštěstí nepění myčka

Offline Zuzuli
3895 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 08:24

Aranel vune do mycky je silenost. To pouziva moje mama a k tomu silene navonene jar tablety. Vsechno plastove nadobi tim nacichne a predava to dal jidlu. Tu pachut nedavam. I kdyz ja jsem asi siroko daleko jedina, kdo to citi, nikomu jinemu to nevadi.

Kvuli jidlu, ze ktereho byl citit nejaky vonavy cistici prostredek, jsem prestala chodit do jednech lahudek u prace, vsechno tim bylo citit. Ale opet kolegove si niceho nevsimli a nechapou.

Len dm eko jsou fajn, fakt nejsou citit, jen obcas hur myly. Tak jsme je vymenili za feel eco, taktez bez chute a vune a umyjou vsechno.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. srpna 2026 08:29

Zuzuli já nebyla spokojená ani s těmi feel eco a ecover. Respektive nejdřív jo, ale po několika letech mi přišlo, že je nádobí často špinavé, jako kdyby se tam něco rozprsklo, zůstávalo to na skleničkách s tak. Čištění myčky nepomohlo, ale návrat k normálním tabletám (ale úplně obyč, žádná vůně, barvičky...) naštěstí jo. Jinak bych tu myčku snad vyměnila.

Offline Potrefenáhusa
39101 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 08:41

Evaeva mne prijdou fajn frosch. Ja to jedovaty nádobí taky nerada a utrpení je i hodně navoněný prádlo, treba ložní v ubytování 

my byli tuhle kousek od Kuksu, bylo to tam jinak super, včetně bazénu, ale cely to bydlení bylo plastový, plastová podlaha, plastová linka, umelohmotnej nábytek, polyesterový polštáře i povlečení s hodne aviváže, dite mělo rano uplne zelektrizovany neucesatelny vlasy 

(tam se nam prave stalo, ze jsme z pračky vyndavali vyplň z polštáře)
fakt mi v tom nebylo dobře, ja se tomu doma snažím strašně vyhnout, co jde, mame dřevěný, keramický, skleněný 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. srpna 2026 09:10

Potrefenáhusa jo, já ty vůně taky nerada, aviváže nepoužívám... Ale ty eco tablety jsem zkoušela různé, ale asi jak byla ta myčka už zanesená? nemyly dobře. Teď právě kupuju ty nejobyčejnější, ty taky vůbec nevoní, ale nejsou eco, tak v nich je asi nějaký sajrajt

Offline letfenixa
10976 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 10:45

Aranel prášok z DM mi rozožral umyvačku. Teda 2, až pri druhej mi to opravár ukázal a povedal, že to je najhoršie. Teraz len Finish.

Offline Potrefenáhusa
39101 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 11:33

letfenixa a to byla ale myslim sůl z Dm, cos psala? Ona je taková hodně nahrubo a taky by se to tam mělo sypat těsně před mytím, aby to zbytečně dlouho neleželo rozsypany dole na dně okolo otvoru 

Offline continuity
43803 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 11:52

Evaeva

Nejhorší byly fosfáty a ty jsou zakázané už téměř deset let. 

Včera jsem se nachytřila tady

A tohle mě zaujalo.

Běžné tablety do myčky a prášky do myčky jsou svým složením výrazně bezpečnější než klasické jary (tedy ty, které nejsou ekologické). Je to proto, že do tablet a prášků se nepoužívají tak silné konzervanty. Přesto, pokud máte rádi životní prostředí, můžete pro něj udělat něco navíc. Třeba tím, že nebudete používat mycí prostředky s fosfonáty.

Vyměnit jar za Frosch není pro mne problem, ten používám na čištění všeho, kromě vodního kamene do toalety. Ač si myslím, že už jsem ho měla a muselo toho prostě dávat víc (já si ho přelévání do dávkovače s pumpičkou.) ale zas toho nádobí v ruce myju málo. 

Ale s těmi tabletami nevím, nějaké experimenty jsem dělala a to naše nádobí je nějaké odolné. Mám podobnou zkušenost jako ty, prvních par cyklu ok a pak se to pototo. Mne se teda stává, že mi přestane mýt i somat - typicky, když vytahnou novou řadu 25 in 1 tak ta původní 3 in 1 se zhorší. Připisuji to zdejšímu specifickému trhu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. srpna 2026 12:08

continuity já mám láhev jaru na několik let, to životnímu prostředí moc nepomůžu, když bude eco

Já právě ty 25 v 1 nerada, ta parfemace mi vadí. U nás to zanešení trvalo několik let, neumím to úplně odhadnout, ale minimálně tři. Jako věřím, že eco jsou pro planetu lepší, ale když to neplní funkci, je to na nic. Jinak ty ekologické čističe používám všude jinde.

Offline Karja
45023 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 12:33

Já jsem jednou myla s jarem a hodně ve velkém stylu, s zadnou kapkou...jakože fakt to byla pěnová party v kuchyni:D. Musela jsem to vypnout uprostred myti, všude bylo i z té pěny mokro, museli jsme vyndat ten spodní sokl kuchyně, aby to mohlo vyschnout...myčku jsem musela vymýt ručně asi dvakrat, bála jsem se další pěnové party. 

Sambo vůbec nějak netušil oč běží, než přišel soused odendat nám ten sokl, ač už bylo po pasece, a přišel den po, on nějak poznal oč běží fakt na zaklade nejake zbytkove peny pod tim soklem a jen prohlasil ,,ty dáváš do myčky jar"? 

Takže už bych tam nedala nikdy ani kapku:D

Offline letfenixa
10976 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 12:38

Potrefenáhusa aj prášok. 

Offline Potrefenáhusa
39101 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 12:44

Evaeva u nás myje uplne maniakálne v ruce nádobí muž, ja u toho uplne rostu, vymáčkne obrovsky množství na houbičku, tu pak propláchne ve vodě a pak teprve myje...nejhorší zločin ovšem je, ze u toho má horkou vodu puštěnou uplne na maximální teplotu, ja v ty vodě neudrzim ruku a tahle voda celkem volne odtejka do kanálu, ja z toho uplne běsním, kdyz na me pak vecer nezbyde tepla voda ve sprše a musim se mýt vlažnou 

mame myčku, proboha, v ruce myju jen noze a lahve deti na piti, neni nutny spotřebovat všechnu teplou vodu a pul lahve jaru!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. srpna 2026 12:49

Potrefenáhusa ježiš! Na to jsme naštěstí oba líní.

Offline continuity
43803 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 12:56

Potrefenáhusa to mi připomnělo kamarádku. Ta mi říkala, že když mají na návštěvě babičku jsou večer pravidelně bez teplé vody. 

Ale může být hůř, tuhle jsme byli u kamarádů a dorazil starší synek s frajerkou. Mají 200l bojler a solary, které to vyhřejí na 60C, ještě nás upozorňovali, ať se neoparime. Mládežníci si barvili vlasy, takže jsme se večer sprchovali ve studené vodě všichni ostatni.

Offline Potrefenáhusa
39101 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 13:10

Evaeva continuity zabila bych ho! 

Offline continuity
43803 příspěvků moje polička 28. srpna 2026 13:29

Potrefenáhusa ale prosím, řeklo sluchátko.

Prý ho chce k Vánocům.