V těch úrocích jsme měli obrovské štěstí, sazby byly zrovna na minimu, okolo 2 %. Musíme ručit pozemkem plus teď už dostavěným domem, které hodnotou výši půjčky několikanásobně převyšují. Pak tam ještě byla podmínka určité výše příjmů, ale hodně měkká - pokud rodina překročila měsíční příjem asi 35k, byla uznána v tomto bodě za způsobilou.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Catherinne To máte štěstí na majitele. Já jsem ještě s rodiči bydlela v domě, který se po revoluci vrátil majiteli. Ten byl super, ale bydlel mimo ČR a po nějaké době prodával celý dům. Nabídl napřed odkup nájemníkům, ale bydleli jsme tam asi 3 mladší rodiny a jinak důchodci a tak to nakonec prodal celé. Ty byty tam byly původně bez koupelny, záchody dole na chodbě a kamna na uhlí v každém pokoji. To vše si tam nejen naši, ale všichni nájemníci, museli vybudovat sami. Nová majitelka byla bohužel koza. Například sestěhovala nájemníky do jednoho sklepa po 3 bytech, nesměli jsme věšet prádlo na balkóny ani na zahradu, na oknech jsme nesměli mít kytky a už vůbec ne třeba satelit. Lidi si tam na vlastní náklady vybudovali už dřív společenskou místnost a prádelnu, to vše zavřela a ty věci z těch prostor už nikdy nikdo neviděl. Nikomu v těch bytech nikdy nezaplatila opravu ničeho, protože to tam oficiálně nebylo, jak vždycky tvrdila a co si tam kdo dělal nového ji nezajímalo. Já i naši jsme se postupně odstěhovali a zůstal tam brácha. Když se stěhoval, tak se s ním ještě soudila, že v tom bytě musí zůstat některé věci...bojler, kotel, linka...vše tam kupovali naši, ale ona ten soud vyhrála, takže z toho bytu jsme všichni odešli bez koruny.
Mutziputzi Je to tak, v Německu je postoj k vlastnímu bydlení odlišný. Přes 50% lidí tam žije v nájmu. Jenže, tam je více nájemních bytů, myslím i ve smyslu celých nájemních domů, navíc podmínky pronájmů jsou více vychytané/ošetřené. A nezanedbatelná není ani výše pronájmu vzhledem k platu.
To bude asi tím právě. Že si najmeš byt, kdy a kde si vzpomeneš, a ještě máš jistotu, že tě pronajímatel neoholí dočista.
Stejně tak v tom "mým" Švédsku. Sice tam skuhraj jak teď mají bytů málo (i každej imigrant má holt nárok), ale stavěj jak vzteklí a pořád ještě stačí zaskočit na místní úřad a vyplnit žádost. Za horentní sumu 200 korun ročně seš rázem ve frontě a choděj ti nabídky, ze kterých si můžeš vybírat! (já - se zkušenostmi odsud - šílela, když mi zeť líčil jak odmítl asi pět bytů a do výběru nechal kecat i zřítelnici... už jsem je viděla pod mostem
) Soukromý pronajímání se moc nenosí a dost se sleduje!
Ale než na Kladno, radši bych šla pod ten most
Nebo bych třeba zvolila nějakou přilehlou vesnici, našla tam nějakej cenově srovnatelnej (opravitelnej) baráček... všechno lepší než v tom vrahově
Jeden čas jsem tam občas bejvala, otec tam koupil domek (a ani ne na sídlišti, někde u centra) a ještě tam i pracoval, a mě hrůza jímala, když jsem si představila strávit tam víc než hodinu-dvě povinný návštěvy. Možná je to aktuálně jinak, ale člověk vylez večer z divadla a všude totálně mrtvo, nebylo kam jít (a kam by se eventuelně dalo, se bál vstoupit). Chcíp tam pes... pokud ho tam předtím někdo neukrad ![]()
barbucha A jaký nabídky jim choděj? Jakože si dáš podmínku "byt nad 100 m2, s terasou, orientace na jih" a pak ti choděj jen tyhle? Nebo co se zrovna uvolní?
Tak asi to lehce specifikujou předem, na garsonky by nemělo cenu ztrácet čas
Minulej rok jsem se byla podívat na jeden s nima, když si usmyslel že by zkusil jít do většího - nádhernej mezonetovej byt, v každým patře veliká terasa kolem, několik koupelen, šatna... novostavba, vlastně panelák! Pak mu to bylo až moc velký tak to nevzal, ale rojili se tam jiný zájemci jak vosy. Nájem tam byl taky vyšší, 20 tisíc. Ale při dvou příjmech by se to dalo.
Navíc v tom nájmu tam máš nejen základní vybavení samozřejmě, jako kuchyň včetně spotřebičů, ledničky... pračku, sušičku... a taky ti choděj pravidelně vymalovat když je potřeba a na opravy nebo výměnu třeba porouchaný pračky stačí zvednout telefon. I když se ti třeba vzpříčej dveře na balkon, nebo šuplík v lince... servis neskutečnej, sama jsem tam už párkrát opraváři otvírala. Nájemník za ty prachy dostane svý...
barbucha Hele, už radši přestaň, začínají mě přepadat chmury, beznaděj a tak, prostě já chci taky do ráje! ![]()
Kdo by nechtěl. Tam se nikomu nedivím, že je v nájmu spokojenej.
Renusatko Ach jo, to je příšerný, přesně takhle to schytali moji rodiče, nastěhovali se po revoluci do bytu po tátově babičce, kterej se snad od třicátých let nerekonstruoval, vlastníma silama ho celej opravili, od tehdejší majitelky za to dostali nájemní smlouvu na dobu neurčitou a všichni byli spokojení, dokud majitelka nezemřela a celej barák se nedostal do pracek těm osobám. Zahrádku zamkli, sklepy zamkli, barák chátrá, oni jen na dálku kasírujou nájemný, když už tady jsou tak neodpovídají na pozdrav a radši pod dveřma podstrkávají vzkazy.
Do bytu našich nikdy nedali ani korunu a pokud se někdy budou stěhovat, je naprosto jasný, že tahat se o bojler a spol. budou s nima taky...
RoSa chci poděkovat všem co mě radily poslat fotku prasklých sandálů s dotazem. Kontaktovala jsem Asos přes messenger, asi do 10 minut došla odpověď, požádali o mailovou adresu na ověření a odepsali mě, že zasílají nový pár zdarma. Rozbité mám co nejvic ekologicky zlikvidovat ![]()
Stará Stanová Kůže Tak to jo. Taky jsme si brali hypo, ale jen na část, tak ty poměry neznám. Resp. dneska je to stejně jinak než před lety. To ručení majetkem, na který si půjčujeme, mi nedělalo dobře, ale naštěstí to klaplo.
Lucia Salvatore zvazila bych, s detma ve vyhledu, krome blizkosti skoly a skolky take blizkost babicky, ktera by eventualne chtela ty deti hlidat. neni uplne prakticky, pokud starsi pani kvuli vyzvednuti se skoly s dvouhodinovemu hlidani cestuje hodinu tam a hodinu zpet. takze pokud jsou pobliz, je to dost relevantni argument.
taky je na tech vesnicich a malych mestech vsechno nejak bliz, takze ditko nemusi na krouzek cestovat dvema busy a prejit 2x 4 proudovku. mam kolegu z vetsi vesnice za Prahou a deti se mezi skolou a krouzky od druhe tridy presouvaji sami. kdyz uz, vyzvedavaji je az pozde odpoledne z tech krouzku. (1. stupen ZS).
Stará Stanová Kůže no hypotece takto: kdyz ma jeden stesti, urokove sazby jsou zrovna nizko, na druhou stranu za pet let se lecos zmeni (ja mela hypo na zacatku za 5.8% - to byla celkem realna sazba, k tomu materska a pak rodicak) no docela jsem musela uvazovat, za co ty penize utratim a to opravdu nejsme chudaci a k hypotece jsme meli nasetreno dost vlastnich penez. takze, kdo v dvou tak nejak utahne hypoteku, tak s ditetem nebo dvema a jednim prijmem muze mit dost problemy, zvlast pokud mu na akontaci pujcili rodice a splaci to jeste tam.
je to hrozne slozite a vubec to tem mladym lidem dnes nezavidim. navic znam nekolik korporatnich otroku (a to doslova), kteri musi vydrzet docela brutalni zachazeni, protoze hypo a deti ve skole. za mne lepsi spelunka v panelaku nez psychopaticky sef, ktery vi, ze to misto potrebuji a podle toho se chova (neni vymyslene, mam dobreho kamarada, zrovna minuly tyden jsem to s nim cely vecer resila).
takze povazovat nekoho, kdo chce nejak rozumne vyresit bydleni s nejakym kompromisem, protoze nechce pristich 30 let zvykat suche rohliky za blba, ktery nepusti korunu si ja osobne dost rozmyslim. jsou to uplne relevantni argumenty. lidi dochazeji do Prahy z horsich der nez je Kladno a i ze vzdalenejsich mest. mam kolegu, co jezdi denne z Boleslavi, druhy z Kladna a kamarat z Usti (ten ne uplne denne, ma nejakou moznost homeoffice), Kralupy jsou z tohoto pohledu vlastne Praha.
kde jsem se to ptala na ten písek?
dnes jsem nakonec koupila křemičitý na filtraci bazénů
a myslím, že to jde. (tímto děkuji ochotné prodavačce, která musela mít z mých pískových problémů šok :)))
chtěla jsem ti ten filtrační navrhnout, ale celej víkend jsem neměla čas (byla jsem česat třešně - a letos je máme bez červů!
); já jsem tenhle písek kdysi přidávala do barvy při malování bytu - nelíbil se mi totiž ten hladkej sádrokarton v půdní vestavbě, a písek v barvě vytvořil iluzi omítky...
Kkat skvělé, jsem ráda, že to takhle dobře dopadlo!
continuity tak zas dneska při hladu po lidech snad není problém si najít jiné místo - pokud teda nemá nějaké úzce orientované zaměření.
Ale než na Kladno, radši bych šla pod ten mostNebo bych třeba zvolila nějakou přilehlou vesnici, našla tam nějakej cenově srovnatelnej (opravitelnej) baráček... všechno lepší než v tom vrahově
jo, to mě taky napadlo: když už nejsou ty finance, tak koupit nějakej šikovně zanedbanej rozpadlej domeček a dát si ho časem do kupy - určitě lepší než byt na sídlišti, notabene v Kladně (pro mě by to v tý situaci teda určitě byla volba, ale každej to má jinak samozřejmě...) radši fungující vesnici, než město v agónii
SunEclipse hele nevim, je a neni, u tech vyssich manazerskych pozic to neni vzdy zas tak jednoduche.
RoSa s důrazem na fungující, ne jak u nás, kde zkrachovala i vietnamská večerka a nejbližší coop je hodina ostré chůze. Tohle tehdy vědět..
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí