Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Garfie
28579 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 12:10

andulka01 Možná fakt jenom zlenivěla, možná potřebuje větší tlak z venku (a asi oboje), ale třeba to má nějký důvod, který nemůžeš vidět, třeba počínající deprese, strach ze stárnutí, vlastní neschopnosti, cokoli. Srovnání se vyhýbej. Já bych ji asi víc stavěla před hotovou věc. Tady se to "vychovávání" a organizovaní času starší generaci nevidí rádo  ale já jsem pro. 

Online mitford sister
1718 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 12:11

andulka01

andulka01 moje máma vůbec nechodí ven, vegetuje na doslova pár metrech čtverečních v bytě. jde ven jen na úpně nezbyteně praktickým účelem. v létě občas, velmi občas jede na kole k vodě - asi, že byla zvyklá. samozřejmě taková v mládí nebyla, ale postupně... táta je zase naopak hodně aktivní. je to těžký, ale prostě jiný to už nebude, maximálně horší.

u nás komunikace vázne, tak jsme zvyklý se navzájem moc neřešit - tím myslím pátrat pro příčinách a řešit je, třeba intervenčně. já samozřejmě tuším, co a proč. nebudu tu páchat amatérskou psychologii, ale je to kombinace povahových rysů potencovaná stářím. přitom musím říct, že oproti tátovi u ni nepozoruju takřka žádnej mentální rozpad. u táty tak úměrně věku.

tak já už jsem si řekla, že do ní nebudu tepat, nemá to smysl. a prostě to beru tak, jak to je. když tak chce žít...

Offline andulka01
12857 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 12:16

Garfie No právě že vidím ty počínající deprese. Já vím, že tady se to nenosí, ale realisticky vidím, že prostě potřebuje vjemy, pohyb a rozptýlení. A dělám to z čistě sobeckého pudu sebezáchovy, když jí v tom necháme, budeme mít brzy na starost nepohyblivou, dementní a neschopnou matinku. A to bych potřebovala oddálit co to půjde.
Srovnání naopak potřebuju, abych já věděla, že to jde, když se chce

Offline andulka01
12857 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 12:23

mitford sister Ono to časem taky tak bude, za chvíli mě přestane bavit vymýšlet, nabízet a přesvědčovat. Já zcela chápu, že jí to tak vyhovuje, ale pomýšlím na důsledky, které postihnou nejen ji, ale i nás.

Offline Garfie
28579 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 12:35

andulka01 Já to nesrovnávání spíš myslela tak, abys to nějak i třeba podvědomě nepodsouvala jí, protože to ji může ještě víc schovat do ulity. Takový to "hele, jak ona je skvělá a co zvládne" (záměrně přeháním, vím že bys to takhle neřekla). Jak jsem psala, já bych na ni taky tlačila, ono je to navíc trochu jiný, když je sama, u mitford sister jsou pořád dva a to je prostě rozdíl. 

Online mitford sister
1718 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 12:40

andulka01 můžou a nemusej postihnout. proto píšu, že moje máma je mentálně na tom líp než táta, kterej běhá, zajímá se o všechno, je aktivní (jsou od sebe jen pár let věkově). a možná je na tom líp i celkově zdravotně. a to kouří nonstop a táta nikdy.

i my jsme se snažili, ale s mámou není hnutí. nakonec je to o tom, kde je ta hranice, kdy to snažení začne negativně ovlivňovat tebe - to trápení s jinejma na duchu nikomu nepřidá. nakonec jsou nešťastný všichni - ten, do kterýho se rejpe, i ten, kdo rejpe. do budoucnosti nevidíš, důsledky víš, až když doopravdy nastanou. aktivního člověka může poslat na invalidní vozejk auto, co ho srazí třeba...kdyby seděl doma... já se snažím jen nabídnout jinej úhel pohledu, abyses netrápila hlavně ty, protože ona očividně volí to, co je pro ni jejím pohledem optimální.

další možnost je začít řešit to intervenčně - psychlog atd. my jsme nikdy nebyli komunikačně otevřená rodina, tak jsem usoudila, že než to teď nějak lámat, pravděpodobně bez výsledku (nikam nepůjde, bavit se o tom nebude), tak ať prostě každej žije tak, jak chce. s důsledky se prostě popereme, až na to dojde.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:06

Kamarádi s dvěma detma si pri stěhování rovnou nechali do ložnice dat trojlůžko, že jakýpak copak

Syn spi taky převážnou noc s námi, přijde sám, ani o tom nevím. Takže i kdybych ho to chtěla odnaucit, nemam moc šanci. Jinak nám noční přesun do naši postele zajištuje, ze ráno bez problémů pospime i do 9. Zatímco u babičky, která striktně dodržuje, ze dítě má mít svou vlastní postel, se vstává klidně v 6-6:30. Takže kazdymu podle jeho gusta

A na milostnej život teda tohle konkrétně nemá u nás absolutně zadnej vliv. 

Offline Kora
příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:10
Reakce na JankaM:

Kora taky jsem to tam měla, až teď vidím jaké jsem měla štěstí. A proto mlčím, neradím a nevyjadřuju se. 

​Tak já taky nechci nikomu radit, jen mě to zaskočilo, protože to skutečně neznám. Všichni tři prostě spali ve svém pokoji. a to měli každý svůj. Jen dokud se v noci budili na krmení tak byla postýlka v ložnici. No nic, zkrátka jsem měla štestí a už nebudu dál krafat.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:10

andulka01 Já mám k tomuhle peciválovatění sklon taky. Resp. od října do března chodim ven víceméně jen z praktických duvodu. Doma jsem teda aktivní manuálně i intelektuálně podle mě dost, resp. u TV nesedím. Když to srovnam s některými kamarádkami, které vyrazí klidně ve všední den po práci lyžovat do Liberce, každý víkend jsou někde, támhle muzeum, támhle výlet s detma ... no mě by to zabilo, to je proste taková povaha. Myslíš to asi dobre, ale zkus to brát i tak, ze někdo si v tech aktivitách moc nelibuje. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:23

MP Meri na milostný život to vliv nemá, ale já se třeba k muži večer, v noci nebo ráno ráda přitulím, dotknu se ho a tak. To s dítěte mezi námi moc nejdeDěti u nás moc nespí, nepotřebují to, takže mi nedělá problém to občas "vydržet". Ale každou noc a celou noc bych to nechtěla, to bych patrně pořídila to trojlůžko.

Offline Karja
44736 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:24

andulka01 No a jak starý jsou ty děcka od ségry, že byste teda vyrážely i s nima jakože hlídat je stejně musí, ony se chtějí někam podívat.... Víš co, aby za chvíli nemyslela, že ji moc nutis do něčeho, to se pak člověk zabejci jedna dvě a odmítá už z principu. A nebo na ni jít tak, že ty nemáš s kým kam jít, nechceš támhle sama, lístky máš dva, nikdo nemůže....

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:28

andulka01Tchýně taky přestala být aktivní jako dřív. Už necestuje do zahraničí, když nepočítám výlet na jeden den do termálů. A to bývala akční velmi. Už v důchodovém věku si našla přítele s karavanem a byli víc na cestách než doma. Je jí teď 74, chodí pravidelně cvičit, občas do kina, občas k nám nebo ke švagrové na návštěnu, stále řídí. A víc nechce. Měla letět ke kamarádům do Austrálie. Už tam byla, takže nic nového, neznámého. Nejdřív říkala, že odjede, až nebude mít psa. A když jí pes umřel, po čase našich i australských dotazů Kdy?, přiznala, že se necítí už na takové cestování. 

Loni se vrátila ze zahraničí na stálo po desítkách let mámina sestřenice. A taky velmi zvolnila. Dřív, i když přijela jen na pár měsíců, stihla k tomu ještě několik dalších cest po Evropě. Teď má v plánu tak jednu zahraniční cestu za rok.

Třeba tvoje maminka taky už není tak akční a má ráda klidnější tempo.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:29

Evaeva Já se taky rada přitulim, ale večer si člověk cestu najde a v noci proste spím, takže je mi to jedno  

Kdyz dítě není doma, spime vlastně úplně stejně

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:35

MP Meri No já se v noci nebo nad ránem kolikrát na chviličku vzbudím a ráda se přítulím i tehdy. Ale ty občasné návštěvy mi nevadí, ale úplně každou noc bych to nechtěla. No když děti nejsou doma, tak spíme hlavně dlouhoKluci spí sice dlouho a kolikrát si pak ještě povídají a hrají, ale déle než do půl deváté to nevydrží. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:48

Evaeva tak to ja som netuliaca, resp.pred spaním sa kľudne pritulim ale potom odvalim, potrebujem svoj priestor. Sambo je zas opak, takže to, že sa k nemu mladší neustále tlačí, mu až tak nevadí :)) Mladší je teda naňho upnuty, takže mieri k nemu. Je to celý on, sú úplne rovnakí. Tak sa tulia spolu a my so starším, čo potrebujeme priestor, ho tiež máme.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:52

Mrakoplas tak to máš dobře zařízené!

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:56

Evaeva no, nemám na tom nijakú zásluhu :) Jeden sa pomamil, druhý potatil a si to pekne rozdelili.

Offline andulka01
12857 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 13:59

notna To zvolnění jí nevyčítám, naprosto chápu, že svůj klid, prostor kde jsem ráda a tak, nakonec, mám k tomu sklony úplně moc! Do dlouhého cestování bych ji nenutila, to vím že už je passé. Ale prostě se bojím, že díky fyzické neaktivitě přijdou zdravotní problémy dřív než by mohly. Stejně tak psychické, je doma sama, s depresema, blbě spí, ze všeho si dělá strašný starosti. Je jí 75 a kromě malé denní procházky je u televize a sudoku... to mi přijde zoufale málo. Fakt bych jí z toho potřebovala třeba jednou za pár týdnů vytrhnout. I vlastně kvůli sobě, chci si mámu užít dokud je ve formě.

Karja 5,5 a půl roku. S neteří chodíme ven i my. Ale nefunguju jako hlídání na zavolání, to právě dělá máma. Jako s neteří dokáže vymyslet pěkný, hlavně výtvarný programy. A já ji nenutím, jen mě mrzí, že na spoustu věcí (na které s původně moc těšila) rezignovala. No hele lákala jsem ji na ústřice, protože sambo to nejí, tak abych někoho měla k sobě...a nic :-)

Garfie Takový srovnání bych jí neudělala, teda skoro ještě moc dobře si pamatuju to "A proč ty máš dvojku, když D. má jedničku?" My máme s mámou skvělej vztah.

mitford sister Když ona sama dobře ví, že by měla něco víc dělat. 

Ženy, moc vám všem děkuji za úhly pohledu. Matinku nepřevychovám, nutit ji nebudu, jen bych s ní ještě ráda měla nějaké hezké zážitky, než přijde fakt stáří. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2022 14:08

andulka01 já si myslím, že máš zbytečné obavy. Možná nedělá to, o čem dřív mluvila, že jednou... Ale přijde mi, že je v dobré kondici, vnoučata určitě dají zabrat, chodí na procházky,... Zkoušela bych jim občas někam vytáhnout, třeba do toho divadla, ale na její věk mi to přijde dobré, nezdá se mi, že by nějak extra chátrala.

Offline rozarka
4218 příspěvků moje polička 10. ledna 2022 14:29

notna hele, ale v 74 letech chodit pravidelně cvičit atd, jak píšeš, mi přijde slušný. Ono se to nezdá, ale v těch letech je každý rok navíc, jak při nižším věku 3 roky. Člověk je pomalejší, unaví ho činnost, kterou by kdysi zvládnu levou zadní a potřebuje víc času na vzpamatování To určitě víš sama, jen si to člověk někdy neuvědomí. Navíc může mít pocit, že už prostě nemusí být "u každého bubnování", jak zamlada