Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Michinka
195 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 14:50
Reakce na Mutziputzi:

Jde přece o to, co chceš měřit a za jakým účelem.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 14:51
Reakce na Michinka:

IQ

Offline Michinka
195 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 14:58
Reakce na Mutziputzi:

No jasně, ale jestli verbální nebo neverbální. Taky záleží na tom, jestli je test časově limitovaný. Když ano, selhávají lidé pomalí nebo úzkostní.

20970 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:00
Reakce na Michinka:

Si asi nerozumíme, IQ je jenom jedno, nelze říct, že někdo má verbálně měřené 90 a neverbálně měřené 120, správné je jenom jedno, druhý výsledek je ze špatně zvoleného testu.

Offline Michinka
195 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:03
Reakce na Mutziputzi:

A jak jsi na to přišla? Jsou lidé, kteří mají verbální IQ nadprůměrné a neverbální průměrné či naopak.

Offline Michinka
195 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:04
Reakce na Mutziputzi:

A není to verbálně a neverbálně měřené, ale zvolený test je verbální nebo neverbální.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:06
Reakce na Michinka:

může mít pomalý člověk vysoké iq? asi je to pitomý dotaz, ale zatím jsem měla za to, že vysoké iq jde v ruku v ruce s rychlým myšlením/čtením/chápáním. 

20970 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:08
Reakce na Michinka:

Ano, o verbálním a neverbálním IQ slyším poprvé

Offline Michinka
195 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:08
Reakce na Jiná Realita:

To víš, že může. Někdy právě ten vysoce nadaný matfyzák o všem hrozně přemýšlí a trvá mu to dlouho

Offline Michinka
195 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:09
Reakce na Jiná Realita:

Já se omlouvám, že možná poučuju, ale prostě k tomuto tématu jsem se vyjádřit musela  

20970 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:10
Reakce na Michinka:

Nechci působit jako uhádaná bába na pavlači, ale ani toto není pravda.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:11
Reakce na Jiná Realita:

může mít pomalý člověk vysoké iq? asi je to pitomý dotaz, ale zatím jsem měla za to, že vysoké iq jde v ruku v ruce s rychlým myšlením/čtením/chápáním. 

Ono asi nejde zase tolik o pomalost jako spíše o nervozitu, úzkostnost atd., co člověka zpomalí, zkreslí mu uvažování. Je poměrně dost lidí, co jsou schopní určitý problém vyřešit v klidu za úplně stejný čas jako v případě testu na čas, ale ve chvíli, kdy mají časový limit jsou tak vystresovaní, že to nedají........ A nedá se říct, že by měli nižší IQ jen proto, že v případě časového limitu selhají, to zvládání stresu je totiž zase jiná dovednost.

Vem si, kolik vědců co učinilir evoluční obejvy ve škole propadalo...... Třeba by také v určitých testech IQ vyšli průměrní ale ve skutečnosti měli inteligenci odpovídající pro to, aby učili přelomové objevy......

20970 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:11
Reakce na Michinka:

Nebo jinak, je nějaký zdroj, kde bychom se my laici mohli o tom co říkáš přesvědčit?

Offline Michinka
195 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:12
Reakce na Mutziputzi:

Mě by fakt hrozně zajímalo, jak jsi na to přišla. Živím se v téhle oblasti přes 20 let, tak se nezlob, že jsem se neudržela a reagovala jsem

Offline Michinka
195 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:13
Reakce na A666:

Přesně tak!

20970 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:13
Reakce na Michinka:

Nezlobím se, jen bych si to ráda z nějakého zdroje ověřila

Offline Camp_L
686 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:13
Reakce na Mutziputzi:

Já myslím, že je důležité si uvědomit, že IQ není právě nějaká jednolitá, přesně defionovaná veličina. Sami autoři hlavních teorií o IQ a autoři různých testů se dost liší ve vysvětlení toho, jak IQ definovat a měřit. A tedy IQ naměřené různými typy testů se samozřejmě liší. Podle čeho tedy poznáte ten "správný test"?  Podle Guilforda se inteligence skládá ze 120 různých složek. Takže buďto víte, jaký typ inteligence chcete měřit a vyberete test/kombinaci testů pro ten jeden daný typ. Nebo se snažíte uchopit inteligenci komplexně a nakombinujete nějaký multidimenzionální test. Ale výsledek bude pokaždé jiný

Offline Michinka
195 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:14
Reakce na Mutziputzi:

Nebo jinak, je nějaký zdroj, kde bychom se my laici mohli o tom co říkáš přesvědčit?

Asi něco načíst v psychologických knihách a pak praxí.

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:14
Reakce na Michinka:

20970 příspěvků moje polička 20. dubna 2017 15:14
Reakce na A666:

Vem si, kolik vědců co učinilir evoluční obejvy ve škole propadalo...... Třeba by také v určitých testech IQ vyšli průměrní ale ve skutečnosti měli inteligenci odpovídající pro to, aby učili přelomové objevy......

Jsem nedávno četla, že to je obecně tradované klišé, že žádný z vizionářů skutečný propadlík nebyl...