Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline viktorka_od splavu
49360 příspěvků moje polička 16. května 2017 13:29
Reakce na :

kde zijes?

49360 příspěvků moje polička 16. května 2017 13:37
Reakce na :

dle ceskeho zakoniku prace to tak normalne ma/muze fungovat, tzn dovolenou narizuje zamestnavatel. brat si volno kdy se ti to hodi je sice na prvni pohled logicky a lakavy ale kdyby si ucitele hromadne vyrazili o maturitach na dovcu a v cervenci se dozadovali pracovnich ukolu uz by to byla jina zejo:-)

Offline continuity
43150 příspěvků moje polička 16. května 2017 13:43

tak podle slovenskeho zakonniku prace je to na domluve, konkretne takhle:

Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca.

zas bych z tech zamestnancu nedelala ovce, ktere vypadnou na dovolenou schvalne zrovna v case, kdy se to zamestnavateli nehodi uplne nejvic z celeho roku. (viz Dadoo, ktera tam chodila i nemocna). pak jsou taky zamestnavatele, kterym se nehodi vubec nikdy, ze zamestnanec nebude na telefonu v praci, takze zhusta otravuji porad.

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 16. května 2017 13:56
Reakce na continuity:

Podle českého zákoníka práce je tam ta věta, kterou píšete kurzivou, v podobném znění taky,  ale až po úvodu, ve kterém se píše, že dovolenou určuje zaměstnavatel. jsou  tam taky nějaké zásady, jak ji má poskytovat, třeba do konce roku a vcelku, nebo aspoň dva týdny v kuse, ale to nic nemění na tom, že hlavní slovo má zaměstnavatel. Ta případná domluva je pak založená na vstřícnosti zaměstnavatele a vyjednávací pozici zaměstnance. 

49360 příspěvků moje polička 16. května 2017 13:57
Reakce na continuity:

jj a z toho duvodu ja bych zase  celozavodni dovolenou uvitala:-)

Offline continuity
43150 příspěvků moje polička 16. května 2017 14:00

no jenomze si predstav, ze ji tvuj muz bude mit v uplne jinem terminu nez ty. to pak nepojedete na dovolenou spolu vubec nebo jak to vyresis?

Online Ounz
20535 příspěvků moje polička 16. května 2017 14:04

No, já myslím, že je to tak, že na dovolenou máte právo, ale termín vám určí (může určit) zaměstnavatel. Na většině míst se dělaj plány dopředu, musí se zajistit provoz, žejo, ale obvykle vyjdou vstříct. Už se mi stalo, že sem dovolenou v daným termínu nedostala.

49360 příspěvků moje polička 16. května 2017 14:06
Reakce na continuity:

az to prijde tak dam vedet:-) setkala jsem se s ni kdyz uz tak jeden nebo dva tydny behem leta, tudiz dalsi prostor tam byl a pravdepodobnost pruniku terminu tez. a teda mezi vanocnimi svatky, tam rozkol nehrozi a hodila by se taky. 

Online Ounz
20535 příspěvků moje polička 16. května 2017 14:06
Reakce na continuity:

To měli mí známí, muž pracoval v japonským koncernu, měli normálka celozávodní dovolenoua basta..žena si ji musela vzít v tom termínu.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 16. května 2017 14:21
Reakce na Ounz:

plán dovolených se musí podle mě dělat na všech místech a je povinný. a ještě musí být písemně. 

Offline Garfie
28572 příspěvků moje polička 16. května 2017 14:30
Reakce na :

Myslím, že legální to je, zrovna tohle měli určitě ošetřené. Je to výrobní fabrika, takže je pro ně výhodnější zastavit kompletně výrobu na nějakou dobu, než to nějak látat s dovolenýma. Dva týdny v létě, cca týden přes Vánoce...a zbytkem se donastavovaly státní svátky. :-/

Ounz Ano, přesně náš případ 

Offline Janulik03
20284 příspěvků moje polička 16. května 2017 14:33

Naša firma má plánovanú a dlho do predu oznámenú dvojtýždnovú celozávodnú dovolenku. Neprichádza do úvahy, aby si polovica ľudí vzala dovolenku. Nám by už 10 ľudí spôsobilo kolaps. A preto si moj muž nahlasuje termín dovolenky tak, aby ladil s mojim. Niekedy nám to nevyjde, tak sa nám termín nestretnú. Ale! Ked to nevyjde, tak si vezmem potom volno ešte ked má on a niečo podnikneme. Nehrotím sa z toho. Potom máme dalšie hromadné voľno cez vianočné sviatky. Ale aj tak je tu ešte zvyšok dní, ktoré si zamestnanci vyberu podľa potreby svojej. Nárok je na 25 dní dovolenky plus 7 dní návšteva lekára a 7 dní doprovod k lekárovi napríklad s dieťaťom. Tak si nemyslím, že je to až taký problém.

Jo a nie sme žiadny korporát, ani nadnárodná firma, sme malá výrobná firma o 50 zamestnancoch, z ktorých väčšinu poznám cca 25 rokov. 

Online Ounz
20535 příspěvků moje polička 16. května 2017 14:51
Reakce na Jiná Realita:

Já vím no

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:04
Offline continuity
43150 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:20
Reakce na Krehutka:

to je aktualni zneni? protoze od noveho roku ma muj muz v praci novinku to, jestli si vezme dovolenou tak, ze mu do toho padne svatek, na ktery mel planovanou smenu, odecte se mu den dovolene i za tento svatek. kdyz si stezovali, tak jim rekli, ze maji na to stanovisko pravniku.

pravnik nejsem, ale nasledujici veta se mi zda dost jednoznacna, ze to takto nemuzou delat.

Připadne-li v době dovolené zaměstnance svátek na den, který je jinak jeho obvyklým pracovním dnem, nezapočítává se mu do dovolené

49360 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:26
Reakce na continuity:

ono je to v nepretrzitych provozech trochu jinak, muj ex to tak mel tez

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:29
Reakce na continuity:

Jo, účinné do konce června. Tady jsou další novely https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-262/zneni-20170701/historie

Offline continuity
43150 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:31

no jo, ale z ceho to lze vyvodit?