Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 10. července 2021 08:13

Kokoska ano, musi. Ale casto je to jen formálni, prisluzba na telefonu, prijizdi jen v nejnezbytnejsich pripadech. Zalezi na oddeleni a jeho personalnim slozeni, jsou oddeleni kde je primar, zastupce a pak treba 5 mladych lekaru pred atestaci a to by znamenalo ze tu prisluzbu ma nekdo z tech dvou starsich obden. Co znamena ze nemuze nikam vyjet, dat si pivo, byt mimo dosahu telefonu... Tezko se to generalizuje, kazde oddeleni ma svoje specifika, jina situace je ve fakultce a  v malinke okresni nemocnici

Offline Kokoska
34771 příspěvků moje polička 10. července 2021 08:26

mnum ja si o provozu nemocnic moc nedelam iluze, vim, ze teorie je jedna vec a praxe jina, a taky je to hodne o lidech. Tak jen doufam, ze az to budu potrebovat, aspon na me budou hodny. Zatim co jsem prosla s nasima, vsude byli opravdu moc fajn. 

Offline Pinot Noir
29826 příspěvků moje polička 10. července 2021 09:17

Něco na odlehčení k těm lékařům:

Offline continuity
42824 příspěvků moje polička 10. července 2021 09:41

Pinot Noir

Ja mela už na střední spolužáka, co psal podobně. Jsem byla jediná z třídy, co to přečetl. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. července 2021 09:45

Pinot Noir

continuity my měli taky takovou spolužačku, maturitní slohovku musela předčítat v kabinetu

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. července 2021 09:59

Ja mela kolegu, kde se podane leky desifrovaly podle poctu nul a frekvence opakovani. Primar mu jednou vytykal, aby psal aspon tiskacim. A pry to uz JE tiskaci

Offline Fiction
1640 příspěvků moje polička 10. července 2021 10:03

Kokoska Systém vzdělávání přesně určuje kompetence lékařů v přípravě k atestaci. Teď momentálně třeba v našem oboru trvá příprava 5 let, zhruba v polovině této doby dělá lékař určitou zkoušku. Před jejím složením má nad sebou vždy odborný dozor /dostupnost v řádu 5 minut/ a po ní odborný dohled /dostupnost asi do 1/2 hodiny/. My na to u nás docela hledíme, v naší nemocnici v zásadních oborech nikdy neslouží jen 1 lékař, takže vždy je prostor na konzultaci, případně práci pod přímým dozorem.

Já to zažívám ze strany toho "dozorce"/dohlížejícího, neumím si představit, že bych tuto odpovědnost na sebe vzala odněkud z domova.

Offline Fiction
1640 příspěvků moje polička 10. července 2021 10:04

Pinot Noir To je dobrý.  Ještě že už máme ten elektronický rcp

Offline JankaM
3090 příspěvků moje polička 10. července 2021 10:21

Trochu to tu odlehčím malou stížností, včera jsme se vrátili z hor se synkem s horečkou. Obě děti měli být v příštím týdnu u prarodičů a my měli být sami doma, taková pracovní dovolená bez dětí, žádný spěch z práce, drink, společná večeře atd. Tak nic, no .

Offline viktorka_od splavu
49224 příspěvků moje polička 10. července 2021 10:26

Fiction to je pekne, co pises, jsem moc rada ze je to tak

slniecko no ja to tu kdysi psala s tim spanim ve sluzbe, od te doby toobcas nekdo s velkou radosti vytahne totiz ty tridenni sluzby samozrejme nikdo nemuze fyzicky vydrzet pracovat v kuse, pocita se s tim, ze ten slouzici lekar proste v noci spi a vstane jen v nejnutnejsich pripadech, takze tam od patku do nedele vydrzi. ale kdyz je ti / tvemu diteti v noci zle, muzes se dozvedet ze pana doktora sestra nesmi budit a leky na bolest bez nej nesmi dat.. nic proti chudakovi co uz je treba 48 h v praci a potrebuje si oddechnout, ale proc to mas snaset jako pacient.. kdyby to byla otazka malo penez v systemu, jenze neni. jen jdou jinam.

jestli se to uz aspon trochu / aspon nekde zmenilo, tak jsem rada, akorat podle nekterych komentaru to uplne nevypada:-(

Offline SunEclipse
3477 příspěvků moje polička 10. července 2021 10:30

viktorka_od splavu a bohužel ty peníze často tečou do krabice s vínem

Offline viktorka_od splavu
49224 příspěvků moje polička 10. července 2021 10:35

SunEclipse presne.

Offline brrr
12313 příspěvků moje polička 10. července 2021 10:36

JankaM Třeba to byla taková ta jednodenní horečka a zítra bude v pohodě. A prarodiče si je vezmou třeba od úterý. To vyjde, uvidíš.

Offline Potrefenáhusa
38732 příspěvků moje polička 10. července 2021 10:37
Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 10. července 2021 10:43

viktorka_od splavu jo, tos tehdy napsala ty, ale clovek se to takto dozvida prubezne z ruznych stran ( joo, taky bych chtel jit do prace chrnet a mit za to zaplaceno...) tys to ale tehdy napsala jako fakt, ze lekari v noci spi a sestry je nesmi budit. Tato tvoje konkretni situace, kdy sestra nesla v noci vzbudit lekare a nechala dite v bolestech, je samozrejme spatna a ty jako pacient toto vubec nemusis trpet. Lekar je tam ve sluzbe, tak i kdyz si jde lehnout, sestry ho musi zavolat kdyz je potreba. Ale chapu ze treba mene asertivni clovek nebo nekdo, kdo se boji o sve dite, je vylekany z cele situace, si to na miste necha libit, neumi zareagovat idealne a pak az s odstupem si postezuje mezi znamymi ci na internetu...

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. července 2021 14:10

mnum Jako sestra musím říct, že to rozhodně není náhoda. Na dětském jsem to teda nazažila, ale dělala jsem v porodnici na intermediálu, tam by si to nikdo nedovolil, hlavně tam většinou nebyl čas jít ležet, protože se chodilo k sekcím a komplikacím u porodu, do toho dozor na oddělení a málokdy byl v noci totální klid.  Na dospělácké interně to bylo zcela běžné, přesně jsme měli nakázáno, koho nesmíme budit. Ty služby jsem nesnášela a byl to strašný stres, aby se nic nedělo. Teď už bych to brala jinak, ale ve svých 22 jsem si nedovolila vzbudit třeba docentku v důchodě nebo nepříjemného doktora. Vše se potom dopisovalo a řešilo až ráno, před předáním služby.

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 10. července 2021 15:06

Renusatkonj, to je špatné a chápu ten stres já tuto situaci znám z pozice mladé lékařky, taky jsem někdy pořádně zvažovala, zda mám toho staršího ve službě k nějakému pacientovi volat, anebo to zvládnu sama. Ale po jedné zkušenosti, kdy jsem jako začínající něco ne úplně dobře odhadla a tím byla diagnóza a léčba pacienta zahájena zbytečně s odstupem, jsem si řekla, že na to kašlu, že ten starší tam chce spát a mít klid. Tak ať mi vynadá a myslí si o mně, že jsem blbá, ale pacienta neohrozím. (a taky jsem to nikdy nevykládala pacientovi, že sice bych i někoho kompetentnějšího zavolala, ale on spí a já se bojím ho vzbudit, jako ta sestřička od Viktorky). 

Offline Fiction
1640 příspěvků moje polička 10. července 2021 15:44
Reakce na Renusatko:

mnum Teď už bych to brala jinak, ale ve svých 22 jsem si nedovolila vzbudit třeba docentku v důchodě nebo nepříjemného doktora. V

​Já se omlouvám, že jsem vytrhla jen větu z tvého příspěvku, ale připadá mi zásadní. Zdravotnictví se v posledních letech hodně změnilo:  změnil se vztah doktor X pacient, vlastně i doktor X sestra, z pacienta se stal klient, žádný doktor nemá zájem o problémy a případné mediální a soudní tahanice /nemluvě o vlastním svědomí/. Samozřejmě, že výjimky jistě stále jsou.

Offline mirajo
2638 příspěvků moje polička 10. července 2021 16:29

Fiction Taky bych z vyjimek nedelala nejake obecne pravidlo. A to jsem v souvislosti se smrti mamy narazila na naprosto neprofesionalni hnusny chovani lekarky, dokonce v nemocnici, kde jsem driv pracovala. Byla to hloupa krava, ve vsech smerech, o jinych doktorech to nerika nic. Krome jejiho nadrizenyho primare, kterej tam nekoho takovyho trpi. Obcas potkam pacienty, se kterymi nejde vubec vyjit, a taky na zaklade toho netvrdim, ze lidi jsou nesnesitelny

Offline slniecko admin
19529 příspěvků moje polička 10. července 2021 17:37
Reakce na mnum:

Tadyje neco k prescasum lekaru, kdyby to nekoho zajimalo. Jsou tam spomenute i duvody proc lekari tolik slouzi. Mne v clanku chybi jeste jeden a to je praxe. Behem sluzby se mlady lekar toho nauci vic nez behem bezneho denniho provozu (8 hodin vs. 16/24/48 hodin). I kdyz je to casto stylem hozeni do vody a porad si sam, co neni spravne a  nekdy kvuli nezkusenosti lekare muze vest k pruseru

​Vďaka. Takže ak to dobre chápem, je tam aj nejaká výnimka, ale fíčí sa ešte aj nad jej rámec nie úplne čistým spôsobom.

Že je v službách možnosť sa naučiť viac chápem, mne išlo skôr o to, že by tam malo byť primerané voľno medzi službami a únosné množstvo nadčasov.

Zaujali ma hlavne dva odstavce.

"V nemocnici s nepřetržitým provozem tak lékař za týden odpracuje průměrnou stanovenou týdenní pracovní dobu a k tomu blíže nespecifikované množství přesčasů, které není nikde přesně evidováno a neobjeví se tak v žádných statistikách."

Tak toto je šajba, ktrá by v akejkoľvek inom väčšom podniku ťažko prešla...už vidím tie pokuty...

"Nakonec ale zmiňme nejdůležitější aspekt nadměrné práce přesčas – přetěžování lékařů je hlavně hazardem se zdravím pacientů. Čekali bychom tedy, že právě pacienti budou volat po ukončení těchto praktik v nemocnicích, ale není tomu tak. Jakékoliv protesty lékařů jsou často udušeny v zárodku negativní reakcí veřejnosti. Dokud se tedy klima ve společnosti nezmění, nelze čekat zásadnější změnu….."

Presne, presne, presne. Ale tu by som rada dodala aj to, že pacienti sa (aspoň u nás na Slovensku) vždy strašne boja akejkoľvek sťažnosti s tým, že čo ak im nebude najbližšie poskytnutá primeraná starostlivosť (čo bohužiaľ v našich pomeroch nie je úplne iracionálna predstava)....ale súhlasím aj s tým, že časť verejnosti je nastavená "čo by ešte nechceli" čo je  .....lenže očakávať, že dodržovanie legisatívy má byť v rukách ochoty laickej verejnosti, namiesto ľudí, ktorí to majú ako náplň práce - predovšetkým výkonná zložka štátnej správy...je totálne zúfalstvo.