Potrefenáhusa ale tak já taky, ale to už je to, co jsem psala - výslovná narážka. tu ironii tam uslyšíte, ale to je urážlivé, i kdyby tam člověk použil to slovo česky. urážlivé není to slovo, ale ten nádech. v běžném (navíc písemném) projevu v tom nevidím urážlivého vůbec nic.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Napr. kamaradka musela neco velmi rychle pripravit a odpovedela, ze ano, ze sa ponáhľa... a pak se ji sef zeptal, ci sa ponahlala, ze na to porad ceka. To mi osobne arogantni prijde.
V tomhle pripade mi to prijde jako sarkasmus.
Jinak to nevnimam negativne, zalezi na situaci a stylu komunikace mezi stranami.
Jiná Realita no v písemném projevu právě nemůžeš nic slyšet, tak to udělá to jedno slovenské slovíčko v jinak české větě...
ale beru, že se to blbě vysvětluje a každý tu točí o sice podobném, ale ve skutečnosti něčem jiném :-)
jinx Tak to je jasný sarkasmus. Kdyby nebyla Slovenka, patrně by si našel jiný způsob.
Potrefenáhusa Tak jasně.![]()
Poctivě o tom od rána přemýšlím, a vymyslela jsem toto: když se mne kamarádka zeptá, jestli jsme cojávím “kúpili čučoriedky”, kdybych jí odpověděla “borůvky jsme koupili”, mám lehounký pocit, jako bych ji tím překladem opravovala, poučovala. Většinou se to dá obejít, to slovo prostě neřekneš “ano, koupili”, ale ne vždy.
Sweet Potato tady to taky vnímám spíš jako sarkasmus, kvůli tomu konci (pořád čeká)... ale kdyby odpověděl, tak sa ponáhlaj, potřebuju to fakt rychle... tak tam je ten negativní/ urážlívý podtext...
s těmi borůvkami - už se v tom trochu motáme, ale to by přece nebyla oprava, ale odpověď v tvém jazyce na otázku v jejím jazyce... :-)
Sweet Potato to je presny! pta se na cucoriedky, tak tim samym odpovidam:-) zajimavy ze vkladani anglicismu vsude mozne je ok
Některá slova jsou prostě zvukomalebnější ve slovenštině a když člověk rychle odpovídá, líp mu jdou přes pusu, zvlášť pokud je předřečník užil první. Já třeba tady nedávno použila kaštieľ, česky by se to správně mělo napsat kaštel, ale jako sorry, to už nikdy více z mé klávesnice nevyjde. V mém rodišti se pak v nářečí běžně užívají výrazy, které mají buď úplně stejný, nebo podobný tvar jako slovenské, třeba marhule. A pak platí, co jsem psala prve, v hlavě samovolně vyskočí to, co má člověk zažité z dětství.
viktorka_od splavu anglicismus je ale něco trochu jiného, než s čím začala jinx ... vlastně v kontextu toho, s čím začala, něco úplně jiného
viktorka_od splavu no já myslim, že v tom prvotním příspěvku ale nešlo o běžný opakování, ale právě o ten nádech sarkasmu, když je potřeba toho druhýho trochu setřít, jako třeba když mi kamarádka při převozu vysype půlku čučoriedek omylem do auta a když ji povezu za měsíc, tak jí řeknu, že už teda ale jí rozhodně žádný čučoriedky převážet nebudu (blbej příklad, ale jinak mě nenapad)
dzizisketa já to opakování chápu, to je normální, ale já třeba měla spolužačku ze Zlína, která když po nějakým Pražákovi omylem zopakovala něco pražštinou, tak si div nešla vypláchnout pusu a vyčistit zuby. To prostě člověk dělá normálně, že se přizpůsobuje a opakuje, ale o tom tu myslím řeč není.
nolita to sice je, ale obecne, nechapu proc by melo byt michani jazyku nekdy urazlive a jindy ne. vzdy prece zalezi na kontextu - a uplne bez ohledu na jazyk, kterym mluvim ci pisu.. kdyz pises paktofonice cesko-anglicky tak v poradku, cesko-slovensky by to bylo hanlive? ja ten rozdil nejak nevidim.
Vzhledem k tomu, že zatím tady nikdo nedefinoval, o čem přesně JE řeč, jen víme, že stále to není ono, považuju svůj příspěvek i tak za platný.
dzizisketa Já jsem taky zatím nepochopila, co přesně vadí. Odpověď Slovence se slovenským slovem je urážlivá, ale potenciální odpověď pro mě od Slovenky s českým slovem by prý urážlivá nebyla (viz výše), takže se fakt nechytám.
Můj pocit je, že bez ohledu na ne/použití toho slovenskýho slova záleží hlavně na celkovým vyznění. Ty příklady uváděný jako opravdu urážlivý by byly urážlivý i v češtině, případně by to tam dotyčnej zakomponoval jinak.
viktorka_od splavu když to zjednoduším, tak ani já, ani paktofonika nejsme angličanky... už proto tam nemůže fungovat to, na co původně narážela jinx - prostě ty dvě situace nejsou srovnatelné, nemohou vyvolat stejné pocity (jedno jaké).
kdybych paktofonice napsala, že amy a percy jsou ako lokálne (pardon, nevím jak přesně se to slovensky řekne / píše), tak to už pro mě má určité negativní zabarvení, proto bych to taky nikdy nenapsala... ani teď, když vím, že obecně to paktofonika negativně nevnímá...
coralline tak jde podle mě primárně o tu ironii, když tu bude někdo slovensky na všechno psát (prosím nevztahujte si to nikdo na sebe), že se mu tohle nepáči a tamto nepáči a já se ho zeptám a co že se mu teda jako páči, tak mně osobně to přijde o dost drsnější, než když se ho zeptám, co se mu teda líbí, protože si z něj zároveň tím už trochu utahuju, jak ho ironicky napodobím
když tu někdo napíše, že se mu páčia moje šaty a já mu na to napíšu, že dík, že mně se jeho páčia též, tak v tom kontextu žádnou ironii nevidim a přijde mi to zcela v pohodě
nolita aha, diky, uz chapu jak to myslis. byt tam tu zavadu nevnimam.
jinak mne pripada zdvorile odpovidat cizinci (vcetne slovaka:-) na jeho rec v jeho jazyce. a taky se o to snazim, pokud tu rec alespon trochu znam. akorat jsem na jazyky znacny drevo bohuzel. takze kdyz dotycny umi/rozumi cesky, vznika z toho smeska:-) bezne se mi to stava i nazivo.
no a mrzi ke, ze slovensky mluvit ani psat neumim, mne by z toho vysla husako-babisovstina, tak to radeji nedelam. ale nektera ta slova... jsou tak hezka
Asi záleží opravdu spíš na celkovém kotextu, já třeba používám pár výrazů úplně běžně, většinou různé citoslovce jako hej, do šlaka, vďaka, dovi a tak....Ten jinx šéf je naprosto jasný případ nepatřičného použití, podobně moje švagrová žijící v Praze přestala mluvit slovensky poté, co celá její firma začala u tiskárny používat "potrebujem tlačit" ...
viktorka_od splavu to mě taky... a podle mě to i cizinec ocení, stejně jako bych to ocenila já, když se bude snažit mluvit česky...
ale jedno slovenské slovo v jinak české větě za to nepovažuju :-)
Garfie
vosklivi kolegove![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí