Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 26. března 2025 08:23

Liesel Naprosto rozumím. Máma je sice jako nic, ale když se i nic zapře a máš ji několikrát za noc přemlouvat a pak zvedat ze země a pak "vše" uklízet, tak taky nic moc. Navíc vždy následovala hláška, to jsem nebyla já ... nevím, jestli tomu fakt věří, nebo je to taková obrana? Výsledek je samozřejmě stejný.

Držím palce a rovněž "držte se" . Je to těžké, co? :-(

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 26. března 2025 08:24

whiskas nejsi sobec! Ale když se složíš, tak maminka skončí bůhvíkde a ty ji ani nedojdeš navštívit.

Nenech se ukecat!

Offline Liesel
1677 příspěvků moje polička 26. března 2025 08:30

Tabeaani se nemusí whiskas složit, stačí chřipka nebo vymknutí kotník, zlomená ruka, nemožená záda... pokud jsem se o mojí mámě bavila se soc pracovnicemi, tak mi vždy říkaly, že to jeden člověk není schopný vzládnout a úplný nesmysl je u péče pracovat a já se přiznám, že bych péči 24/7 nedala ani psychicky...

Offline Monulinecenka
409 příspěvků moje polička 26. března 2025 08:52

Soucítím se všemi, co řeší péči o své příbuzné. Vzpomínám na dobu, kdy se mi takto do nemocnice dostala babička (po úrazu), tam jí diagnostikovali demeci a už se rozjel kolotoč shánění následné péče (babička do úrazu žila sama). Padlo to na mě, protože jsem sociální pracovnice a v té době jsem pracovala v pobytové službě. A na rovinu říkám, že i když jsem využila všechny páky, co jsem měla a co jsem znala, tak se nám místo pro babičku nikde nepovedlo sehnat. Po hospitalizaci byla 3 měsíce v LDN (kam ji přeložila nemocnice), po uplynutí této doby ji tato LDN přeložila do jiné LDN na další tři měsíce. Mezitím se ale ukázalo, že diagnóza demence byla chybná a rozjelo se další kolo, kdy jsem stahovala žádosti z DZR a podávala je do klasických DpS. Nakonec to dopadlo tak, že se babička vrátila domů, domluvila se pečovatelská služba, plus jsme se střídali celá rodina v návštěvách a čekalo se, zda se uvolní místo. Místo se za více než rok nenašlo nejen ve státních zařízeních (to jsem čekala z vlastní pracovní zkušenosti), ale ani v těch soukromých, kde taky slibovali nejpozději do tří měsíců. Babička se postupně zhoršovala (naštěstí pomalu a demence tam nebyla, i když paměť jí nesloužila), pak upadla, převezli jí do nemocnice a než jsem stihla zkusit cokoliv zařídit (aktualizovat podané žádosti do DpS) tak umřela.

Takže všem držím palce a přeji hodně sil. 

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 26. března 2025 08:56

Monulinecenka whiskas Liesel

Moc držím palce.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 26. března 2025 09:16

Tabea Liesel To mi také každý říká, že v jednom se to nedá. A včera mi jedna soc.pracovnice řekla, že ta aktuální propaganda "pečuj doma" je naprosto šílená, protože v jednom člověku (často ani celá rodina) to zvládnout nemůže a že ty deklarované sociální/nápomocné služby rozhodně nefungují tak hladce, jak se udává. Málo pracovníků, mnoho zájemců. A umístění příbuzného do zařízení? Přesně, jak píše Monulinecenka , obrnit se trpělivostí. Např. v DS Kobylisy mi na rovinu řekli, že za den jim přijde X žádostí a pořadník je šíleně dlouhý - horizont roku. 

Držím všem palce, hlavně se nesmíme zbláznit a složit.

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 26. března 2025 09:16

whiskas Nejsi sobec, jsi realista. A šetříš naše zdravotnictví. Teď hledají místo jen pro tvou maminku, kdyby ses v rámci péče o ni zhroutila, stejně by pro ni někde museli najít místo a navíc bys někde zabrala místo i ty. Hodně síly ti přeju

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. března 2025 09:27

whiskas Sorry, ale já to pečování doma jako propagandu nevidím, je to prostě jen další možnost, cesta, řešení. Držím palce, ať se ti podaří najít dobré zařízení pro maminku.

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 26. března 2025 09:35

whiskas zkoušela jste gerontopsychiatrie a domovy mimo prahu? třeba se vám podaří maminku umístit, než se najde něco poblíž.

Offline Liesel
1677 příspěvků moje polička 26. března 2025 09:40

Kan ano, jedna z možností, ale musí k tomu být podmínky. V jednom nebo i ve dvou pečujících osobách, které pracující péči 24/7 nedáš

Tuhle byl v TV dokument o péči o umíracíjí a když tam byli u starého pána, tak byl barák plný lidí a když ho (byl jak sušinka) stěhovali po schodech, tak ho táhli min 2 chlapi. Celý to mělo být, jako že je to vlastně v pohodě, že jsou všichni šťastní a nic není problém, ale to jsou jen kecy...

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 26. března 2025 10:01

Bowle Třeba do Kosmonos se asi dá celkem dojíždět...

Offline Kokoska
35033 příspěvků moje polička 26. března 2025 10:07

whiskas prosím tě, přijmi už jednou fakt, že nejsi sobec. Maminka to tak může vidět, protože si neuvědomuje, co všechno představuje starost o ni. Kdo něco podobného zažil nebo má trochu zdravého rozumu, ten by to nikdy neřekl. Maminka potřebuje neustálý dohled a ty nemůžeš být každou minutu s ní. Kdyby si doma nějak ublížila, stačí aby blbě spadla, vyčítala by sis to taky. Potřebujete taky z něčeho žít, takže musíš pracovat a je jasné, že to moc nejde, když se musí během dne řešit desítky maličkostí. Výčitky se samozřejmě špatně snáší, ale odpověď musí být Ne, mami, nejde to, potřebuješ mít nablízku doktora, potřebuješ léky, domů nikoho nepustíš a já to neumím, nemůžu.

Pokud to někdo zvládá v podobné situaci s pacientem doma, smekám, ale určitě na to není sám dnem i nocí a stejně je to strašný nápor na fyzickou i psychickou kondici.

Offline Kokoska
35033 příspěvků moje polička 26. března 2025 10:11

Kan zkoušelas to někdy zařídit? 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. března 2025 10:18

Liesel Ano podmínky musí být, ale domácí pečování není propaganda.

Kokoska Ano odešla jsem ze zaměstnání a pečovala o prarodiče, byla jsem na to já a moje máma, která chodila do práce, protože měla pár let do důchodu. 

Offline Kokoska
35033 příspěvků moje polička 26. března 2025 10:31

Kan takže sama jsi na to nebyla, když aspoň někdo v rodině vydělával. A jaká byla pomoc od sociálky, pečovatelských služeb atd? Chodili vám pomoct s hygienou, pohlídat, když jste nemohli být doma, koupili jste polohovací postel, všechny pomůcky, co jsou potřeba, toaletní židli apod.? Ta propaganda podle mě je právě vtom, že se všude mluví o pomoci při péči v domácnosti, ale není to úplně pravda a to, co jsou různé spolky a služby schopné poskytnout, vůbec nestačí. Mně řekli rovnou, že pomoc je podmíněná tím, že s pacientem může být doma někdo 24/7, to pro jednoho pečujícího člověka prostě nepřipadá v úvahu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. března 2025 10:50

Liesel ano, souhlasím. Taky je rozdíl pečovat o někoho, jehož konec se blíží v řádu třeba pár týdnů nebo když je to na dlouhé roky. 

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 26. března 2025 10:58

Evaeva Jo to je taky odpověď na argument, že dřív se přece rodiny o svoje staříky postarat zvládaly. Akorát že dřív, když to někdo dotáhl na ležáka, co potřebuje setrvalou péči, tak to trvalo maximálně pár měsíců, dneska jsou to léta.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. března 2025 11:06

DruI přesně! A lidé žili ve větších komunitách, jeden pečující na všechno včetně zajištění obživy nebýval 

Offline dzizisketa
8987 příspěvků moje polička 26. března 2025 11:08

DruI 

No a o kvalitě té péče před x stovkami let si taky nemusíme dělat iluze.

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. března 2025 11:14

Kokoska tohle je strasne tezke. Nemocnice neni socialni zarizeni, navic se na ne vali akutnejsi pacienti. Zarizeni nasledne pece i pecovatelskych domu a mist v nich je nedostatek. A situace se bude jen zhorsovat. Nikdo to delat nechce, navic ty zarizeni, co funguji dobre, jsou financne nakladne. Ne kazda rodina natoz stary clovek, co zustal sam, si to muze dovolit. Vubec si netroufam odhadovat, jak bude situace za deset dvacet let vypadat. Asi spatne, velmi spatne. O ty stariky se proste nikdo nepostara. To neni situace Whiskas ted, ale Kan ma castecne pravdu, ze do budoucna pro dalsi generace bude vic a vic zaviset na zapojeni rodiny. Nebo aspon na jejich financnich moznostech. Kor az pujde brzo velka cast zdravotniku z generace Husakovych deti do duchodu....