Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:15

viktorka_od splavu Díky za odpověď. 

Offline viktorka_od splavu
49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:17
Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:22

continuity Tomu všemu rozumím. Také mámu, jak je patrné, veškerá "doporučení" , aby šla k doktorovi na vyšetření, v minulosti k žádné akci nedonutila - a násilím jsme ji tam samozřejmě netáhli. Ale nechat ji doma v bolestech, s tím, že tedy o.k., nechceš, tak si dál srkej kapky a cucej brufen, by mi přišlo fakt podivné. Nevezli jsme ji tam svázanou, jen jsme byli prostě radikálnější než obvykle. A opravdu si nemyslím, že to bylo špatně. Byla tak slabá, že jsem za tu infuzi, kterou dostala v nemocnici, neskutečně ráda. 

Offline continuity
43154 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:22

viktorka_od splavu to moje tchyne si dodnes mysli, ze kdyby jejiho bratra, tezkeho kuraka mmch, posilala lekarka kazdy rok na CT, tak na tu rakovinu plic neumre. 

whiskas tak je prevence a prevence, ma cenu si nechat zmerit tlak, cukr a cholesterol. ma cenu chodit na gyndu. na mamograf teda chodim, ale i tak plati, ze dost velkou cast nadoru se zena najde sama (pripadne jeji partner), takze bych jako lepsi reseni videla pravidelny sex :D ale preventivne se tahat na kolonoskopii nebo gastroskopii uz mi prijde dost drahy voser.

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:23

continuity něco jako radioaktivní lázně myslíš, jo?

ne fakt, tohle je přesný, co píšeš

a nejen drahý - jako aby mě tam eště někdo nutil no to

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:25

continuity Tak viktorka_od splavu psala o prevenci jako takové. A fajn, doporučím své 70 leté matce, ať přitvrdí v sexu  - to je nadsázka, samozřejmě. Jsem dnes prostě dost podrážděná, protože někomu, koho mám moc ráda, je blbě a já s tím nemůžu nic dělat. Tak pardon.

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:28

whiskas já si prostě myslím že se přeceňuje. z těch keců mám kolikrát pocit že kdyby člověk "dbal na prevenci" tak vlastně umře zdravej:-)

​Mno... vzhledem k tomu, že toto slzavé údolí jeden každý z nás dříve či později zcela jistě opustí... můžeš mít v tomhle smyslu pravdu.

Nicméně jsou drobný rozdíly, kdy se tak stane - a zde bych prevenci nepodceňovala. Nemusíš umřít zdravá, ale možná by ti mohlo být líto vydechnout naposledy v padesáti, když bys před sebou bývala mohla mít ještě třicet let 

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:29

whiskas tak třeba v jejím věku už se myslím nádor prsu moc nevyskytuje a už se ani na ty prevence nechodí. a je mi tvé maminky fakt líto, ale opravdu to není její vina že je stará a nemocná. a opravdu by nebyla zázrakem v pořádku když by chodila denně k lékaři.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 20:38

viktorka_od splavu Já nepsala, že je to její vina (že je stará a nemocná). Já psala, že problémy se zažíváním (nebo čím to je) má už delší dobu a že mám vztek, že nešla k doktorovi dříve, neb čím dřív se nějaká nemoc objeví, je větší šance, že se vyřeší, byť by tím řešením bylo i jen ustoupení bolesti. Jistě, všichni jsme smrtelní, ale proč si ten čas o něco neprodloužit, případně nezpříjemnit, je-li to možné. Nic víc, nic míň.

Offline continuity
43154 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 21:33

whiskas je mi to lito, ale opravdu nemej vztek, ze tam nesla driv, protoze to taky pomoct nemuselo a nejaka hospitalizace ji treba mohla i pritizit. netrap se tim, co se mohlo nebo nemohlo stat a hlavne vecma, ktere stejne nezmenis. mozna ted bude mit maminka zkusenost, ze se ji v nemocnici ulevi a pujde tam ochotneji, nebo taky ne.

moje tchyne je u lekare nastoupena hned, jak ji neco pichne. tak ted chodila pul roku kvuli koleni, ktere se ukazalo byti vyhrezlou plotynkou, vyridila si lazne a po pul roce je z artrozy 2. stupne nekroza. proste to ne vzdy zavisi od toho, jak moc chodime k lekarum. 

jinak ja nevim, jak tato diskuze zacla (jsem do toho vlitla nekde v pulce), ale opravdu si nemyslim, ze je spatne pribuzneho k lekari odvest, pripadne mu durazneji doporucit, aby se tam ukazal, nebo mu i vysetreni zaridit. ale uplne spatne je takove to presvedcovani, ze se musi lecit a musi to udelat bohvi kvuli komu jeste a ruzne manipulace poza jeho zada, domlouvani se s buhvikym. z toho mi je normalne spatne.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 21:49

continuity Děkuji. To co píšeš zní rozumně a mám v podstatě shodný názor, ale nemám ráda extrémy a zanedbávat abnormální stav mi přijde jako nerozum. Samozřejmě vše v přiměřeném rozsahu. Ale to jsme u dvou extrémů, někdo řeší každou maličkost a někdo nechává "vyhnít" vše. Myslím, že něco mezi je zcela o.k. 

Offline continuity
43154 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 21:55

whiskas jj, jenze ja mam matku silenou organizatorku, cele moje detstvi si myslela, ze muze ridit kazdeho a vsechny a vsechno bude dobre, staci jenom trochu chtit. mne to pak trochu profackalo a zjistila jsem, ze delat si starosti s katastrofou, ktera muze nastat, ale nemam na to zadny vliv, ji nikterak neodvrati. 

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 21:56

continuity no začla stížností na "neposlušného" rodiče mám dojem, právě. neposlouchá nechce..

ocituju matmys

malý dítě popadneš a prostě ho odtáhneš k doktorovi. Ale co s rodičem, který má mentalitu dítěte, ale právní statut dospělého

to mě popravdě až vyděsilo

Offline continuity
43154 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 22:04

viktorka_od splavu u nas vsichni umreli s rozumem v hrsti, muj novej svagr zasne jakej ma muj tata (68) neuveritelnej prehled, mne to pridne normalni. takze jestli bude ze mne nekdo delat mimino, ze zlou se potaze.  svym detem v krajnim pripade doporucim, at me nechaji znesvepravnit a pak pujdu kam reknou. to tady trva takovou dobu, ze se mi zatim snad povede v klidu umrit nebo se v krajnim pripade odstehuji nekam do tramtarie :D

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 22:05

ještě teda přidám poslední vlastní zkušenost, a to jsem to tehdy moc nechápala, až teď je mi to jasný a oceňuju že se maminka zachovala správně:

moje druhá babička prodělala někdy cca v 75 těžkou chřipku, myslím i zápal plic. maminka ji samozřejmě dopravila k OL, která doporučila hospitalizaci. babička to odmítla. ležela doma a nakonec se uzdravila. ale už nebyla uplně v pořádku. byla taková unavená, nechtělo se jí ven. posedávala polehávala. ale jinak vypadala spokojeně. jedla, povídala si a tak. trvalo to poměrně dlouho a vím že maminka to tehdy měla těžký a že se na ni docela i zlobila - babička nechtěla nikam do špitálu, na žádná hloubková vyšetření a podobně. nic ji nebolelo, jíst jí chutnalo. pak jednoho dne zrovna o svátcích dostala plicní embolii a umřela. doma u svých. 

možná tu mohla být o pár měsíců nebo i let dýl. nebo taky mohla už hned ten zápal plic ve špitále nepřežít. nebo taky mohla mezitím protrpět kolečko šílených vyšetření a hospitalizací a bolestí a stresu.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 22:05

continuity Začalo to mojí stížností na maminku, která měla jít již dávno na vyšetření, ale ignorovala to a ty samé potíže se jí vrátily, jen vygradovaly, neb její samoléčba jaksi nezabrala. Nemá ráda doktory, raději se jim vyhýbá, co to dá. Jenže dle mého je snažší léčit počáteční problém, než čekat, až se z něj vyvine něco závažnějšího. A moje matka není nesvépravná, k doktorům nechodila nikdy, takže je to její celoživotní postoj.

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 22:05

continuity jojo taky v to doufám!

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 22:09

viktorka_od splavu A už naposledy. Takže jsmě měli maminku nechat doma, pěkně vyhladovět, s bolestí břicha a nezdůraznit jí prospěšnost návštěvy lékaře? Vždyť by to nějak dopadlo a byla by alespoň v klidu, že? 

49363 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 22:19

whiskas ale tak to zas nehroť. samozřejmě vysvětlit, nabídnout objednání, odvoz, pomoc.. poskytnout veškeré info.. popřípadě i domluvit návštěvu lékaře nebo sestry doma, cokoliv takového beru jako povinnost vůči rodičům, kteří se přece o mě taky pěkně starali, a pořád o sebe vzájemně máme starost. ale ve chvíli kdy by mi řekli "NE! nechci" a nebyl to vysloveně případ zjevného mentálního postižení tak to prostě budu respektovat. já to budu respektovat. co ty, to je na tobě. ale mně osobně kdybys mě proti mé vůli přinutila by se to prostě nelíbilo. zkus si to vztáhnout na sebe. pokud to máš jako Dadoo která je nakonec ráda že ji holky přesvědčily, prostě jen trochu chtěla být přemlouvaná, tak ok. ale jestli jsi to vůbec nechtěla a jsi teď totálně vyděšená... no tak blbý no. ty svou maminku znáš, já ne. tak se drž a buď statečná, ale ne zlá.

Offline continuity
43154 příspěvků moje polička 14. prosince 2017 22:20

whiskas no ja se takto lecim vice mene celozivotne, mozna nazor vekem zmenim, ale jak vidim svoje rodice, tak bych v to prilis nedoufala a muz je jeste 100x horsi.

pises to trochu, jak kdyby jsme vam rikali, at ji doma radsi zamknete, aby k lekari nemohla. mame proste jiny zivotni postoj (to uz se neda nazvat ani nazorem), ja se vlastne ani nepru, ze prevence je lepsi, navic hypochondri, kteri jsou u lekare nastoupeni hned, ziji prokazatelne dele. ale ja na to proste nejsem, tak to zkus takto brat, mozna pochopis lepe i mamu.