"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:20
Reakce na Janulik03:

​Nevadí. to mi pripomenulo jednu reklamu u nás. Dvaja chlapi sa bavia o nákupe, ktorý absolvovali práve. Jeden sa pýta "kupili sme všetko čo sme mali?"

A druhý mu odpovie "niee, len to čo sme nemali"

​To jsou ti dva bačové?

Kolko stál ten nákup?

Nestál ani chvílu.

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:22

viktorka_od splavu Mně ti u toho odpovídání v jeho jazyce přijde právě ta slovenština divná (jako ne když použiješ nějaké slovo, ale když se snažíš celkově). Spíš jako bys jemu dávala najevo, že ti jinak nebude rozumět....a vlastně teď si uvědomuju, že to platí trochu i obecně. Třeba v Japonsku mezi přáteli jsem mluvila anglicky a sem tam použila japonské slovíčko-a to většinou všichni hrozně vítali. Ale když jsem třeba na nádraží nebo na informacích mluvila jen japonsky a oni odpovídali anglicky, tak se mě to spíš dotklo. Pokud to teda byla plynulá angličtina, pokud to tak horko-těžko lámali, bylo mi jasné, že se mi jen snaží vyjít vstříc. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:25

Garfie tak presne tohle me spolehlive vytoci v Recku,kdyz v kramu mluvim recky a oni automaticky odpovidaji anglicky.

Online viktorka_od splavu
49372 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:28

Garfie a Zarinya no to je ale presne ppak ne? kdyz na tebe nemluvi ve tvem ani v jejich jazxce, ale v uplne jinem, to bych si taky pripadala jako pitomec

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:30

viktorka_od splavu vsak ja to k nicemu neprirovnavam,jen sem reagovala na Garfie ze se mi to taky deje a nemam to rada.

uz jen z duvodu,ze recky se jakz takz dorozumim,anglicky ne.

Online Janulik03
20305 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:36

Bledule anoooo. Tu reklamu si pozriem vždy. 

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:39

Potrefenáhusa OK, tvoje vysvětlení beru. Jenže tahle debata se rozjela na základě příspěvku, kterej ironickej nebyl a prej to vadí taky. Ani jinak obecně jsem tady nezaznamenala, že by se ty slovenský slovíčka používaly ironicky. Prostě já mám pocit, že se tu cepuje něco, co tu vlastně nikdo nedělá*. A proto spousta lidí nechápe.

*Edit - aby nedošlo zase k mýlce: nedělá = nepoužívá slovenská slova v ironickém smyslu s cílem protistranu urazit.

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:40

viktorka_od splavu Jenomže oni netuší, že to není můj jazyk, že jo...když je někdo milý, tak o nic nejde, ale už se mi stalo, že jsem normálně řekla, že nerozumím anglicky, měla jsem pocit, že se druhá strana chová vysloveně povýšeně. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:49

Garfie ja bych to taky tedy upresnila,kdyz se zeptam recky a on se zepta zda mluvim anglicky tak proti tomu nic nemam,treba ma pocit,ze se lip dorozumime,ale kdyz se recky zeptam-kolik to stoji?a odpoved je automaticky anglictina tak mam cerno pred ocima.

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:50

Zarinya  přesně, úplně tě chápu. Tak mají tě za turistu, co se naučil dvě věty a poděkovat.....

Offline Potrefenáhusa
38900 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:52

Garfie no a blbý to je, když se člověk ten jazyk učí, je v tý zemi na studijním pobytu a všichni na něj radši mluví nějakým lingua franca, protože je to prostě jednodušší pro všechny zúčastněný

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 20. června 2018 11:54

Potrefenáhusa To je klasika....ale tomu se pak musíš aktivně bránit!!  (jenomže většinou je i pro tebe jednodušší používat jiný jazyk, takže to chce pevnou vůli).

Offline Sweet Potato
40480 příspěvků moje polička 20. června 2018 12:34

coralline Myslím, že už dávno nikdo nevíme, o čem to původně bylo. Během diskuze jsem se několikrát dočetla, že všechny píšeme o něčem jiném.

Každý to prostě cítíme jinak, tak už to chodí. Docela by mne zajímalo vyjádření na Slovensku žijících Slováků, jak to mají s tam žijícími Čechy.

Online Janulik03
20305 příspěvků moje polička 20. června 2018 12:41

Sweet Potato ja pomaly v hovorenej forme češtinu príliš nevnímam. Máme tu aj v našom malomeste predavačky hovoriace česky. Je to dané tým, že sme na hraniciach takmer. Skôr ma prekvapí, ked sa dozviem, že mi niektorý čech nerozumie. Nie konkretnemu slovu, ale tak akosi celkovo sa tvári, že hovorím japonsky. Asi sme už predsa len ďalej od seba ako som si myslela. 

A mimochodom, neznášam také to chytanie za slovíčka, ked niekto niečo chce vyjadriť a druhý ho zhodí.Je jedno v akej reči. Stáva sa to aj tu a pomerne často.

Offline Luna
10868 příspěvků moje polička 20. června 2018 13:09

Já jsem jednou použila slovo "opasok", tak snad se paktofonika tehdy neurazila

Slovensky se mluvit nesnažím, ale Slováci se často náramně baví u mé brněnštiny a občas to použijí proti mně. 

A nevadí mi to.

49372 příspěvků moje polička 20. června 2018 14:04

Janulik03 ja to chapu (i kdyz urcite cast budou naschval prudici) protoze treba byt ostravaci normalne rozumi polsky, tak ja vubec. a ze ceske deti nerozumi slovenstine je bezny. deti.. no lidi ve veku mych deti:-) treba ve zdravotnictvi to i mne neprijde spravny. nektere vyrazy proste neznam. cha, vzpominam jak jsme se nemohli domluvit se slovenskymi madary, oni mezi sebou madarsky a k ostatnim slovensky. zjistila jsem to az kdyz ztroskotala domluva s taxikarem na slove nadrazi. nerozumel:-))

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 20. června 2018 14:05

Luna Vôbec, pravdupovediac som si toho ani nevšimla :D

Online Janulik03
20305 příspěvků moje polička 20. června 2018 14:07

viktorka_od splavu slovenským madarom nerozumiem ani ja. Ale je to preto, že poniektorí, ač chodiaci do slovenských škôl, odmietaju rozprávat po slovensky. Ale to je konktretnych ludoch, nie všeobecne. 

49372 příspěvků moje polička 20. června 2018 14:11

Janulik03 to nebyl ten pripad, vubec. ja prave neznala prostredi jsem nevedela ze jsou to madari:-) mluvili normalne slovensky. az pak jsem si vsimla ze se mezi sebou bavi jinak. no a ten taxikar byl z toho uprimne nestastny, fakt nevedel. nakonec jsme se ale domluvili:-)

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 20. června 2018 14:13

viktorka_od splavu Napríklad slovenským góralom má problém rozumieť väčšina. Ja rozumiem ale tam je základ ovládať aspoň trochu poľštinu. So slovenskými maďarmi problém nemám, bežne u nás predávajú na trhu. S neochotou rozprávať po slovensky som sa stretla iba raz. Keď som bola v PL, slovenčina všetkých strašne bavila, spolužiaci sa učili stále nové slová, hit bol snehuliak a hmla :D