Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 15:29
Reakce na notna:

Myslíte, že někdo to jde, aby psychiatr, psycholog mohl pracovat s dítětem bez souhlasu rodičů? 

​Tady v USA to nejde, aspon tady u nas na Stredozapade, ALE: Pokud je duvodne podezreni, ze ma dite problem (jako treba sebeposkozovani) a rodic odmitne dat souhlas, tak se to povazuje za "failure to provide medical care" a lze kontaktovat DCFS (v Iowe DHS). Musim rict, ze ac mam vetsinou zkusenosti s DCFS spis negativni, aspon co se tyka pestounske pece, tak na tohle reaguji rychle a efektivne. Jeste se mi v praxi nestalo, ze by to selhalo.

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 15:31

bublifuk jasně, reklamovala jsem hned u pokladny. A byla jsem tak rozladěná, že jsem jim vrátila i adventní kalendář (ten byl v pořádku), byl těžký, mě bolela ruka, úplně jsem ztratila tu náladu... 

Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 15:34

A samozrejme terapeut je ze zakona povinen chranit soukromi klienta, tedy i ditete, a rodicum muze rict jen o zavazne, zivot ohrozujici situaci, jako treba myslenky na sebebrazdu, anebo sexualni zneuzivani. Kdyz ale za mnou rodic prijde a trva na tom, ze mu musim rict vsechno, o cem s ditetem mluvime, tak mi zakon umoznuje odmitnout. 

Offline Luna
10869 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 15:37

notna no to je jasne, ze pokud ma dite problem je treba pracovat s celou rodinou, ale predpokladala bych ze dite se na psychologa muze obratit primo, probrat s nim svoje problemy (treba i opakovane) a domluvit se, jestli by bylo fajn prizvat rodice a resit to spolecne, nebo spis to predat policii napr. 

nenapadlo me, ze kdyz ma dite potize a ve skole je dostupny psycholog, tak si musi prvne donest potvrzeni od rodicu ze k nemu muze chodit. pac s ucitelkou taky muze mluvit bez dovoleni:-P

​Pokud sis myslela, ze zak zaklepe a vleze si k psychologovi podle potreby, tak to opravdu nejde. I tahle holka si pocka, az bude mit psycholog volny termin a najde si na ni 20 minut. A vubec mit k dispozici psychologa je spis nadstandard, i ten nas je tam jen 2 dny v tydnu. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 15:58

MP Marge jo takto to je i u nás. Na prvním sezení na to psycholožka upozornila, co zůstane mezi nima dvěma a co už musí říct. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 16:01

notna

Ted nevím jak to myslíš, ale u nás to tak je, že toho psychologa akorát platím.

Dítě mi občas nebo řekne a občas ne. Jinak si ani neumím představit, že by ten proces mohl probíhat nějak jinak. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 16:30

continuity Ale no ták. Přece nepíšu nic o tom, že rodič musí být fyzicky přítomen. Jen pokud existují skutečnosti, aby dítě bylo v péči psychologa, měl by o tom být rodič informován a náležitě spolupracovat v zájmu toho dítěte. Pokud rodič nespolupracuje, tak tu péči zajistit dítěti i tak. Ale pořád s někým, kdo bude v zájmu dítěte jednat, klidně ta sociálka. Tak jak to v podstatě píše MP Marge , že to funguje u nich. Nechat vše na jednom psychlogovi mi prostě šťastné nepřijde.

A ty asi víš, s čím dítěti psycholog pomáhá, máš představu o co se jedná, asi to bude někdo, komu věříš, když mu svěříš dítě apod. 

MP Marge Tak nějak jsem si myslela, že to funguje i tady. Ale to se jen domnívám. Nemám žádné zkušenosti. 

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 18:14

Nastoupila jsem do vlaku, kupé 1třídy a celou cestu řeším co tam tak jako kedlubnově smrdí. Tak už vím. Spolucestující si právě smotává brčko... 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 18:29

notnajá se fakt ptám. Mám teď zkušenost z první ruky, nechci to tady moc se rozebírat, ale úplně bych to nepopsala, že mám ten proces pod kontrolou.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 19:21

continuityAle já nepíšu mít pod kontrolou. Když mi budou dítě operovat, taky u toho nebudu na sále asistovat. Ale chci o tom vědět a dát souhlas s tou operací. nechci se to dovědět po. Samozřejmě nepíšu o urgentní lékařské pomoci, aby mě tu nechytil někdo za slovo. Můj názor je, že rodič musí být informovaný, pokud dítě vyhledá pomoc psychologa. A očekávám, že psycholog bude soudný a v případě toxického rodiče bude jednat v zájmu toho dítěte. Ale ne sám. A víc už asi k tomu nemám. Opakuju se.

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 20:05
Reakce na Luna:

​Pokud sis myslela, ze zak zaklepe a vleze si k psychologovi podle potreby, tak to opravdu nejde. I tahle holka si pocka, az bude mit psycholog volny termin a najde si na ni 20 minut. A vubec mit k dispozici psychologa je spis nadstandard, i ten nas je tam jen 2 dny v tydnu. 

​jo presne tak jsem si to predstavovala, asi jsem to videla v nejakym americkym filmu

a jasne ze si uvedomuju ze to je nadstandard:-/

Offline Mha
příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 20:12

Jenom aby nevznikl mylný dojem, školní psycholog nemá kompetence k tomu, aby řešil závažnější věci, ty předává dětskému psychiatrovi, a zkuste si zjistit, kolik je dětských psychiatrů třeba ve vašem okolí.

Offline Luna
10869 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 20:35

Mha Jo, no to je druhá věc...

Offline Mha
příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 20:44

Luna

Uf. 

Radši jsem to smazala protože kopu do vlastních řad. 

Je to těžké a držím ti palce. 

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 15. listopadu 2024 23:41

Mha Jo, to jsem se zrovna chystala napsat notna, že školní psycholog je zřejmě jen první záchytný bod a závažnější problémy postupuje dál. To už pochopitelně bez vědomí rodičů nejde. 

Offline whiskas
21100 příspěvků moje polička 16. listopadu 2024 01:13
Reakce na bublifuk:

Tak si jdu vyzvednout zásilku do boxu a tadaaa - box byl prázdný!

​Ještě, že to čtu až teď. Dnes jsem byla též vyzvedávat z boxu. Tedy nedobrovolně. Zrušili u nás PPL Parcel shop, tak jsem zvolila Žabku. Ovšem ráno přišel e-mail, že Žabka je plná a zásilka bude v boxu XY. Prima, bála jsem se, že nestihnu najít otevřená dvířka . Stihla jsem to a vidím, že jsem měla štěstí, box byl plný.

Jak jsi to vyřešila? 

Offline whiskas
21100 příspěvků moje polička 16. listopadu 2024 01:25

Raduza viktorka_od splavu Kan continuity 

Děkuji všem

Blanka Díky. Ano, je to smutné a ještě horší je, že to slýchám ze všech stran. A všichni bojují. Nečekám vděk, nejde o oběť. Je to moje máma, stejně, jako jsem neměla pocit oběti vůči tátovi. Jsou to rodiče, starali se o mě, byli mi na blízku, když jsem je potřebovala, byla smutná, veselá ...

Netvrdím, že je to vždy příjemné a komfortní, není. Lhala bych, kdybych tvrdila, že nemám často nervy na pochodu. Ale nezbývá, než udělat maximum a když je nejhůř, říkat si, máma to určitě tak nemyslí ... (tedy doufám :-D). Ale samozřejmě netuším, jaký bude vývoj a jak budeme zvládat další etapy. Dnes jsem četla, že byl schválen nějaký nový lék.

Offline letfenixa
10904 příspěvků moje polička 16. listopadu 2024 06:28

whiskas je to ťažké, ale aspoň tie oči že si mama dala zoperovat.

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 16. listopadu 2024 08:16

whiskas

Jakýkoli lék je fajn, ale než bude, tak prostě prevence je jediné dostupné řešení.

Ne k vyléčení, ale k pomalejší progresi (nebo k nástupu) nemoci. 

Používám při vysvětlováním klientům takovou "svatou trojici" a (dámy prominou) z důvodu zapamatovatelnosti se zdrobnělinou: Pohyb, pití, papání. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 16. listopadu 2024 08:56
Reakce na Garfie:

Mha Jo, to jsem se zrovna chystala napsat notna, že školní psycholog je zřejmě jen první záchytný bod a závažnější problémy postupuje dál. To už pochopitelně bez vědomí rodičů nejde. 

​Prave proto celou dobu píšu, ze by se mi nelíbilo, kdyby ta povinnost informovat rodice nebyla, jak se tu psalo. Chápu tu komplikaci, když problem je rodič. Ale to prave by měl ten psycholog, ať už školní nebo ten, kam bylo dítě odesláno, schopen řešit.