Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:33
Reakce na continuity:

nebude rozdíl v těch směnách? protože pokud nepracuju na směny / ve směnném provozu, státní svátek vyjde na pondělí, tak v pondělí nejdu a nebudu si brát dovolenou... ale pokud pracuju na směny, státní svátek vyjde na pondělí, já mám směnu, no tak pokud nedojdu, protože dovolená, musí se mi to z dovolené odečíst... 

Offline viktorka_od splavu
49360 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:39
Reakce na continuity:

ja nejsem mzdovka tak ti to nevysvetlim ale je to vazne ok. stejne jako na dny ktere jsou pracovni ale nema smenu si dovolenou nebere:-)

49360 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:40
Reakce na nolita:

presne tak. zato kdyz v patek smenu nemam tak do prace nejdu i kdyz ti z kanclu jdou jinak by si museli vzit dovolenou:-)

Offline continuity
43150 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:46
Reakce na nolita:

u jednoho dne je to jasne a vzdy to tak bylo, ze ten jeden den si museli odpracovat jindy, pokud neprisli (nebo jinak svatek se jim nikdy neodecte z fondu, ktery by meli odpracovat jako bezne populaci, museji si ho nahradit).

ale pokud by sis brala treba tyden dovolene a jeden z toho by byl svatek, tak by se ti odecetly jenom 4. ale u tech smennych prave se odecte pet, takze jako kdyby se ty svatky na ne vubec nevztahuji. (nebylo to tak, az ted od ledna to tak maji).

Offline continuity
43150 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:49

no ale smenni jdou v sobotu i v nedeli a ty sedis doma a neberes si na to dovolenou. spis to ber jako nahradni volno

49360 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:50
Reakce na continuity:

mne to nemusis vysvetlovat:-) ne to nahradni volno je spis matouci myslim. souctem to proste za rok musi vyjit spravne 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:53
Reakce na continuity:

detaily netuším, pracko nedělám, jen mi to prostě přijde logické....

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 16. května 2017 15:58
Reakce na continuity:

no ale smenni jdou v sobotu i v nedeli a ty sedis doma a neberes si na to dovolenou. spis to ber jako nahradni volno

no ale sedím doma, protože víkend a protože nejsem "směnná". pokud bych byla "směnná", tak když sedím doma, tak proto, že nemám směnu nebo mám dovolenou, nedá se to míchat dohromady, směnní  a nesměnní pracovníci mají ty režimy prostě jiné. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 16. května 2017 16:09
Reakce na continuity:

http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d39222v49241-dovolena-ve-specifickych-pripadech/

Jestliže zaměstnanec s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou čerpá dovolenou, vyčerpá z vypočteného počtu pracovních dnů dovolené tolik dnů, kolik plánovaných směn mu v důsledku dovolené odpadlo.

Možná si zaměstnavatel předtím neuvědomil, že to tak může dělat a v podstatě dával "dovolenou navíc". 

49360 příspěvků moje polička 16. května 2017 16:13
Reakce na Krehutka:

jj pribuzny to tak kdysi mel, system dlouhych a kratkych tydnu, bral si dovolenou v "kratkych" a mel strasne volna...

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 16. května 2017 16:47

Jak jsem si o vikendu stezovala, ze bourali, tak je to rozbourany a nic se nedeje... Grr...

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 16. května 2017 18:46

Nekdy jsem fakt rada za to ze jsem osvc :D 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 16. května 2017 18:48
Reakce na rasaNori:

Treba kdyz ma clovek chripku ne, ta si vybira jak vykoristovatel)))

Offline continuity
43150 příspěvků moje polička 16. května 2017 20:45
Reakce na Krehutka:

no trochu jsem googlila a rekla bych, ze co pravnik to pravni nazor. 

navic v odkazovanem clanku neni ani slovo o statnich svatcich, u normalnich dni to tak je spravne. 

treba tady se pise.

Je pravdou, že o rozvržení směn rozhoduje zaměstnavatel, stejně tak o čerpání dovolené (s ohledem na provozní možnosti a oprávněné zájmy zaměstnance). Na druhou stranu nelze v době státního svátku čerpat dovolenou. To by bylo v rozporu s § 219 odst. 2 zákoníku práce. Zde se píše, že připadne-li v době dovolené zaměstnance svátek na den, který je jinak jeho obvyklým pracovním dnem, nezapočítává se mu do dovolené.

nebo tady

Dobrý den, pokud máte zaměstnavatelem naplánovanou dovolenou na svátky, pak i když byste jinak možná byl v práci, za den svátku se Vám nesmí snížit nárok dovolené (v den svátku je ze zákona zakázáno čerpat dovolenou - viz § 219, odst. 2 Zákoníku práce). Pokud by to bylo tak, že dovolenou naplánovanou nemáte (máte naplánované směny na svátky, ale volno chcete/potřebujete) bylo by to možné po dohodě se zaměstnavatelem řešit buď prohozením směny s někým z kolegů nebo náhradním volnem, dovolenou ale ne.

ono to ma ruzne zajimave konsekvence, napriklad jsem cetla dotazy jak se maji zamestnanci, kteri maji nerovnomerne rozlozene smeny, branit proti tomu, aby jim zamestnavatel ucelove narizoval dovolenou na statni svatky, takze jim dost znacna cast dovolene padla na tuto vifikundaci. kdyz by se to vzalo do dusledku, tak na to ma zamestnavatel teoreticky pravo. 

muze mu to dovolenou nedat, ale pokud mu ji da, nesmi se kratit dovolena. to jsou veci.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 16. května 2017 21:09
Reakce na continuity:

Možná by bylo dobré zjistit o co se opírá právní stanovisko manzelova zaměstnavatele.

Offline continuity
43150 příspěvků moje polička 16. května 2017 21:15
Reakce na Krehutka:

jeste mu to reknu, i kdyz on si tam muze dovolit hodne, takze se mu to stalo presne jednou a pak uz si nechal odplanovat smenu nebo ji prehazoval.

Offline Ronna
1088 příspěvků moje polička 16. května 2017 21:36

Já se byla dnes navečer podívat a čtyři z pěti cuket jsou venku. Pokud to neukousne nějaký slimák. Mám letos všechny odrůdy nové, tak se těším, jaké budou.

Ještě zaseju patizon, plodí jak divý, že pak nevíme co s tím. A cukrová kukuřice už je taky venku, tu mám jen na zkoušku, spotřebu v létě mám větší než bych mohla vypěstovat, i když to nikdo jiný krom mě nejí.

Offline EJK
48 příspěvků moje polička 16. května 2017 21:44

§ 213, ods.4 ZP  v ČR

Na Slovensku:

§ 213 ods. 4  ZP Nárok na dovolenku pri nerovnomernom pracovnom čase - § 104 Zákonníka práce

V praxi sa problematickou oblasťou javí určovanie nároku na dovolenku zamestnanca s nerovnomerne rozvrhnutým pracovným časom. Týmto zamestnancom má zamestnávateľ určiť čerpanie toľkých pracovných dní, koľko ich na jeho dovolenku pripadá v celoročnom priemere.
Príklad: U zamestnancov s nerovnomerne rozvrhnutým pracovným časom je potrebné zistiť priemerný počet pracovných dní pripadajúcich v kalendárnom roku (podľa rozvrhu pracovných zmien) na jeden týždeň. Tento počet sa vynásobí počtom týždňov nároku zamestnanca na dovolenku a výsledkom je celkový počet pracovných dní, na ktorý má zamestnanec nárok.

Dovolenku čerpá zamestnanec na dni, v ktorých má podľa rozvrhu pracovných zmien vykonávať prácu. Náhradu mzdy za dovolenku zamestnávateľ poskytuje za taký počet hodín, v akom určí trvanie pracovnej zmeny. Zamestnancovi, ktorý vykonáva prácu v rámci pracovnej zmeny v rozsahu 11,5 hodiny, patrí náhrada za deň dovolenky v sume zodpovedajúcej násobku počtu hodín a priemerného hodinového zárobku zamestnanca. V prípade, že zamestnanec má určenú zmenu v trvaní 5 hodín, zamestnávateľ mu poskytne jeden deň dovolenky a za tento deň mu rovnako patrí náhrada mzdy v sume násobku počtu hodín a priemerného hodinového zárobku zamestnanc

Až teraz som si všimla, že sú to rovnaké číslovania.

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 17. května 2017 10:19

Dcera si ostrihala vlasy - jednu stranu nema ani na pul centimetru

Offline continuity
43150 příspěvků moje polička 17. května 2017 10:40
Reakce na Candance:

klid, nejsou to zuby dorostou. presla bych mlcenim.