dzizisketa Ja myslím že to bola continuity. A len som napísala, že ja by som na takú svadbu nešla, chápem že niekomu sa to môže zdať super a romantické...Ja sa ale v stane bojím, hlavne mravcov.
Stěžovací vlákno
viktorka_od splavu však jo, to by byl asi každej.
Jinak mám asi ve svým okolí rozumný lidi, žádný předepsaný barvy, žádný seznamy svatebních darů, pokaždý milá a veselá pařba: Ale je fakt, že Praha je už asi dost z těch tradic vytrhlá, rozbíjení talíře a jedení společný polívky jsem zažila jen jednou na Moravě, pak jedno nasazení chomoutu přes výslovnej zákaz na Vyšehradě a to je asi všechno.
Potrefenáhusa Tak,kdybych vdávala dceru,která žije doposud u nás,jakože z domu a je jí 20 a platila bych svatbu já,tak bych do organizace i mluvila. Pokud jí bude třicet,bude žít pět let s přítelem ve vlastním bytě a financovat budou sami,budu respektovat,co vymyslí sami. A jestli jsem host,tak to znamená,že jsem obdržela pozvánku a ne přihlášku. A bud' na svatbu,kde se podává něco,co nemusím,nebo mi vadí vzdálenost,nebo něco jiného,jdu,nebo s díky odmítnu. Ve většině podniků jsou schopni na požádání připravit vegetariánskou,nebo bezlepkovou porci.
paktofonika tak já se třeba ve stanu nebojím a asi bych na takovou svatbu i s radostí jela, vlastně jsem nedávno na podobné akci byla, v kempu, spalo se teda v takových chatrných chatkách, ale taky taková zábava to byla, tancovačka v teniskách a riflích s pivem a gulášem a taky tam bylo dost psů:-) akorát mám dojem že to co popisovala continuity byla klasická svatba v oblecích a šatech v nějakém hotelu jen prostě hosté měli spaní v tom stanu
já teda obecně když mě někdo pozve kamkoliv tak jsem ráda a asi bych šla, ale prostě bych po akci jela domů.
Potrefenáhusa Tak,kdybych vdávala dceru,která žije doposud u nás,jakože z domu a je jí 20 a platila bych svatbu já,tak bych do organizace i mluvila. Pokud jí bude třicet,bude žít pět let s přítelem ve vlastním bytě a financovat budou sami,budu respektovat,co vymyslí sami. A jestli jsem host,tak to znamená,že jsem obdržela pozvánku a ne přihlášku. A bud' na svatbu,kde se podává něco,co nemusím,nebo mi vadí vzdálenost,nebo něco jiného,jdu,nebo s díky odmítnu. Ve většině podniků jsou schopni na požádání připravit vegetariánskou,nebo bezlepkovou porci.
![]()
Ne, tak to vůbec není! Svatba nejlíp ukáže, kdo je tvůj opravdový přítel, komu stojíš za to, aby jel 300 kiláků na samotu v Orlických horách, celý v tyrkysové, nějak se tam ty tři hodiny mezi obřadem na louce u stromu a večerní oslavou pro kamarády nějak zabavil, a nezapomněl dát aspoň dva litry na osobu darem, aby se ta stylová boho oslava ve stodole zaplatila!
ja mám 34, s našimi nebývam takmer 10 rokov, a neviem si predstaviť, že by mi mali svadbu platiť oni. Normálne si všetko platíme my, akurát naši trvali na tom, že chcú zaplatiť a porozvážať koláče. Svokrovci zasa trvali na svadobnej torte, takže týchto pár vecí sme im nechali, vyzerali, že chcú fakt pomôcť. Ale inak sa nejako extrémne do ničoho nestarajú.
A hostí všetkých dopravíme na miesto vrátane babičiek, potom ich aj odvezieme späť, a budú mať na výber niekoľko druhov vína a tvrdého alkoholu, tak hádam nebudú veľmi nadávať :-)
PS: a farbu nemáme žiadnu, myslím, že keby mám vyberať ešte aj farbu, najviac by som zavarila sama sebe ![]()
betsey a kdo ti do toho teda žvaní? Já myslela, žes tohle svatební kolečko začala stížností na to, že ti do toho pořád někdo mluví?
Potrefenáhusa áno, ale písala som, že nie blízki rodinní príslušníci, že to je na tom to najhoršie. Od našich by som to ešte brala. Ale to sú tety, sesternice, manželka snúbencovho svedka, kamoška a podobne ![]()
betsey A poslat do haje kde je problem?
Hergot já měla štěstí, že nám do svatby nikdo nekecal a to ta naše byla hodně praštěná, na samotě, kam nejezdí ani MHD, skleničky každý pes, jiná ves, svatební dort nebyl, polévka nebyla, zato byly ty stany. Osobně si myslím, že o tom, jak svatba bude vypadat a probíhat rozhoduje i nátura svatebčanů. Nedovedu si představit nějaké cestovatele a dobrodruhy, jak sedí za stolem v restauraci, krmí se polívkou a nechají se u toho fotit, jak cvičené opice a pak budou ještě na svatbu s láskou vzpomínat. Asi bych se nenechala uvrtat do představ někoho jiného, i kdyby to bylo proti tradicím. Je to ode mě sobecké, ale svatba je pro mě významný den a nechci ho podřizovat někomu jinému. I proto jsme na naší svatbě měli jen hosty stejného ražení, plus tedy já byla zásadně proti zvaní babiček, děděčků, tetiček a mých rodičů.
Já jsem vegatrián, ale na svatbě se točilo prase, samozřejmě krom jinýho, nejvíc živo bylo pořád kolem něj, pravda je, že vege jídlo mi máma bránila vlastním tělem, protože byl velkej zájem i o něj..
Pravda je, že když jedu na svatbu a jsem pozvaná ke stolu, tak se dopředu hlásím. Zažila jsem jednou, kdy svatebčani řekli, že se to domluví až u stolu, pak si někdo vedle všiml, že nejím polívku, a skončilo to tak, že 10 tetiček začlo zuřivě řešit, co budu jíst, a bylo to fakt hodně nepříjemný.
Jo takhle, já to pochopila tak, že by se jednalo o svatbu přímo s nedostupným alkoholem. Jesli to bylo myšleno tak, že jako alkohol nebyl "hrazený" novomanžely, tak s tím bych problém neměla ani v nejmenším.
Spíš naopak, mi přijde, že poslední dobou jsou ty lidi už brutálně rozmazlený, co vše by se jim mělo na svatbě zadarmo naservírovat. Prostě pokud mě pozve na svatbu středostavovská kamarádka, tak se asi nebudu vztekat, že mi neplatí ubytování, to beru jako rozežranost.
Tak ta svatba, o ktere jsem mluvila ja, byla primo s nedostupnym alkoholem. Snoubenci si ho neprali z nabozenskych duvodu (u nevesty bylo jeste pritomno trauma z detstvi - tatinek alkoholik) a na tajnacku koupit nebylo kde, protoze hostina se nekonala v restauraci, nybrz v salonku na zamku.
Jidlo, mimochodem, bylo vyborne.
Ja jsem do te doby o zadne svatbe bez alkoholu neslysela, ale uz tehdy v mladi jsem to brala tak, ze svatba je den nevesty a zenicha, na ktery budou, doufejme, cely zivot vzpominat, takze maji plne pravo si ho zaridit po svem. Tento vstricny pristup se mi po letech vyplatil tady v USA, kde mam hodne kamaradek Muslimek a jsem-li pozvana na svatbu, rozumi se samo sebou, ze bude bez alkoholu.
Nevim, no. Ja sama nejsem nijak zvlast rodinne zalozena a na tradice si nepotrpim, ale pokud me pozve nekdo, koho mam rada, na svatbu, tak to beru tak, ze se tam nejdu primarne najist a napit, ale proste oslavit nove manzelstvi - a pokud nevesta se zenichem berou svatbu spis jako duchovni zalezitost, ne party, tak nemam problem se prizpusobit.
Luna Hahaha, tak fazolová pomazánka na dvorku je masakr. Ale je to stejný, jako když si masožravci daj na svatbě k obědu guláš a k večeři opečou buřta. Primárně prostě neni chyba v tom veganství. I v rámci veganství se dá uvařit normální bohaté menu a raut. Jasně pro strejčky a dědečky třeba zvláštní a neobvyklé, ale jíst se to dá.-D.
To samé alkohol, pokud má někdo důvod ho tam nemít, no tak smůla, aspoň zbyde prostor pro něco tvrdšího:-D :-D. Néé, legrace, já bych to respektovala, samozřejmě pak hostitelé nemůžou očekávat, že jim tam bude půlka svatebčanů juchat do dvou do rána. Horší mi přijdou takové ty podněty v čem přijít a nepřijít, co vzít s sebou, co zařídit.
pokud me pozve nekdo, koho mam rada, na svatbu, tak to beru tak, ze se tam nejdu primarne najist a napit, ale proste oslavit nove manzelstvi
![]()
Horší mi přijdou takové ty podněty v čem přijít a nepřijít, co vzít s sebou, co zařídit.
No, to m síce ešte nepostretlo, aj keď sem - tam o tom počujem a áno, to by som asi nedávala.
Ako teraz nemyslím, že keby ma nevesta/ženích poprosili o niečo, že s tým potrebujú pomôcť, to jasnačka rada pomôžem, a je to pre mňa možné, ale že si mám kupovať trebárs šaty v nejakej konkrétnej farbe/štýle, to zas ja považujm za hranu.
Detto požiadavky na dary, svadobné zoznamy, ešte aj tie "doneste radšej peniaze" považujem za nevhodné. Dar je moja vec, dar nie je povinnosť a ak sa im nepozdáva, že by som niečo za moje peniaze vybrala sama, tak rovnako sa môžem rozhodnúť nedoniesť nič. Takže áno, ja som ten otravný hosť, ktorý miesto nazdobenej obálky donesie vždy niečo vecné. A obálku len vtedy, ak viem, že by ju asi ocenili, ale nepýtajú
.
slniecko A to ja teda doufam, ze se svatebni seznamy konecne stanou standardem, jinak zlaty penize, neni nic horsiho nez dary podle ciziho vkusu pripadne predstavy o potrebach.
Mutziputzi naprostý souhlas, věcné dary v dnešní době, kdy naprostá většina lidí už vše co chce má, mi přijdou dost mimo... plus ten cizí vkus no, to mě taky děsí... ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.