Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Online wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 13:28
Reakce na continuity:

Judith11já rozumím, co asi chceš říct, ale ono to je opravdu jiné, když rodič nějak spolupracuje a dělá, co je v jeho silách, aby tu péči ulehčil.

​K tomu bych doplnila ještě, že ten rodič musí být té domácí péče už schopen a od whiskas tady jasně zaznělo, že ošetřující lékař jejího otce jí řekl, že na ni v tuhle chvíli ještě není.

A jestli jsem se za těch 20 let zkušeností s domácí péčí něco opravdu naučila, tak pokud toto pronese lékař, tak řídit se tím, ne tím, co si přeje rodič, ať ho dítě miluje sebevíc.

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 13:48

Judith11 určitě budeme taky všelijací, ale myslím, že roli hraje i to, že tahle generace (samozřejmě generalizuju) byla zvyklá dětem rozkazovat, děti mají poslouchat na slovo, neodmlouvat, nediskutovat, můžou se jim dávat nevyžádané rady, kritizovat vzhled a mluvit do vztahů... A děti jsou furt děti, i když jim je padesát, že jo. 

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 14:04

Pinot Noir u nas to treba tak nikdy nebylo, proto je pro me tezko pochopitelne, ze se nekdo nevha takhle sekyrovat Judith11 to ocekavani teda tez, nasi jsou za pomoc radi ale neberou to jako samozrejmost a me by ani nenapadlo cekat od svych deti, ze me budou jednou prebalovat

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 14:10

viktorka_od splavu u nás taky ne, ale i tady v diskuzích vidíš, že tu je dost lidí s rodiči, kteří si myslí, že si ke svým dospělým dětem můžou dovolit cokoliv. 

Edit: a ještě moji dědové teda ke svým dětem takoví byli - o pomoc nežádali, prostě rozkazovali. A byl oheň na střeše, když se jim nevyhovělo a nejlíp okamžitě.

Offline Černá kočka
1773 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 14:12

whiskas Nenech si nikym vnutit, byt jen naznakem, ze jediny zpusob jak se postarat o rodice je to, ze jim venuješ 100 % sveho casu a sil a vsechno ostatni je spatne. Neni to pravda. Ty se prece nehodlas na sveho tatinka vykaslat, ty hledas reseni jak byste mohli co nejlip existovat oba dva. Jestli jsem to pochopila spravne, ty jsi na to sama a nemas se s kym vystridat v peci, to je prace pro nadprirozenou bytost. 

Offline Vosina
příspěvků moje polička 20. prosince 2023 14:13

Jestli to nějak pomůže nebo doplní mozaiku názorů, tak se "přiznávám," že jsem z těch, kdo se vmanévrovat domácí péče nakonec nenechali. V mém případě o po úrazu nepohyblivou devadesátiletou babičku s drsně se rozjíždějící demencí. Taky tehdy by to obnášelo vyházet půlku nábytku z domku, aby se vešla postel, zařízení pro hygienu, odmontovat prahy a dveře, sehnat pečovatelskou výpomoc atd. K tomu bych se tam musela přestěhovat i s tehdy čerstvě dvouletým dítětem. Roli zdejších přispěvatelek sehrála moje osmdesátiletá prateta a kolegyně z práce (jedna doopatrovala manžela s blbou rakovinou, druhá v mládí dělala pečovatelku v církevní nemocnici), které mi s vekým respektem, ale na rovinu nalily čistého vína, co to všechno obnáší. Na následné péči samozřejmě potřebovali uvolnit postel, takže by mi babi dali klidně do náruče [nadsázka]. Muž byl velmi rezervovaný, protože už tehdy tušil průser. Úlohu vnucovače a veřejného manipulátora zastala moje matka, která na to fyzické a organizační fondy neměla a zřejmě se kvůli tomu cítila trapně a nedostatečně, což je její celoživotní noční můra. Já jsem se po velmi nelehké úvaze musela tvrdě vymezit, přežít následný děsný shitstorm a za matčinými zády zařídit žádosti do speciální pobytové péče. Za dva týdny si to babi vyřešila po svém a umřela. Teď s odstupem výčitky rozhodně nemám, jakkoli je to zřejmě velmi individuální. Všechno to v sobě nemám uklizené doteď, ale dovedlo mě to k poznání, že podstatné je, že se člověk v dobré víře snažil a aspoň to zkusil nějak rozumně řešit, ale lámat tyhle věci přes koleno víc sebere, než dá. A že okázalé mučednictví se sice skvěle prezentuje navenek, ale často se za ním skrývá faleš nebo mindrák. Aby nedošlo k mýlce, považuju se za od přírody nekonfliktního a vstřícného člověka, na což občas dojedu. Pak se ze mě v pudu sebezáchovy stává zlá osina v zadku.

Offline 711990
18320 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 14:17
Offline Tabea
8124 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 14:20

Vosinanapsalas to skvěle

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 14:22
Reakce na Pinot Noir:

Judith11 určitě budeme taky všelijací, ale myslím, že roli hraje i to, že tahle generace (samozřejmě generalizuju) byla zvyklá dětem rozkazovat, děti mají poslouchat na slovo, neodmlouvat, nediskutovat, můžou se jim dávat nevyžádané rady, kritizovat vzhled a mluvit do vztahů... A děti jsou furt děti, i když jim je padesát, že jo. 

​Ano, pro mého tátu, kromě věci, které jsi vypsala, bylo zcela samozřejmé, že "až zestárnu, tak se o mě postaráte". Že by nám ta péče mohla zasahovat do našich životů nesnesitelným způsobem ho ani nenapadlo. On teda byl teda o generaci starší, letos by mu bývalo bylo 87. Jistě existovaly i modernější domácnosti.

Offline Lamicka
14197 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 14:53

Pinot Noir ano, a takove deti jsou zvykle ty rozkazy poslouchat, jsou na sebe prisne a maji vycitky, kdyz by neco neudelaly tak, jak jim nekdo nakazal. 

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 14:56

Mohučanka mně stejně nepřijde že by to bylo generační exmanžel byl takhle skálopevně přesvědčen že se postarám o jeho matku - ne on že se o ni postará, ale já

No naštěstí na to nestačilo dojít a ani nedojde protože milenky se určitě starat nebudou

Offline Liesel
1676 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 15:02
Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 15:07

viktorka_od splavu exmanžel

Možná, že dřív to proste bylo jen častější...taky nevím přesně, u nás to tak prostě bylo a u mámy rodičů taky, takže jí to dost dlouho nepřišlo divné. Ale třeba mámy přítel nečekal, že by se o něj dcery postaraly osobně, a když se dostal do tíživé situace ne vlastní vinou (umřela mu druhá manželka a její dcera mu řekla, ať se do měsíce vystěhuje), nechal si od dcer najít místo v luxusním Domě s pečovatelskou službou. Nevím přesně, zda mu i ony přispívají finančně na nemalý nájem, každopádně on našetřeno něco měl a pro radost ještě občas pracuje. Zatím je plně soběstačný, ale kdyby se něco zhoršilo, může začít využívat služeb toho domu. Zatím naštěstí krom pedikúry využívá akorát kavárnu s vinárnou

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. prosince 2023 15:31

Mohučanka moje babička si vyloženě nepřála, abysme se o ní starali osobně. Těžce nesla, i když jí mamka přišla po operaci uklidit. Na žádné pečování nedošlo, zemřela téměř v plné síle. Byla stejná generace jako tvůj otec.

Offline letfenixa
10881 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 15:34

Vosina napísala si to skvele

Offline Vosina
příspěvků moje polička 20. prosince 2023 16:13

711990 Tabea Liesel letfenixa Díky.

(Asi je ten sklon zapřahat bez diskuzí rodinu fakt povahou a osobním nastavením, tady je prudce in starat se sám o sebe a makat do posledního dechu podle hesla "to já jsem si dobrovolně pořídil/a potomky, ne oni mě". Jakkoli tu lidi řešící, na co všechno mají nárok taky samozřejmě jsou.).

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 16:18
Reakce na Liesel:

whiskas netuším co máš se zády, ale mě přestava, že budu zvedat, pomáhat zvedat, otáčet a kdovíco ještě, svoji mámu (130 kg) docela děsí, protože jednou zaberu budu měsíc ležet (mám vyhřezlou ploténku a ještě utržený kus), tak fakt nevím jak to jednou (a nebude to dlouho trvat) udělám.

Přesně, tatínek chce domů k němu a když si je vezmeš k sobě bude to celé špatně. A i kdyby cokoli nasliboval, jak bude všechno dělat a snažit se, skončí to jako vždy. Opravdu si to rozmysli. A pak tu jsou ty technické věci - postel, domácí péče, případná úprava bytu, totální ztráta tvého soukromí.

Já pořád přemýšlím, že kdyby máma chtěla nebo musela do nějakého domova, tak se už domů nevrátí, je to pro mě strašná představa a nemůžu se s tím srovnat, ale pokud si nechci zničit záda (mě stačí jen blbě něco zvednout), tak raději budu mít ještě jednu práci, abych jí sehnala patřičné zařízení a budu tam denně jezdit.

​v našem zařízení je jedna osoba o váze, jako vaše máma. naprosto není v lidských silách se o takového člověka postarat sám, kor když bude imobilní. jen na výměnu inko pomůcek jsou potřeba čtyři ruce, a nemluvím o manipulaci s člověkem na lůžku. v domácí péči si to nedovedu představit. 

Offline Kokoska
34975 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 17:48

Bowle tata mel asi 70 kg, mama sotva 50, spis 45. A bylo sakra tezky s nima pohnout, kdyz nemohli nijak pomoct. On taky musi clovek vedet jak, jinak se na tom fakt znici. V te lecebne, co byla ke konci mama, me ucili ji dostat z postele na vozik, kdyz uz byla schopna sama sedet a trochu se oprit, ale stacilo jen si blbe k tomu stoupnout a zada jsem citila dva dny.

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. prosince 2023 17:56

U nas v rodice plnou peci tedy rozhodne nikdo nikdy neocekaval. Mozna babicka general, ale ta nam delala takove naschvaly, ze mela smulu. Ale nedoslo na to, byla sobestacna az do konce, s vyjimkou nakupu atd. A ja se tovnou priznam, ze vyse popisovanou peci bych nezvladla. O muzovy rodice uz vubec ne, tchan ma taky aspon 130kg a je mi lito, ale to uz je jeho problem. Kdyz vidim v nemocnici, kolik prace a pece takovi hrosi potrebuji...to neni k ziti.

Offline olte
753 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 18:38
Reakce na Jos:

U nas v rodice plnou peci tedy rozhodne nikdo nikdy neocekaval. Mozna babicka general, ale ta nam delala takove naschvaly, ze mela smulu. Ale nedoslo na to, byla sobestacna az do konce, s vyjimkou nakupu atd. A ja se tovnou priznam, ze vyse popisovanou peci bych nezvladla. O muzovy rodice uz vubec ne, tchan ma taky aspon 130kg a je mi lito, ale to uz je jeho problem. Kdyz vidim v nemocnici, kolik prace a pece takovi hrosi potrebuji...to neni k ziti.

​ty vole teda