máme teda kamarády učitele (dva manželský páry všechno učitelé a spolužáci z VŠ) na základkách na vesnicích/malým městě a o prázdninách jim teda závidim ukrutně
Zkusit bych si to teda nešla ani za zlatý prase, ale nezdá se mi, že by ty platy měli ve státním sektoru nějak krizový. Spoustu VŠ profesí, spadajících pod ministerstvo kultury např., má míň. Jinak snad myslím, že obcházet to tou dobou určitou a nedávat jim smlouvy a platy přes prázdniny už teď snad nejde.
Stěžovací vlákno
asi chápu, jak to mutzi myslí, sice mě nenapadlo o tom nikdy přemýšlet, až když to řekla, ale ona i běžná pracovní doba učitele je vážně spíš super, a to i když přimyslím opravování písemek po škole a podobně. protože třeba prodavačka chodí do práce i na čtyři ráno, a i o víkendu, často má přesčasy, když onemocní kolegyně, každý den je v práci min. 8 hodin, směnuje, celá potravinářská výroba chodí na noční, směnuje, chodí na divné směny, které začínají třeba v deset dopoledne a podobně.
každé povolání má něco, no. já jsem kvůli shodě nešťastných událostí nebyla už asi šest nebo víc let na žádné dovolené. to se učiteli stát z podstaty jeho povolání nemůže. o prázdnidnách bude mít volno vždycky. (i když zas můžete namítnout, že s ohledem na roční pracovní úvazky pak celé prázdniny stresoval, jestli ho přijmou zpět, a i když odečtu první i poslední týden prázdnin).
nutno dodat, že si učitelů vážím, protože já bych ty spratky zabila hned první hodinu a prostě nechápu, jak může zejména se současnými dětmi vůbec někdo vydržet. mně zpětně přišla hrozná i naše třída, a to jsme byli, jak teď zjišťuju, fakt naprosto zlatí, hodní, slušní a vychovaní.
Jako bejvala uca muzu prohlasit, ze prazdniny nikomu nezavidim, fakt ne :-)
ja ucitelum rozhodne nezavidim (viz vyse vsechna zminena negativa, nevydrzela bych ani tyden) ovsem o podminkach v praci a platech ostatni "bezne populace" maji obvykle velmi zkreslene predstavy... dane zrejme tim, ze vladtne travi cely zivot ve skole, a ostatni z ni uz vysli? nevim...
Dadoo v mnoha zamestnanich je stejny problem "vzit si volno" a zadne prazdniny, napriklad...
Jsem bývalá učitelka a ve školství mám dost známých a kamarádek. První týden prázdnin ve škole není žádná. Poslední týden se tedy dostavují, ale tak na 3 hodiny- neříkám, že někde to není jinak!
Prázdniny, když byla dcera malá, byly úžasné. Do teď mám pocit, že v létě se prostě nedělá a jsou prázdniny a to ve školství nejsem už 20 let. :-(
no ty naši kamarádi mají oba páry 4 děti (0-15 let v celkovým úhrnu) a takhle s těma dětma se mi to jeví docela ideálně, maj společný všechny prázdniny, takže nemusej řešit hlídání a na těch vesnicích se mi to jeví celkem idylicky, jako nevýhodu teda beru to, že vás pak všichni znaj v celým širým okolí od malých dětí, přes odrostlé žáky až po rodiče, tuhle jsme s nima jeli vyzvedávat něco do Plzně, kde nikdo z nás předtím nebyl, zalezli jsme do první hospody, na kterou jsme narazili a do půl hodiny to bylo Dobrý den, pane učiteli...![]()
jo, kdyz ma clovek maly deti a neni zrovna ucitel/ka tak musim rict ze dnesni mnozstvi prazdnin, reditelskeho volna atdatd me nekdy naplnovalo fakt zoufalstvim - uca nemusi resit kdo se postara o decka zatimco je v praci. byt nepochybuju ze o tom volnu nekdy pracuje nebo musi zajit do skoly. ale to mame casto v praci i my ostatni...
Jako bejvala uca muzu prohlasit, ze prazdniny nikomu nezavidim, fakt ne :-)
Co na dvou měsících a pár týdnech placeného volna v roce není k závidění?
Jo, to byl jeden z duvodu, proc jsem do skolstvi sla (4 maly deti), krome toho fakt rada ucim. Divokou zver krotim uz mene rada teda a rodice umej bejt taky vyzivny (vono teda, kdyz jsem mela ve tride nejakyho spratka, po prvnich tridnich schuzkach se ukazalo proc)
Ja muset vyplodit patnactkrat basnicku, obsahujici cely individualni hodnoceni a usitou na miru jednomu kazdymu zackovi, tak to smolim nejen cely prazdniny, ale este celej rok i o vikendech.
kamarádku takhle cvičil její vlastní spratek, učí na tý vesnici v malotřídce a nedalo se tomu vyhnout :-D
Piatok ako vyšitý...![]()
O 4:30 som išla behať(6km. Po návrate domov som prišla na to, že som stratila kľúče. Museli mi vypadnúť z ruky. Pamätám si ako som ich mala v ruke a plánovala dať do vrecka, asi sa tak nestalo a ako som držala v ruke aj vodítko aj kľúče tak som ich asi niekde vytratila. V ušiach sluchátka takže samozrejme som o tom ani netušila. Takže som si tú trasu dala znovu 2x. Kľúče nikde ![]()
![]()
![]()
Vůbec si nemyslím, že pohrdáte prací učitelů, to snad ani z toho, co jsem napsala, nejde vyvodit. Jen se vám snažím vysvětlit, že ty prázdniny jsou fakt zasloužené a já osobně jim je nezávidím.
Přípravy na další den zaberou určitě víc času - teda podle toho, jak je učitel pečlivý nebo jestli třeba využije poznámky z předchozích let apod. Normálně inspektoři požedovali podrobný rozpis činností na každou vyučovací hodinu. Opravy sešitů taky nejsou úplně automatická rychlá činnost, třeba při 25 žácích ve třídě a několika předmětech to není obratem ruky. Teď jsou aspoň různé předtištěné sešity, do učebnic se doplňuje a dopisuje, kdysi se každému prvňákovi muselo ručně předepsat (krasopisně a pečlivě) třeba 5 řádků do písanky a dalších pět do sešitu na počty, připravovaly se ručně různé pomůcky na výtvarku, které byly nedostatkové atd. Ale dobře, bavíme se o dnešní době, kdy tohle tolik náročné není. Po učitelích se nechce jen učit, ale taky různé výkazy, hodnocení, statistiky, přípravy různých soutěží, olympiád, pomoc při mimoškolních činnostech... Fakt to není tak jednoduché, jak se zvenku může zdát.
Ještě jednou - nemyslím si, že tou prací pohrdáte, jen nevidíte úplně přesně náročnost.
Tím končím, dál bych se jen opakovala.
Tak to je běžný, spousta lidí má o povolání, která nevykonával on/jeho rodiče/jeho příbuzní/jeho kamarádi lehce zkreslené představy a podceňuje časovou a jinou náročnost . A samozřejmě totéž povolání může být jinak náročné za jiných vstupních podmínek, a hlavně podle toho, jestli to dotyčný fláká, nebo dělá s nasazením.
tak já třeba o náročnosti nepolemizuju, už jsem tu psala, že bych to nedělala ani za zlatý prase, ale když to tam o těch prázdninách vidím...tak jim ty prázdniny, co jsou fakt prázdniny, prostě závidím...
Prevažná väčšina mojich spolužiakov z gympla sú učitelia. Na stretávkach ma vždy ide poraziť, lebo sa to všetko točí iba okolo blbých detí a rodičov žiakov, potom zas ich deti, ktoré sú všetky bez výnimky dokonalé. (samozrejme že aj moje :D)
Vlastne naše stretávky sa nesú v duchu triednych porád.
Moja práca je jediná technického rázu a tak si nemám s kým ani poriadne pokecať. Ale inak si rozumieme a ked sa minu témy o práci, tak už je to v pohode. Ale tú prácu im nezávidím, prázdniny ano.
to je ruzny, byh rekla. ja jsem mela moznost sledovat povolani ucitele roky a musim rict, ze vsechno je relativni. treba pripravy sice ano, ale zas si clovek muze vybrat, kdy si je nachysta. plus na zakladce se da spousta veci tocit furt dokola, po nekolika letech uz ma clovek zasobu, ze ktere muze brat, takze to fakt neni tak, ze by si musel kazdou hodinu chystat zvlast.
v principu si myslim, ze ucitele jsou podhodnoceni a zaslouzili by lepsi oceneni, ale zas bych z toho povolani nedelala vylozene otrocinu od nevidim do nevidim.
Já závidím každýmu, kdo si může vzít dovolenou dýl jak týden, takže učitelé s prázdninama jsou pro mě daleko za obzorem...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.