Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Janulik03
20294 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 18:38

Jiná Realita keď mi zomrela mama, svieža čiperna 70 ročná žena sa behom  pár mesiacov zmenila na ležiaci a oslabenú ženu v nemocnici, tak to bolo ťažké. Nikto jej v nemocnici neveril keď sa sťažovala že stále vracia a chudne. Potom sa dehydratovsna  dostala na pohotovosť a zrazu rakovina pankreasu. Po prvej operácii sa nezlepšili nič. Mama odmietla ďalšiu operáciu ale sestra ju prehovorila. Nikdy nezabudnem na jej vyraz keď rezignovane súhlasila. Operacia nepomohla, strašne trpela a ja som skončila v nemocnici, lebo som nevládala pozerať to trápenie. Potom sme sa presťahovali do domu k otcovi, aby tam nebol sám. Má svoju samostatnosť tak ako bol zvyknutý, iba sme k nemu blízko a poruke až by nás potreboval. V určitom veku už ľudia chcú pokoj.

Offline viktorka_od splavu
49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 18:43

Jiná Realita tohle je zcela zbytečná debata. ne fakt si nenechám určovat co ano a co ne:-) a "edit" je správně. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 18:46

Jiná Realita tohle je zcela zbytečná debata. ne fakt si nenechám určovat co ano a co ne:-) a "edit" je správně. 

​Ale ani ostatní, s dovolením, neb tvé názory automaticky neznamenají obecně správný názor. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 18:46

Janulik03 

já si myslím, že tohle všechno si může posoudit jen každý sám. zná svoje rodiče, zná sebe, třeba má nějaké zkušenosti z okolí.

nikdy nevíte, jestli to bylo správné nebo špatné rozhodnutí.

ale kategoricky hlásat, že ať se rodiče rozhodují sami, protože jinak je to k nim chování jak k nesvéprávným, si myslím, že není dobrá cesta. 

já ze svých zkušeností bych třeba ve vašem případě určitě k operaci nepřemlouvala, ale zcela bych chápala, kdyby někdo ano. určitě bych si nemyslela, že se chová k rodiči jako k nesvéprávnému. a už vůbec ne, pokud by se i oklikami snažil zajistit pečovatelskou službu pro někoho, kdo dospěl do fáze, že ho nacházejí vyčerpaného doma na chodbě.

a taky si myslím, že jsou situace, kdy je dítě dokonce povinno i za cenu nepříjemností pro sebe zkusit všechny možnosti ovlivnit jednání starého rodiče. viz můj případ hypotetického otce řidiče (což je ale reálně dost častý případ). protože to už není o něm. v tom případě je nebezpečný okolí. beru to tak, že na stará kolena dítě za rodiče přebírá svým způsobem zodpovědnost, jakou za něj oni měli, když bylo malé. minimálně když to byl funkční vztah rodič-dítě. rodič není cizí člověk, i když už ani neví, že nějaké děti kdy měl.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 18:49

viktorka_od splavu jak říkám, dělejte, co uznáte za vhodné, ale pokud byste šla za lékařem, aby si zavolal otce na prohlídku, potom prosím nehlásejte něco o nesvéprávnosti, protože i to je jednání jako s nesvéprávným. svéprávný si na prohlídku zajde sám, pokud má pocit, že dobře nevidí, nebo na to řízení z jiného důvodu nemá.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 18:53

Jiná Realita má extchýně, kterou jsem měla moc ráda, onemocněla Alzheimerem a bylo to strašný. Obdivuju její dceru, která se o ni postarala až do konce. Ale to je nemoc.

Moje máma bude mít příští rok osmdesát a teprve teď začínám pozorovat, že strárne. Ona je hodně aktivní, pracovala ještě po sedmdesátce a hrozně ráda a asi i díky tomu byla pořád fit. Ovládá pc, chytrej mobil, sportuje, ale prostě stárne a hlavně to sama hodně citlivě vnímá. Myslím, že pro staršího člověka je nejhorší to, když se z něj dělá nesvéprávný blbec. Já respektuju názor a rozhodnutí mé mámy i když se mi třeba nelíbí a doufám, že to tak udělají i moje děti.

Offline Janulik03
20294 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 18:57

crazydaisy lepšie by som to nenapísala.

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 19:01

whiskas netvrdim ze muj nazor je obecne spravny. rikam, ze si nenecham urcivat, ktere jednani je podle meho nazoru v poradku a ktere neni. ja to poznam s dovolenim sama.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 19:11

viktorka_od splavu To respektuji, jen dopřej stejný prostor ostatním, též s dovolením 

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 19:22

whiskas ano prosim. ja se ohradila proti JR vyroku ze "to nemuzes, protoze by to bylo podle tebe spatne" tak to fakt ne:-) jak se kdo chova ke svym rodicum jeho vec. vzdycky vzomenu mamincino: jen pockej, ono se ti to vrati na detech!;-)

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 19:40

viktorka_od splavu  Já bych tak striktní nebyla. Neberu to jako nepřípustný zásah do života rodičů, ale spíš jako projev zámu a starostlivosti.

Já jsem sama na sebe strašný lempl a taky všechno odkládám, jak jen to jde. Mám děsnou nechuť k chození po doktorech.

A jednou na mě takhle dcera "nastoupila" protože prostě nechtěla, abych se zanedbávala. Takže pod hrozbou násilného odvlečení k doktoru jsem se tam vydala konečně sama a vlastně byla dceři vděčná, že má o mne starost a že jí nejsem jedno.

Spoustu starých lidí má z doktorů strach. Co jim asi najdou.. a "nátlak" svých dětí berou jako zájem a projev lásky.

Samozřejmě, míru a vhodnost musí každý posoudit podle své rodinné situace.

Jen nevím, co s manželem.. každou chvíli od něj slyším "V létě.. (za rok, za dva) ? No, to už tu asi nebudu.." a podobné žvásty. Ale k doktoru nepůjde ani za nic. A to není ještě tak starý. 

S ním se nedohaduji, jen stroze odpovídám, že jestli mu něco je, má jít k doktoru.. 

Různý metr, že..? 

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 19:47

Dadoo chlapi jsou kapitola sama pro sebe. tohle se mi zda kapku jiny v pripade ze jsou na nem zavisli dalsi lide. tvuj muz je myslim uz v duchodu? to bych se ho asi snazila trochu rozveselit spis, oni byvaji takovi depresivni. ale kdyz chce jenom "trpet v koutku" zivitel rodiny, jsem zla

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:03

viktorka_od splavu Přesně, vrátí na dětech. Ale to, že ty jsi jiného ražení, z tebe ještě rozhodně nedělá lepšího člověka a dcerku za odměnu. 

A někde jsi naznačila, že prevence je blbot? A to vždy, nebo až od určitého věku? 

Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:06

Já si musím postěžovat na dnešní den. Začala jsem tím, že jsem odřela auto vyjížděním z garáže. Nevím, jak se to mohlo stát, ale vyjet mi trvalo dvacet minut, vzpříčila jsem se tam neskutečným způsobem, a odnesl to nejen lak, ale trochu i plechy. Bylo to jako ze špatné grotesky, nebo z takových těch šotů, co dávaj na Silvestra na Nově ve zprávách. Oblak dýmu a pach spálených pneumatik included.

Pak jsem zjistila, že práce, kterou jsem kolegyni odkývala, že ji udělám v šibeničním termínu, bude trvat výrazně (fakt výrazně) dýl, než jsem myslela, a čeká mě pracovní noc.

A ještě jsem ztratila tvář před lidmi ze sousedství, neboť jsem na ně byla opravdu (hodně moc) hnusná. Jejich pes mi skočil do kočáru, a kromě toho, že jsme se všichni vyděsili, mi vzbudil dítě, které jsem po hodinovém drncání pár vteřin předtím pracně uspala. Už neusnulo a měla jsem doma přetažené tornádo, takže jsem nemohla pracovat a tato stížnost souvisí se stížností v předchozím odstavci :-)

Jako o nic nejde, ale mám toho plný brejle.

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:07

whiskas to si mě s někým pleteš ne?

pokud jde o druhý odstavec tak ano. podrobně to rozebírat jaksi nemám v úmyslu:P

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:08

Gatita tyjo, to tě teda lituju. ale skočit mi něčí čokl do kočáru, tak bych neztratila jen tvář, ale asi by někdo přišel o život!

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:12

viktorka_od splavu O.k. A prevence tedy jako taková, nebo až u "starých" lidí?  Opravdu mě to zajímá, tak budu za odpověď ráda. 

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:14

whiskas já si prostě myslím že se přeceňuje. z těch keců mám kolikrát pocit že kdyby člověk "dbal na prevenci" tak vlastně umře zdravej:-)

a "zbytečnou prevencí" fakt nemyslím třeba návštěvu lékaře když máš furt žízeň - a najdou ti cukrovku. například. nebo zubaře, gynekologa.. to jsou věci který se opravdu dají a mají řešit. 

Offline continuity
43154 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:14
Reakce na Mohučanka:

Já úplně chápu právo dospělého člověka rozhodovat o svém zdraví, nicméně zpětně mi to rozhodnutí ignorovat doktora (v tom našem rodinném případu) přijde strašně sobecké. 

​toto je hodne zlozite, ja si myslim, ze dospely svepravny clovek ma povinnosti vuci nezletilym detem. pokud jsou vsichni dospeli, je to jeho rozhodnuti, jestli se bude lecit nebo nebude. mne zas prijde sobecke od deti, ze pro klid sveho svedomi ho treba donuti podstupovat zakroky, ktere by on sam nikdy nezvolil.

a ja rozumim tem lidem, ktery k lekarum proste nejdou, protoze maji jasno, jak by se zachovali, kdyby se tam neco naslo. a ten tlak je nekdy udesny (ja takto treba sla tehotna na amniocentezu,s kterou jsem vnitrne nesouhlasila. vsechny vysledky excelentni, ciste kvuli veku - jenomze do mne sili tri doktori synchronne a ten jediny, ktery si taky myslel, ze to je blbost, me nemel jak podporit. byl to ten, co delal screening a nakonec i ten odber.) takze ten natlak lecit se za kazdou cenu je nekdy priserny a uplne chapu, ze nekdo se tomu radsi vyhne. 

ze dedeckovi, ktery ma upito zabavim klice od vozu, jeste neznamena, ze z nej delam nesvepravneho blbce a to stejne plati, pokud uz nevidi pro oci a porad se drape za volant, v te chvili nerozhoduje o sobe, ale taky o jinych. ja v tom teda vidim docela rozdil. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:15

Gatita To vypadá jako opravdu "prima" den. Ale snad sis to dnes vybrala a bude pokoj. Také nemám ráda šibeniční termíny v práci. Občas něco odkývnu a až dodatečně řeším, kolik to zabere času