zlatahouba nejsi blb, jsi skvělá ![]()
Stěžovací vlákno
zlatahouba Já to mám podobně jako ty. I do toho covidária jsem šla kvůli kamarádce, která neměla jak postavit služby a už tam padaly na hubu. A jak nám Jihomoravský kraj očesal ty státní odměny
, tomu už se jen směju.
Teď mám ve své práci problém, který bych nejraději vyřešila odmítnutím služeb, jenže na druhou stranu to nebude problém majitelky, ale problém kolegyně, která ty směny řeší a i těch dalších, kdo ty služby vyfasuje. Na jednu stranu člověku ani tohle není úplně lhostejné, když tam pracuješ dlouho.
barbucha o makání zadarmo jsem nikde nepsala a celý můj příspěvek jsi úplně překroutila, ale u tebe mě to nepřekvapuje. Já jim chtěla vyjádřit vděčnost, aby viděly že aspoň někteří oceňují co dělají. Klidně pokračuj ve svém pavlač-stylu...
Ty zjevně dobře víš, co je to pavlač. Takhle sofistikovaně vyjádřená vděčnost fakt všechny jistě zahřála u srdíčka ![]()
Premejslim, jak bych to napsala, ale já si taky trochu myslim, ze doktoři si za to (při vsi úctě) opravdu můžou trochu sami. Proste když je tu dostatek lidi, který jsou ochotný brát ty nelidský protizákonný směny pořád dokola jako standard, tak se nikdy nic nezmění. Něco jiného je sloužit navíc v době pandemie, přechodný personální krize, traumaplánů apod. Ale brát to jako naprosto běžnou součást práce vede akorát k tomu, ze nadřízení nemají samozřejmě absolutně žádnou motivaci hledat řešení, třeba klidně i celospolečenské, protože proč, když se vždycky najde někdo, kdo vezme tři dny v kuse.
Prace doktoru si vážím a do špitálu jak pro rohlíky nechodím, ale ze se v celém jednom oboru systematicky obchází zákoník práce a celá společnost nad tím zavírá oči, to mě sere dlouhodobě.
MP Meri znala jsem par doktoru, kteri ty sluzby brali kvuli penezum. Nevim, jak se ted situace zlepsila nebo ne, aby ten vydelek byl duvod.
MP Meri znala jsem par doktoru, kteri ty sluzby brali kvuli penezum. Nevim, jak se ted situace zlepsila nebo ne, aby ten vydelek byl duvod.
Absolventi asi jo, ale ti (služebně) starší už takovej důvod nemají bych řekla. Teda mluvím za Prahu resp. za náš špitál...
barbucha celá veřejnost je tady tak nastavená. Dyť přece "sloužím lidu", poslání, nebo dokonce Hippokratova přísaha. Lidi chodí do špitálu jak do sámošky a čekají full service 24/7. Čekají, že se přeskočíš, že budeš kdykoliv v dispozici. Stalo se mi jen v několika málo případech, že si např pacientky na vizitách všimly, že jsem v práci so+ne kontinuálně a zeptaly se na to. Chuťovky typu diskuze na Novinky.cz po článcích s požadavky lékařů a "dělnický peníze" všech, za který jsme tady vystudovali, už ani nezmiňuju.
Teď jsme se bavili s partnerem co si myslí o názoru, že celá veřejnost je tak nastavená a chodí do špitálu jak do sámošky a on z jeho zkušenosti s tím nesouhlasí, myslím s tím "do sámošky", podle něho je tohle mýtus. Stane se jim na každé nebo skoro každé službě, že dorazí někdo s trivialitou, která by počkala nebo se někdo dožaduje okamžitého ošetření i když před ním jsou lidi v daleko horším stavu, musí jít operovat atd., ale to prý je jenom malé procento z celkového počtu, většina lidí to ošetření nezbytně potřebuje. To samozřejmě nevylučuje, že ty máš podle toho co píšeš úplně jinou zkušenost.
Taky teda u nich na ortopedii, traumatologii ani chirurgii nevyžadují, aby si pacienti všímali kolik času je který doktor v práci
. To by mělo zajímat společnost jako celek. Pacienti mají většinou svoje velmi vážné zdravotní i jiné problémy a doktor není středobodem jejich vesmíru, to myslím, že neznamená, že by pacienti chtěli být vůči lékařům necitliví, ale prostě se snaží asi hlavně vyhrabat ze svých problémů a na pozorování kolik času je který lékař v práci jim kapacita nezbývá.
Jo, pracovat v nemocnici za tabulkový plat se prostě nevyplatí, proto se celkem ochotně slouží, zvlášť v době, kdy je možné si za službu vybrat náhradní volno. To slučování služeb, kdy je doktor v práci /hovořím za ARO/ 2 dny v kuse, se stále ještě provozuje, ale řekla bych, že to podstupují jen někteří jedinci a spíše výjimečně.
Co se rozmáhá a souvisí to s neochotou adekvátně zaplatit své doktory ve službe, je to, že kmenoví doktoři jedné nemocnice jezdí sloužit do jiné jako externisti za úplně jiný, samozřejmě vyšší, plat. Plus přivýdělky na různých záchrankách, kdy potom výsledný úvazek značně převyšuje 1,0.
marieu já u nás ty služby píšu, snažím se o spravedlnost a vyhovět všem požadavkům a za každého vstřícného kolegu jsem moc vděčná. Ale taky přemýšlím, jak dlouho mě bude ještě bavit dělat intenzivní medicinu i anestezie za nemocniční plat se službami a věčným dohadováním, kdo vezme Vánoce, apod. Jestli prostě neuteču dělat za násobně vyšší plat anesteziologa na plastice s mnohem méně rizikovými pacienty...
Ty peníze jsou samozřejmě součást problému, ale není to argument. Vždycky budou lidi, který si rádi přivydělaj, spousta kamioňáků by klidně pro prachy jela na otočku do Kapskýho města (já koneckoncu v určitý životní fázi bych taky klidně proseděla v kanclu i víkendy a frkala jeden projekt za druhým, zaměstnavatel by určitě taky chrochtal blahem). Ale prostě nelze, protože tu máme určitý předpisy a zatímco třeba u těch řidičů se po jejich dodržování dost šlape (což samozřejmě neznamená, ze to par jedinců neochcává), tak zdravotnictví si s nima s prominutím vytírá zadek, za tichýho pokyvování celý společnosti.
Fiction Ráda slysim, ze aspoň někde už se od tyhle praxe ustupuje a ještě pro jistotu dodávám, ze se rozhodne nechci dotknout zadnyho doktora. Je to proste společenskej úzus, kterej by měl ale urychleně shořet v pekle, stejně jako dobrej zvyk vyhazovat učitele na konci roku a nabírat je v září znova, to bejvávalo taky slušný svinstvo.
MP Meri Já teda pokud vím, tak na bývalým pracovišti /pražská nemocnice/ už taky v současnosti nikdo neslouží 3 dny v kuse a po službě si musí povinně vybrat NV. Spoustě lidí to nikdy moc nevyhovovalo i z toho důvodu, že když jeden víkend sloužíš třeba pátek-sobotu a druhej neděli, rozbouráš si ty víkendy dva. A jiná situace bude určitě v menších nemocnicích mimo Prahu, z důvodu nedostatku lidí, plus nepočítám přivýdělky na více místech atd.
Dievčatá, čo ste v zdravotníctve, toto by ma roky, ale fakt roky zaujímalo s tými službami.
Nemyslím to ako kritiku, ja úplne chápem, že máte pocit zodpovednosti, skôr ma zaujíma technicky, ako je možné vás takto - prepáčte za výraz - zneužívať.
Ako to funguje?
Pýtam sa jednak ako psychologička a jednak ako niekto, kto zdrhol z HR
. Keď som pracovala vo výrobnom podniku, v nepretržitej prevádzke, tak boli vždy, vždy obrovské tlaky na to, obmedzovať nadčasy a predovšetkým medzi smenami musel byť dostatočný časový odstup na odpočinok (inak v 3x8h a inak v 2x12h prevádzkach).
Jednak z dôvodov vonkajších (odbory, úrad práce...) ale aj z vnútorných, kvôli chybovosti výroby. Totiž toľko hodín bez primeraného oddychu nie je fyzicky možné sa na prácu dostatočne sústrediť (nie, to že si doktor v noci trochu zdriemne na lôžku pokiaľ sa nič nedeje, sa nedá rátať ako plnohodnotný oddych, aj keď je to lepšie ako nič).
Keď som sa potom ocitla s 1,5 ročným dieťaťom prvýkrát v nemocnici a videla tie reťazovité služby, no úprimne, nemohla som sa zbaviť strachu predovšetkým z tej možnej chybovosti, ale aj by ma zaujímalo, ako je to vlastne poriešené legislatívne? Ako je možné, že v tej fabrike, aj keby sme chceli (nechceli, ale to je iná vec) tých ľudí tlačiť do viac odrobených hodín (a hej, mnoho bolo takých, čo by do toho pre peniaze radi išli), tak by to nešlo a v nemocniciach je to úplne bežné
? Sú tam nejaké výnimky, alebo ako sa to rieši?
Ehm, jak je to dlouho, co tu jel flejm, ze se doktori chodej na nocni vyspat?
to je skoro jak ta debata, ze dnesni liny matky nacpou diteti v zoo hranolky a desne s tema detma nadelaj, pac jim krajej ctyri druhy zeleniny :)))
mirajo Já jsem ležela přes Vánoce (asi 6 let) v menší okresní nemocnici se synem. Celé 4 dny tam sloužil sám primář. Je pravda, že na oddělení mimo nás byli asi jen 4 další děti, takže se asi i vyspal, ale i tak mi to přišlo děsné. Přesto byl zlatý, protože tím, že jsem tam byla jediná s dítětem, tak mi vařil kávu a donesl mi cukroví a dost jsme si vykládali. Přišlo mi, že je tam 365 dní v roce, byli jsme tam ještě potom jednou s úrazem a jednou s nějakou nevolností a sloužil pokaždé![]()
Tadyje neco k prescasum lekaru, kdyby to nekoho zajimalo. Jsou tam spomenute i duvody proc lekari tolik slouzi. Mne v clanku chybi jeste jeden a to je praxe. Behem sluzby se mlady lekar toho nauci vic nez behem bezneho denniho provozu (8 hodin vs. 16/24/48 hodin). I kdyz je to casto stylem hozeni do vody a porad si sam, co neni spravne a nekdy kvuli nezkusenosti lekare muze vest k pruseru ![]()
mnum snad mlady lekar, teda bez atestace, ma mit nejake odborne vedeni, ktere za nej ruci? Praxe je mozna drsnejsi a jina, ale podle metodiky nesmi takovy lekar snad na sve jmeno ani vykazat vykon zdravotni pojistovne, musi tam byt ten garant. A kdyz slouzi kdokoli a potrebuje pomoc, existujou jeste ty prisluzby na telefonu? Sice dotycny nemusi byt v nemocnici, ale musi byt schopny do ni v pripade potreby rychle nabehnout? Nebo uz to tak neni?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články