My jsme i babičku přesvědčili, aby se dala do sepisování. Popsala pár stránek, pak jí to přestalo bavit. A vyprávěnim o válce nás uspávala druhá babička.
Stěžovací vlákno
Marbuša Rodokmen máme, ale spíš mě zajímaly ty vztahy, jak k tomu došlo, že se rodina takhle rozstěhovala, jaký byl důvod, přitom vztahy spolu ještě nějakou dobu udržovali, i když na takovou vzdálenost (cca 150 km) to tehdy nebylo úplně lehké. Možná proto se nakonec zpřetrhaly.
brrr No, taky jsme se snažili namotivovat babičky od manžela, aby něco sepsaly, i jsme jim nabízeli, že to sepíšeme my, ale nechtěly. Přitom obě měly velice zajímavý život, každá jiný. Jenom když zavzpomínají během běžné konverzace, tak vypráví různé příhody, ale většinou postupně opakují ty samé
Babičkám bude brzy 90, tak to jsou opravdu zajímavé zážitky.
AI zatím v hledání v archiváliích prosím nevěřte! Ona raději zalže, než by přiznala chybu. Může to být náhoda, že její řešení vyjde, ale většinou z ní padají bláboly, které nám pak nadšení badatelé posílají jako badatelský dotaz...
Ke vzpomínkám - manžel spoustu svých příbuzných natočil při vzpomínání na video.
Teď zrovna s dalšími chlapy s rodiny dělají vzpomínkový film o strejdovi - trampovi na Střele - s jakou výbavou jezdil, v kterých řopíkách spali, nahrávají k tomu muziku a tak. Všichni doufáme, že bude mít hlavní herec z výsledku radost.
Archivářka
souhlasím s tebou. Já na AI něco zkoušela a ta blběna si fakt vymýšlela. Tak jsem ji sprdla že je to úplná blbost. Tak to zkusila ještě dvakrát, tak jsem ji seřvala že takhle tedy ne. A ona se ještě omlouvá že to špatně pochopila a tak. Docela se tím bavím.
Ale s tou vesnící to byla trefa do černého. Já pak v těch matrikách všechny objevila takže na tohle byla dobrá. Teď máme školení na to jak pracovat s AI a vůbec nechápu že si s ní někdo povídá jako s kámošem. Mě to hrozně irituje, taková jakoby její servilnost.
Já jsem začala děla rodokmen na mateřské, pak se to začalo moc větvit, tak jsem udělala hlavně jednu linii. Ale máme to poměrně jednoduché, matriky online a ta linie seděla na zadku v naši vesnici, kam se nostiel jména přestěhoval po roce 1742 z vedlejší vesnice. Taťka si nechal udělat rodokmen nositelů našeho příjmení, tam to šlo do začátku 17.stol. ale v zásadě se taky za ta století dostali na kopec a pak se skulili k nám dolů.
Me treba AI absolutne nepomohla pri hledani informaci o biologickem otci. A to vim, ze o nem byl natocen dokument, ktery se promital v ostravskych kinech jako predfilm v ramci filmoveho tydeniku. Vim i nazev, a stejne vysledek nula nic.
Myrtila ségra koupila malé ségře a babičce tu knížku Babičko, vyprávěj a "naordinovala" jim, že si mají každou neděli zavolat. Babička vyprávěla a ona psala. Nakonec to babičku tak chytlo, že si to vzala k sobě, lepila tam fotky... Poslední kapitola zůstala nedopsaná
Ale ještě jsem to nečetla, zatím nebyla síla nebo potřebný klid
Když už tady mluvíme o AI, velmi varuji před používáním tech AI prohlížečů. Atlas a ještě něco je. Je tam spousta zranitelnosti, běžný prohlížeč vám odfiltruje cca půlku podvodných stránek, AI tak 5%.
Me treba AI absolutne nepomohla pri hledani informaci o biologickem otci. A to vim, ze o nem byl natocen dokument, ktery se promital v ostravskych kinech jako predfilm v ramci filmoveho tydeniku. Vim i nazev, a stejne vysledek nula nic.
kterou jsi zkoušela? Lepší vyhledávání má Perplexity, chatGPT se na to vůbec nehodí. Ona nemá úplně aktuální přístupy.
Jinak bych zkusila starý dobrý Google. Klidně i s odstupem několika dní znova - on na základě opakovaných requestu indexuje stránky, takže je možné, že za pár dní je výsledek trochu lepší.
Archivářka
souhlasím s tebou. Já na AI něco zkoušela a ta blběna si fakt vymýšlela. Tak jsem ji sprdla že je to úplná blbost. Tak to zkusila ještě dvakrát, tak jsem ji seřvala že takhle tedy ne. A ona se ještě omlouvá že to špatně pochopila a tak. Docela se tím bavím.
Ale s tou vesnící to byla trefa do černého. Já pak v těch matrikách všechny objevila takže na tohle byla dobrá. Teď máme školení na to jak pracovat s AI a vůbec nechápu že si s ní někdo povídá jako s kámošem. Mě to hrozně irituje, taková jakoby její servilnost.
Halucinace jsou vlastnost designu těch jazykových modelu. Nedá se to považovat za chybu jako takovou, protože přímo souvisí s jiným parametrem a to je tvořivost. Což je takové to generování nápadů, jídelníčku a nakonec i volného textu. Některé rozhraní umožňují nastavit tzv "teplotu" a tím trochu regulovat, jak moc si ten model bude vymýšlet, ale platí pořád stejné - je potřeba to neustále ověřovat. Akorát je smutné, když se o ověřování outsourcijí na někoho dalšího. Takoví mozkoví rekreanti.
Vrchol je pokud někdo použije ultimátní argument "I ChatGPT řekla" - dělal to třeba i moje Neštěstí. ![]()
Ta servilnost se dá trochu zmírnit tím, že ji řekneš na začátku jak se má chovat. Ona nikdy nebude úplně přidrzla, ale bude se držet v té chvále trochu zpátky. Já teda ty její kecy už přeskakuji, čtu jenom ten výsledek, co jsem po ní chtěla.
continuity jé děkuji za osvětlení. Já se v tomto prostředí nepohybuji tak vítám vysvětelní.
Jo, jo, ověřuji všechno. Já ji právě využivám když hledám rychle nějaký údaj ale vždy ověřuji.
a když někdo argumentuje že ChatGPT tak to opravdu ![]()
rysamona na to vyhledávání je pořád lepší Google, resp jeho AI podpora. AI se hodí, když tam chceš nějakou přidanou hodnotu - třeba rovnou udelat i analýzu nějakých studií/dokumentů a pod. Pořád platí stejná výhrada o ověřování.
Mno... nikdy neni tak zle aby nemohlo bejt ještě hůř ![]()
V úterý jsem nakráčela k tomu proktologovi. Hrůzou bez sebe samozřejmě. Doktůrek se na mě letmo mrknul, na chvilku se zamyslel... a: no pani barbuchová, co byste řekla kdybych teď skočil za klukama a zeptal se jestli by vás nevmáčkli dneska (!!) do programu a nenašli vám postel? výsledky máte čerstvý tak nemusíme předoperační kolečko...
Já se nezmohla na slovo, což si vyložil jako souhlas a odkráčel. Vrátil se spokojen a za minutu mě zatkli a odvedli na oddělení, kde mi sestra strčila Neurol ("viditelně ho potřebujete") a za další minutu mě vyvolávala místní bachařka, ehm službu konající doktorka: doufám že barbuchová někde nekouří (ani mě nenapadlo), šup na nástup, má tu odvoz (velmi fešáckej musím dodat)!
Po příjezdu na sál, kterým se linul hurónskej smích, jsem byla do pikosekundy v limbu... a i noc jsem strávila téměř v nirváně anžto mi sestřička běhala připichovat drogy snad každejch pět minut. Ráno pro mě přisvištěl milostpán, obdržela jsem ještě nějaký drogy na cestu a těšila se domů. Chyba lávky. Doma se mi ty všeliký ústrky a příkoří tak nějak rozležely, takže jsem strávila celej den za strašlivýho utrpení a skřípění zubů, na analgetika nehledě... a už vím, proč bylo při mým příjezdu na sál tak veselo: kluci nebyli doktůrci ale pyrotechnici, co mi pro svoje pobavení nechali v zadnici vybuchnout granát!
![]()
barbucha ber to pozitivně, alespoň si se nestihla bát a budeš mít klid.![]()
Ta špatná zpráva je, že kamarád si po tom zákroku pořádně nesedl tak měsíc. Na druhou stranu, jak dlouho se s tím už pereš?
Jo, sezení nějakou dobu vynechám.
Hele s přestávkama už půl roku
tak už bylo načase, to je jasný, zázraky se prostě nedějou...
barbucha šiš....přeju rychle zotavení včetně psychickeho
barbucha to už je asi radikálnější řešení na místě.
Toho kámoše vezla rychlá, to fakt nechceš.
barbucha tak to bolo hodne rýchlo. Máš to za sebou a už len zahojiť rany a pokorenu dušu
a
Želám rýchle hojenie
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.