Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 13:33

slniecko  To jsi rekla moc hezky! (ad sluzebne starsi matka).

Luna Ja se zase s tema lidma-typu tvoje tchyne-poustim do debaty, casto jsou pod necim vlivem a staci jim dat jiny pohled. Ja teda oponuju i tem ztracenym pripadum jako je tvoje matka, ale s tema se moc nepotkavam.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 13:36

dynda

UA Romové budou a jsou samozřejmě problem. Včera jsem řešila rodinu, celkem 24 lidi (asi 5 žen, zbytek děti). Už v Pze byli cca před týdnem, jeli do Německa, neuspěli, takže teď se přesouvali na Slovensko, jedno kam, doufali, ze se tam někdo o ně postará. Slušní, vděční, ale v skoro neřešitelné situaci. Jedna máma měla 8 dětí, to je prostě hell samo o sobě, na jejím místě bych taky asi jenom čekala, jestli mi někdo pomůže. Samozřejmě ta sociální zátěž (a teď je vcelku jedno, jak k ji přišli), tu jejich situaci jen zhoršuje. V KACPU na Vysocanske spi ve stanech, situace je tam zlá a bude hur. 
Ale v kontextu pomoci uprchlíkům celkově to třeba pro mě osobně nic neznamená. 

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 14:02

marieu 

S tou zmínkou o nadstandardní vstřícnosti ses dotkla toho, co některé lidi imo štve, mají pocit, že k uprchlíkům mají leckde nadstandardní přístup, na úřadech, při vyřizování různých dokumentů, finanční podpory, bydlení atd., pro někoho je obtížné pochopit, že je to nadstandard jen zdánlivý, že ve skutečnosti je to jen naprostý základ nutný k tomu, aby ti lidé mohli důstojně žít, někdy spíš přežívat... A že je to taky o základní lidské empatii, slušnosti. 

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 14:07

Treba moje podnajemnice je Romka, ma sest deti, na uradech travi dost casu a na Ukrajince taky nadava, ale kdykoli se jich zastanu, rika "ja vim, ja vim, je to strasny, nemenila bych, zpravy uz radeji ani nesleduju" nebo neco v tom smyslu...

Offline marieu
5155 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 14:19

euridike a to je taky úder na hlavičku. Slušnost, empatie, tolerance- všeho šmahem ubývá. Až bolestně moc.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 14:41

MP Meri 

Nojo, ono z 300 tisíc lidí nebudou všichni zrovna profesionálové v produktivním věku nastartovaní na to, jak posílí náše HDP... Ti Romové už jsou spíš jak otázka na EK, to je věc přesahující hranice měst a států. Ty státy, kam oni zamíří jako první, se v tom pěkně plácaj, co si budem povídat. To, že takhle pendlují po Evropě, nepřinese nikomu nic dobrého. Oni jsou fakt ti nejslabší, takže nejpotřebnější. Ale sama vidím, že tady nejsou kapacity na to, aby dostali péči. 

Offline Lav
383 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 15:10
Reakce na Garfie:

slniecko  To jsi rekla moc hezky! (ad sluzebne starsi matka).

Luna Ja se zase s tema lidma-typu tvoje tchyne-poustim do debaty, casto jsou pod necim vlivem a staci jim dat jiny pohled. Ja teda oponuju i tem ztracenym pripadum jako je tvoje matka, ale s tema se moc nepotkavam.

​Garfi, ale jak se tj podaří ukázat jim ten jiný pohled tak, že to má nějaký efekt? Jako věřím tomu, že zrovna ty to dokážeš, ale fakt si to nedokážu představit...

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 15:42

Lav 

Některým lidem stačí uvést konkrétní příklady toho, co nějaká neziskovka dělá. Často lidi nemají vůbec žádnou představu a jediné, co vědí je, že neziskovky čerpají dotace, což je špatně

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 15:59

Nase ukrajinka me vcera pomoci prekladace napsala, ze je mi moc vdecna ze jsem je vzala k sobe. Ve svetle toho, ze z vlastni rodiny se ozyvaji hlasy, jak delame spatne...

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 16:55

dynda Těch lidi, co teď doslova kočujou po Evropě je strašně moc. Včera jsem neměla moc dobrou směnu, měla jsem pocit strašnýho zmaru, že je to úplně neřešitelná situace. Pak jsem přesouvali jednu rodinu na Vysočanskou, dvě mámy + 4 děti, z toho dva kluci v pubertě, na kufrech přidělané hooverboardy, všichni slušně oblečení, strašně vděční, trochu až hystericky se smáli komičnosti te situace, jak jsme tahali všichni ty obří kufry + ještě vezli kočku,  Ve 2014 utekli před válkou z Doněcku, teď jsou na útěku z Kyjeva ... bylo mi hrozně, dokonce jsem chvíli přemýšlela, že zajdu za psycholožkou, co zrovna byla na směně. No nebyl čas, přijel nám další vlak s 300 lidmi ... pardon za výlev, trochu to na mě padlo. 

Offline stes
9260 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 16:58
Reakce na Garfie:

​Bohuzel u nekterych to nestaci a nikdy nebude. Zkusenost ze sirsi rodiny

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 17:27

stes Jo, ja vim. :-(

Lav Nejde to u kazdeho, to je jasne. Ale nekdo je v jadru hodny a soucitny, jen se pohybuje v nejakem zvlastnim okoli a prizpusobi se jejich nazorum. 

Offline stes
9260 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 17:33

Garfie ona to na druhou stranu pravdive vystihla Olte v Priznani. Ale empatickych a chapajicich je porad snad furt vetsina. Otazka je, jak dlouho, bohuzel

Offline andulka01
12854 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 19:38

MP Meri Jsi úžasná

Offline Lav
383 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 19:59

MP Meri To je super, co děláš...

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 22:09

andulka01 Lav Ale nee, to je fakt takovej drobek, co dělám. Navíc se cítím čím dal zbytecnejsi, jak mě limituje neznalost jazyka

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 23. dubna 2022 22:53

MP Meri 

Já se nedivím, že to na tebe padá. Je to těžké a bude to těžké na několika frontách, ale je důležité, že se ti lidi dostanou z Ukrajiny, to ostatní už jsou "jenom" nepříjemnosti, i když mohou být hrozně velké. Alternativa je zůstat tam a možná to schytat

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 24. dubna 2022 03:34

Jezisikristepane! Odcestovali sme na dovolenku pred par dnami a do domu v ktorom sme ubytovani nas dnes policajti nepustili lebo vsade okolo hori a nemohli sme si zobrat veci ani ked uz tam nehorelo. Doklady, pasy vsetko! Niekolko hodin sme stravili v aute aj s dietatom a pozorovali ci barak zhori alebo nie. Bolo to tesne. Ked to v okoli domu dostali docasne pod kontrolu tak sme to vzdali a vypytali kontakt kde sa mame informovat o situacii a zaistili sme si noclah inde bez osobnych veci. Som z toho uplne na nervy a vobec netusim co bude a ci to zas zacne horiet 

Offline Makara
3652 příspěvků moje polička 24. dubna 2022 06:00

eless uf, teda nepříjemný zážitek! 

Offline Pinot Noir
29902 příspěvků moje polička 24. dubna 2022 07:31

eless ježíšmarjá, tomu říkám klidná dovolená! Držím palce, ať je všechno zase OK.