Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline černá káva
2132 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 09:22

whiskas Je to tak.

Offline Marbuša
1426 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 13:10
Reakce na whiskas:

Gatita Marbuša DruI žluťásek rozarka Lamicka Torrah Děkuju vám všem. 

černá káva myslím, že to budu mít podobně (a také jsem jeidnáček). Doteď jsem každý den "konverzovala" s tátou. Hlásila mu, jak se má máma atp. (jsem cvok) a teď tedy zřejmě budu mluvit na oba. Jen chci věřit tomu, že jsou někde spolu, v místě, kde je jim dobře.

Jsem velmi vděčná za to, že jsem měla tak skvělé rodiče a vlastně, vzhledem k tomu, co slýchám, tak i relativně dlouho. Proč si ovšem člověk více neváží a nevyužívá chvil,kdy jsou lidé živí a různé věci odkládá a to tak dlouho, až je pozdě. Jakoby na vše bylo neomezeně času. Není ... .

​Pamatuju se, že když umřela babička (mámu si nepamatuju), tak jsem pochopila význam slova "ztráta". Fakt jsem měla pocit, jako by se mě kousek odloupl a už jsem nebyla nikdy celá. Nestihla jsem se jí a táty na tolik věcí zeptat!

Offline Kokoska
35005 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 15:06

Marbuša to me mrzi krome jineho taky, ze uz neni koho se zeptat.

Offline Torrah
3392 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 17:43

Marbuša tohle si bohužel člověk uvědomí vždycky až pozdě, to je pravda. Taky bych se ještě potřebovala na spoustu věcí doptat. Ale už není koho.

Offline Karja
44736 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 20:43

Kokoska Torrah Marbuša A víte co je nejhorší, že mě to můj děda všechno řekl, všechno fakt. To byly hodiny nad čajem, spoustu věcí ani můj táta neví....ale víte co, já už si to nepamatuju, fakt jen nějaký záblesky, ale ty pointy a ucelený příběhy vůbec, a to mě prostě hrozně mrzí, protože ta vyprávění měla sílu, ale už to prostě nevytahnu...

Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 20:45

whiskas úprimnú sústrasť.

Offline Myrtila
5349 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 21:45

Karja Mně takhle vyprávěla babička příběhy z války, spoustu toho ani máma nevěděla, a taky si to už pořádně nepamatuju a teď mě to moc mrzí. Ale asi ani nebyla šance si to moc zapamatovat, nebo to nějak víc pobrat, bylo mi třeba deset, tehdy jsem to ani pořádně nechápala. 

Offline Kokoska
35005 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 22:10

Karja Myrtila vsak nam taky rodice i babicka leccos povidali, ale jednak si taky vsechno nepamatuju a pak rada bych neco slysela znovu nebo doplnila. No, uz to nejde.

Offline Myrtila
5349 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 22:20

Kokoska No, to už jsou dávno ztracené vzpomínky. Moje babička byla ročník 1925, dneska bych se jí ptala na tolik věcí...

Offline Kokoska
35005 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 22:29

Myrtila moje byla 1910 :) Byla ze statku, to bylo moc zajimave, jak se tam tehdy zilo. Ale vubec treba nevim ruzne rodinne vazby na lidi, ktere ja jsem znala z detstvi, kdo byl ci potomek, kdo se privdal, prizenil, to byly hrozne propletence. Nikde to napsane neni.

Offline Karja
44736 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 22:31

Kokoska Myrtila Já si myslím, že bychom to musely slyšet v pozdějším věku, třeba teď po té třicítce. Já to všechno vyslechla jako pozdně náctiletá a nevím, asi to ten dospívající mozek prostě nezpracovava, nepřemýšlí pak nad tím doma, nesrovnává to a za chvíli je to fuč. Ale nějaký ten celkový obraz tam mám, to u jiných prarodičů nemam, jen u tohohle dědy, tam jsem ten čas strávila a deda rad vypravel, jsem ráda;-). 

Offline Kokoska
35005 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 22:35

Karja to, co by moje babicka do nejakeho meho skolniho projektu rekla o komunistech a te dobe, to by bylo nepublikovatelne, mozna i v tech mych skolnich letech zalovatelne na nekolik paragrafu, vcetne rozvraceni republiky

Edit - ted ti odpovidam na neco, co uz tu neni.

Offline Karja
44736 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 22:51

Kokoska jj chápu. Hele já si to vůbec nepamatuju, co říkala:D. Ale vím, že jsem byla ráda, že jako se prostě můžu kohokoliv zeptat z rodiny a nedozvím se nic kontroverzního, to jsem byla na naši rodinu fakt pyšná:D. 

Offline Garfie
28577 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 23:48

Myrtila Kokoska Moje byla mezi vašimi. :-) Ročník 1919. Pověděla mi dost, určitě víc než ostatním vnoučatům, ale přesně-spoustu věcí si nepamatuju, byla jsem malá nebo mě to nezajímalo. A to přitom umřela až 95, čas byl....dnes bych se vyptala na vztahy, měla dva manžele, první umřel, když máma měla tři a teta šest měsíců, jeho rodina se nezachovala nejlíp, podruhé vyvdala děti v jejím věku, bratr se nikdy neoženil....spousta zajímavých věcí by tam byla. 

Musím přiznat, že i když umřela v požehnaném věku, stejně to pro mě byl šok, až překvapená jsem byla, jak špatně jsem to nesla. A hrozně ráda bych jí řekla, že ji mám ráda, ona byla dost přísná, takže za života bych si netroufla. Na stáří trochu vyměkla, ale nenapadlo mě to. 

Offline Myrtila
5349 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 04:56

Kokoska Garfie Karja Mně babička vyprávěla zase hodně kontroverzní a drsné zážitky z druhé světové války, a to je určitě ještě dost cenzurovala, protože mi bylo maximálně 12 let, pak onemocněla a na tyhle hovory už nebyla příležitost. Jako dospělé by mi toho řekla určitě ještě o dost víc. 

A o příbuzenstvu bych se toho byla bývala taky ráda dozvěděla víc, tahle strana rodiny nese dost unikátní příjmení, co se vyskytuje pak ještě v jednom vzdáleném městě republiky, máma si prý ještě pamatuje, že se o těch příbuzných mluvilo, ale ani ona už je nezná. 

Offline Marbuša
1426 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 07:33

Karja Přesně to si myslím. Mě to všechno začalo zajímat až někdy kolem čtyřicítky. Bohužel.

Offline Marbuša
1426 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 07:38

Myrtila No a nezkusíš hledat v matrikách? Teď jsem četla na X příspěvek někoho, kdo si sestavuje rodokmen, že mu hodně v hledání pomohla AI. To by mě vůbec nenapadlo! Já byla vloni na kurzu sestavování rodokmenu, tak jsme dostali nějaké základní informace, jak hledat. Bohužel, pořád je to jen o doplňování jmen předků a ne o těch životních osudech, které jsou nejzajímavější.

Offline continuity
43177 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 08:10

Marbuša s tím rodokmenem se musí opatrně. co tam chlápek popisuje, že mu apka dohodila několik větví, to se stalo i mně. ani jedna z nich nebyla vůbec naše, ale jednu z nich se mi povedlo omylem připojit.  než jsem nato přišla, mám to úplně zabordelené.  

Offline rysamona
1109 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 08:16

continuity já si tedy rodokmen dělám. mám tu aplikaci myheritage a já si ani nepřipojuji cizí shody, protože nedůvěřuji ostatním. Sama jsem jednou úplně zakufrovala při hledání praděda. Koho by napadlo že ve stejný den se ženili dva stejného jména a jeden v Horních Heřmanicích a jeden v Dolních

Ale AI mi pomohla když jsem pořádně nemohla přečíst název vesnice. Já se pohybuji v německy psaných matrikách a ještě kurentem. A z návzvu Unterheizendorf jsem rozluštila první čtyři a poslední čtyři písmena tak jsem to zadala ať mi najde možnosti a bylo to. 

Na ty životní osudy mám v zálusku podívat se zda se dochovaly nějaké matriky. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 08:23

Karja to me taky mrzi. Ja znam spoustu historek od babicky a jejiho taty. Tenhle pradeda umrel, kdyz mi bylo 13 a dobre si ho i pamatuju. Takze tady moc hluchych mist nemam. 

Co me ale mrzi je, ze nevim skoro nic o mladi dedecka. Narodil se r.1921 do pomerne zamozne prazske rodiny. Prozil krasne mladi a pak mu po nastupu na vysokou uzavreli vysoke skoly. Vzdycky jsem doufala, ze podedim vsechny vlastnosti po nem (bohuzel se nestalo). Bylo videt ze mel lepsi vychovu a vzdelani. Neprehanim, kdyz reknu ze to byl nejlepsi muz jakeho jsem kdy v zivote poznala a tak strasne mi porad chybi. Uz deset let a jak on byl spis ticha voda, tak proste o minulosti moc nemluvil.