Tak to já jsem si naštěstí o rodinné historii popovídat hlavně s babičkou stihla a vím i věci, které třeba ani nevěděla moje máma, dokud jsem jí o nich neřekla. A ten prababiččin deník je v tomhle ohledu poklad.
Třeba jeden z prababiččiných bratrů byl kvůli distribuci ilegálních letáků zatčen za 2. sv. v. gestapem a později popraven v Berlíně gilotinou ( když jsme v Berlíně žili, tak manžel musel pracovně do jakéhosi archivu a jen tak mimochodem se tam dostal dokonce k soudnímu spisu toho mého prapra..strýce, takže teď mám doma celý fascikl okopírovaný ).
Taky jsem našla album, které je hlavně o rodině prababiččiny sestry, která těsně před válkou zemřela na rakovinu prsu. Zůstal po ní manžel a krásná snad 13tiletá dvojčata. Ta rodina tehdy žila na Slovensku a po vzniku Slovenského státu se ten vdovec zřejmě bál, že budou jako Češi pronásledovaní, celou situaci po smrti té mé prapra...tety neunesl, dvojčata ve spánku zastřelil, a pak zastřelil sebe. Když vidím ty idylické fotky, úplně mě z toho mrazí. A o tomhle třeba máma vůbec neměla tušení.
A abych neskončila jen u těch tragédií, tak třeba máme po dědovi zápisky z prázdnin, které trávil ještě před válkou na statku. Je to tak trochu erotická revue, protože v nich popisuje sexuální život čeledínů a děveček. Když si vybavím svého dědu, u kterého jsem měla pocit, že sex je sprosté slovo, tak se nestačím divit.