Nejenom u fyzických nemocí si rodiče nechtějí nechat radit... Moje maminka (kterou mám opravdu ráda, dost ji obdivuji), trpí úzkostnými depresemi, které se v poslední době rozvinuly. Zatím žije v zahraničí, takže maximum věcí řešíme po telefonu, ale podvědomě jsem stále jednou nohou v nejbližším letadle. Asi rok tam jezdím častěji, pomáhám jí se stěhováním zpět.
Protože je potřeba zařídit opravdu hodně věcí, které prostě musí udělat, občas mi volá, jak je to složitý, jak je to hrozný. A já pak z rozhovoru s ní zjišťuju, že si ty starosti prostě vyrábí. Např. na pronájem bytu má agenturu, očekávám, že jí se vším pomohou, před půl rokem jsem jí připomněla, aby je o pomoc požádala. No udělala to? Neeee... chodí si papíry vyřizovat sama a pak mi brečí do telefonu. A když jí připomenu, že na to má lidi, tak je uražená, že jí ani nepolituju. To je co dva týdny.
K psychologovi tam chodí, má léky, které odmítá brát (že prý jí vůbec nepomáhají). Když jí nabídnu kontakt na psychopomoc tady, tak se urazí, že ji do něčeho nutím. Ale hned nato mi povídá o tom, jak jí musím věřit, že má opravdu hluboké deprese (já vím že má).
Jsem unavená. Nemám sílu řešit vlastní zpackaný život, pořád mám pocit, že musím zůstat 100% stabilní, abych tady byla připravená pro mámu.