Já jsem teď měla takový problém od začátku léta. Nic speciálního na vlasy brát nemůžu, protože je mi po tom špatně. Asi na začátku září jsem začala brát Nexgen. Je to komplex vitamínů a já s tím mám dobrou zkušenost, že přes zimu nemám ani rýmu. Hned mi přestaly padat i vlasy a už jsem koukala, že mi i hodně podrůstají. Celé léto to bylo ráno umyvadlo plné vlasů.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Já mám dotaz, asi blbý. Potkala mě (letitýho vegetariána) teď taková věc, že jsem krájela syrové maso, a když jsme pak prkýnko umyla a šla si dělat snídani, tak jsem se trochu zamyslela. Vy, co pracujete s masem, máte na to zvláštní prkýnko, nebo se to prostě vydrbe?
Já si akorát pamatuji z profi kuchyně, že tam byl na maso prkno/špalek extra, ale z domova teď nějak nevím...
No bylo by fajn mít něco extra, já něco extra už kupuju dva roky, ale nemám. Doma u maminky to taky nikdy nepěstujeme, za x let se nikomu nic nestalo, takže asi v pohodě:-D. Mně jde spíš o ten pocit a o to, že jsem dost citlivá na pachy a ovoce si na tom už pak nenakrájim.
No vím, že třeba mamka se tohle snaží pěstovat, že používá určitý prkýnka jen na syrový maso a fakt to sama i dodržuje, jenže když vaří táta, veškerý tyhle pravidla jdou naprosto stranou (nehledě teda na to, že pak je celá kuchyň zralá na nějakou hloubkovou dezinfekci, ale jinak vaří dobře, tojo)...
Máme, extra plastové prkénko jen na maso. (Plastové prkénko
) A asi i jeden velký nůž a sekáček, na nic jiného mimo maso ani není potřeba.
jako měly by, teoreticky, ale já to nedělám, ani to z domova nepamatuju. Jasně, že když krájím maso, tak na prkýnku ani tím nožem už pak nekrájim nic dalšího. A na maso teda beru umělohmotný prkýnka, co se daj mýt v myčce.
pouzite veci od syroveho masa davam okamzite do mycky. specialni nadobi nevedeme. jinak doporucuji se spis drevena prkynka, byt to zni paradoxne. vhodny do mycky mam ale jen jedno, furt planuju poridit si dalsi a nic:-)
mela jsem to uplne stejne. praxe v reznictvi me otuzila
nejvic jsem se teda stitía syrove kureci kuze, brrr
ted uz mam akorat respekt pred nemocema, takze vsechno z linky pryc, nakrajim maso, nadobi do mycky, desinfekce linky, uterka do pracky:-) kdyz vari muz snazim se nedivat;-)
No nazdar, se divim že žiju, když si dáš tatarák nejdeš si preventivně sednout do čekárny na ARO?![]()
Díky všem za odpovědi. Já doufám, že to zas nebudu muset dlouho řešit, protože akci s krájením a vařením masa si vyžádal psí pacient, ale tak nějak jsem se nad tím zadumala.
Co se těch prkýnek jako takových týká, tak jsem taky četla, že jsou z hlediska hygieny lepší dřevěný než plastový, ale to podle mě platí jen při ručním mytí. V myčce, kam jde ten plast vrazit, toho nejspíš moc nepřežije.
Karoleena Binec v kuchyni si umím představit, náš táta vařil taky tak :-).
já měla takový obyčejný prkýnko z Ikey, který tu myčku, byť hnusný, přežilo snad 6 let, teď jsem si koupila nový a nevydrželo to umytí ani jedno a rozpadlo se na prkýnka. možná kdyby to bylo nějaký z jednoho kusu dřeva, tak by mu ta myčka nevadila
jojo prave, ty z kusu dreva vydrzi, ale blbe se shani/drahy
tatarak zcela pochopitelne nejim
(pac mi nechutna - to vim jiste jelikoz jsem ho ochutnala i nevedomky)
Dřevěná se doporučují proto, že podle výzkumů na nich všechny choroboplodné zárodky údajně pochcípají ze všech materiálů nejrychleji. Tak mám na maso vyhrazené jedno kvalitní dřevěné, myju ručně a celkem pravidelně i olejuji. Na plastových mytých v myčce mi zůstávaly "přiškvařené" mrňavé kousky/vlákna masa, takže jsem je před tím stejně musela vydrbat ručně, což mi přišlo tedy už celkem otravné.
Já bych mohla jíst jenom tatarák!
no je dietni!:-)
mam z DM nejakou dezinfekci pro tyhle ucely, kterou, kdyz si vzpomenu:D, to prkynko postrikam...ale i umyti jarem by melo stacit:)
mam jen sklenena "prkynka".Na tech nic neulpiva a dobre se myji.
Já měla už několikrát předsevzetí, že to budu oddělovat (třeba po nějaké výživné diskuzi na mp:-)), nikdy jsem to nevydržela. Co tě nezabije, to tě posílí, čistému vše čisté, přirozená imunizace a tak vůbec.![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí