"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 10:34

Mutziputzi Kolegyně, která teď hledá pronájem, tvrdí, že to tak ale opravdu je. Nechtějí cizince, kuřáky, zvířata a DĚTI. Nevím, jestli je to výslovně psaný v inzerátech, ty jsem neprocházela, třeba jí to říkají až do telefonu.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 10:37

coralline To už se pak trošku blížíme diskriminaci matek při přijímání do zaměstnání, na to bych si posvítila

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 10:40

Samantha Tak duchodci do mesta nepatri tak jako tak, na tom uz jsme se tady snad shodli (vtip)  

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 10:42

Já si hlavně myslim, že do města nepatří lidi, kteří město nesnáší...(žádnej vtip).

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 10:43

ice 

20970 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 10:46

ice To je fakt, ty chtěj pak bít holí psy! 

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:03

Mutziputzi Tak je to blbý nepronajmout někomu byt, protože má malý dítě, ale jak k tomu majitele donutit, když nechce? Je to soukromá osoba a nemá povinnost s někým uzavírat smlouvu. Diskriminace při zaměstnávání je něco trochu jinýho, tam jde o firmy.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:06

coralline V inzerátech to bývá úplně normálně napsaný, setkávám se s tím, sice to není tak častý jako zákaz kuřáků nebo zvířat, ale upozornění, že "byt není vhodný pro rodiny s malými dětmi" fakt není v inzerci žádná zvláštnost.

20970 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:08

coralline To je přece úplně to samý, stejně jako zaměstnavatel se na to teoreticky nesmí zeptat, neměl by ani pronajímatel.  Praxe bude zřejmě zcela jinde v obou případech. Asi jako když jde ke xenofobovi žádat o pronájem nebo o práci člověk například romského původu, nenapíšou mu, že ho nechtěj, protože je cikán, ale proto, že dali přednost někomu jinýmu, diskriminace je to v obou případech naprosto jednoznačná a stejná a ani soukromá osoba ani firma mu pravý důvod nedaj písemně, pokud se chtěj za diskriminaci vyhnout postihu.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:18

ice Tak to souhlas.

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:25

Mutziputzi Tak nejsem právník, ale nějakej rozdíl mezi soukromou osobou a firmou určitě bude. A zeptat se, kolik lidí včetně dětí by v bytě bydlelo, mi u pronájmu přijde jako relevantní otázka. Taky ten dotyčnej může mít dětí 5 a ten byt na to nemusí bejt dimenzovanej, ne všichni lidi jsou soudní.

Aby bylo jasno, nijak neobhajuju odmítání lidí s dětma, jenom si myslím, že majitele nelze donutit, aby je přijal.

Offline Dadoo
11693 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:25

Mutziputzi Na druhou stranu - svůj vlastní byt mohu pronajmout jenom tomu, komu já sama chci.

Páč jinak by se musel zavést nějaký pořadník, kde by se nájemníci do bytů pronajímatelů k pronájmu přímo přidělovali. bez nároku na požadavky obojích. 

To ale asi neklapne.

Když si pronajímala byt dcera, neměla žádný zákaz zvířat. Jenom klauzuli ve smlouvě, že v případě jakéhokoliv zvířete se kauce zvyšuje na desetinásobek splatný do týdne. Spolehlivé opatření 

Když jsem pronajímala já, tak jsem psala bez zvířat. Ale volala mi paní, vysvětlila, že má psa vychovaného, poslala fotku a slušně se ptala, jestli by to pořád vadilo.

No, nevadilo. Jak jsem znala jejího psa, už nebyl cizí. Nakonec se to vyřešilo samo, pronajala si nakonec domek.

Jinak by byli u mě.

Psa bych diskriminovat nemohla. 

Takže radím paktofonika : Na jakoukoliv nabídku zajímavého pronájmu bych reagovala slušným dotazem, vysvětlením a přiložila fotky, Instagram, Amy a Percyho. Opravdu je to pak úplně něco jiného. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:25
Reakce na Karoleena:

coralline V inzerátech to bývá úplně normálně napsaný, setkávám se s tím, sice to není tak častý jako zákaz kuřáků nebo zvířat, ale upozornění, že "byt není vhodný pro rodiny s malými dětmi" fakt není v inzerci žádná zvláštnost.

​mně připadá teda daleko lepší, když to takhle někdo řekne předem, než zbytečně marnit čas odmítáním. týká se teda veškeré té takzvané diskriminace

Offline moninika
1033 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:27

Ale pronajímatel přeci nemá povinnost někomu pronajmout byt. On ten byt chce pronajmout, protože mu přinese zisk a může si sám vybrat komu. Je to jeho majetek a on si ho chrání. Pokud mám nějaké omezení (pes, malé děti) musím prostě hledat v nabídkách, kde to tolerují. A nebo si pořídit bydlení své...

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:27
Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:32

moninika Tohle chápu, co vadí konkrétně mně je ten nesoulad se zákonem, kde je sice řečeno A, ale v praxi se děje B. Ne že by to byla nějaká v životě neobvyklá situace, jen mě to trochu dráždí. :) 

Offline moninika
1033 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:34

Dadoo Když si pronajímala byt dcera, neměla žádný zákaz zvířat. Jenom klauzuli ve smlouvě, že v případě jakéhokoliv zvířete se kauce zvyšuje na desetinásobek splatný do týdne. Spolehlivé opatření  - to je super řešení

My jsme před lety sháněli pronájem v Praze, měli jsme psa. Našla jsem super byt s předzahrádkou, ale ukázalo se, že je to fungl nová novostavba a předzahrádky zatím nejsou  nijak odděleny. Napsala jsem majiteli přes makléřku, že je mi to moc líto, byt se mi líbí, být sama, brala bych ho hned, ale takto bych nebyla schopna uhlídat psa a obtěžoval by ostatní. Zřejmě jsme se majiteli líbily a nabídl, že plotek nechá postavit... Takže vždy je to o domluvě. 

20970 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:35

moninika Já to myslím tak, že ani majitel bytu, pokud je rozumnej, nedá jako důvod odmítnutí vlastnictví dítěte nebo jiné barvy pleti. To že se někomu procpu do nájmu s pěti harantama a třema psama, když si to majitel nepřeje, by mě ve snu nenapadlo, natož se toho domáhat. Tady se zas rozvíjí nevyřčené ad absurdum

Offline moninika
1033 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:45

Mutziputzi Ale ne, ale já bych normálně do inzerátu napsala, že byt je vhodný třeba pro bezdětný pár, případně to pak zájemci s dětmi vysvětlila, že mám strach z toho a toho a představovala bych si takového nájemníka ... Když by se mi jinak líbili a měla bych strach, že mi někdo byt zničí (psem, dětmi), tak prostě nastavím takovou kauci a upravím smlouvu, která mi případné škody pokryje a je donutí se chovat "bezškodně".

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 12. dubna 2018 11:46

Mutziputzi Ale tak jasně, že nikdo příčetnej ti nedá papír "nepronajmu vám byt, protože jste Marťan se třema dětma". Ovšem výsledek v praxi je ten samej - nepronajme ti byt a nic s tim neuděláš.

A napadla mě k tématu otázka: existuje nějaká regulace, kolik osob může bydlet na určité ploše? Když např. pronajmu byt 2+kk páru (tzn. 2 ks) a nastěhujou si tam rodiče z obou stran a tři děti, o kterých se nezmínili? Pokud vím, vyhodit z pronajatého bytu blízkého příbuzného nejde (opravte mě, jestli se pletu). Takže jde to na základě "příliš osob na m2"?