a jakou situaci se snažil zákonodárce... mi to skoro přijde že se snažil podpořit nějaký domácí tyrany, páč tu vzniká teoreticky situace, že pán domu pracuje, tudíž vydělává, plus bere i mateřskou, kdežto žena je doma s děckem a nemá absolutně žádné příjmy? nebo jakože s rodinou nežije ani nemaká a šupe si pro sociální dávky? :-OOO tyyo tak to mě fakt začíná zajímat:D
Stěžovací vlákno
Já to chápu jako příležitost, jak si na mateřské trochu přivydělat - obzvlášť důležité pro samoživitelky, které z mateřské fakt nevyjdou a ta změna práce má právě zabránit podobnému zneužívání. Leč důmyslný člověk vymyslí kdeco... Co se tady člověk nedočte, já nestačím zírat. Achjo, šla jsem si do sikuse odpočinout a tohle mám za prokrastinaci.![]()
přivydělat? samoživitelky? vždyť se tu píše o OTCI toho dítěte, který bude brát mateřskou(=nemocenskou) namísto matky
víš co ty si to asi pleteš s možností že matka bere rodičovský příspěvek a přitom i pracuje, zatímco jí dítě někdo hlídá. to je ale úplně jiná situace, o tom řeč nebyla
Já bych teda řekla, že účelem bylo umožnit vlastní uspořádání péče o dítě (rodiče se sami rozhodnout, kdo o něj bude pečovat), kompenzovat výpadek příjmu, protože péče a řádná výchova nového daňového poplatníka je věc ušlechtilá a do budoucna přínosná pro společnost. V neposlední řadě umožnění přivýdělku rodiče, který je iniciativní a při péči o dítě zvládne i pár hodin týdně pracovat z domu nebo na nějaký menší úvazek. Úplně všechny životní situace se v zákoně prostě obsáhnout nedají a pokud někdo hledá kličky a obezličky, většinou je najde. Zákony prostě nejsou a nebudou dokonalé.
Ten umysl zakonodarce je naprosto v poradku, v pripade ze matka nema na materskou narok je to reseni, ale ze nekoho napadne tohle...
Já to ale chápu jako dva samostatné problémy - ano, je možné si při mateřské přivydělat a proto na to zákonodárci myslí. To, že mateřskou může pobírat otec je něco jiného (třeba v případě, kdy se prostě rodině vyplatí, aby na rodičovské zůstal otec a matka šla do práce). Fakt, že to někteří zneužívají takovýmhle obcházením je právě ta vychcanost, co nedokážu pochopit. Pokud bude na rodičovské otec, bude se o dítě starat primárně on a k tomu si bude trochu přivydělávat (a zvládne péči o dítě), tak nevidím problém. Když ale úřadům tvrdí, že se bude starat on a přitom je to jen způsob, jak odrbat stát o víc peněz, zatímco bude chodit normálně do práce, pak už se mi to dost nelíbí.
víš co ty si to asi pleteš s možností že matka bere rodičovský příspěvek a přitom i pracuje, zatímco jí dítě někdo hlídá. to je ale úplně jiná situace, o tom řeč nebyla
Krehutka to vystihla. Zákony se prostě snaží ulehčit finanční zátěži rodin s malým dítětem. Problém tak není v zákoně, problém je pouze morální, kdy se snažím vytřískat v rámci zákona všechno, co se dá.
A ja se jim nedivim, a rasenori take ne. V CR je danova zatez tak strasliva, ze je to jeden z duvodu, proc se nehodlam vracet. Nechybi ani solidarni dan - a pak, ze uz nejsou progresivni dane... Mam pocit, ze me tam zdani i za to, ze se vubec podivam do vylohy. A pak clovek co den v novinach cte o opencard, gripenech, cestach na safari za ucelem eko prednasek...takze vidi, jak skvele jsou jeho vydrene penize rozhazovany do luftu. Ufff, fakt jsem to musela rict. Teda ne, ze ted bych si neuzivala vysoke dane, kdyz to vidim, tak se mi chce obcas brecet
Nedavno jsem si z legrace dala svuj soucasny plat do ceske danove kalkulacky, a fakt to bylo k placi.
No a proč máme tak vysoký daně? Nejen proto, že "oni" jich většinu rozkradou, jak se nabízí rychlá odpověď
Ale taky proto, že se někde musej vzít prachy na poměrně velkorysej sociální systém, kterej kdejakej vykuk dojí.
Typicky pobírači nejrůznějších dávek, na který v podstatě nemají nárok (jako zde zmíněná paní, která se nevdala kvůli pobíranýmu vdovskýmu důchodu) - i já mám známou, která, ač třicet let žila s partnerem a měla s ním dvě děti, nejdřív dlouhodobě brala nejrůznější příplatky co "samoživitelka" - i přes partnerův velmi slušný příjem - a vzala si ho teprve jako důchodkyně, protože co kdyby... přece nepřijde o vdovský důchod!
OSVČ občasně na pracáku je to samý. O tom, jak někdo hrdě odmítne podporu, bych si ráda nechala vyprávět na dobrou noc...
A pak zázračně ozdravěj invalidy, protože se peněz (i přes ty daně) prostě nedostává!
Takže obechcávat systém je vlastně záslužný, protože tady máme vysoký daně? Něco jako Robin Hood, co? Akorát tihle chytráci obíraj právě ty nejpotřebnější.
no, já si ještě vzpomněla že se nějaký známý před časem pohoršoval, že sice může jít na "mateřskou" už po šestinedělí matky, ale na mateřskou v pravém slova smyslu tj. na nemocenské dávky nemá nárok, pobírá od začátku rodičovský příspěvek. jako... já nevim, mi to připadá že původně to bylo v pořádku a teď do toho teda vnesli bordel aby jakože tu "nespravedlnost" odstranili? au teda
Neumím si představit, jaký pak bude tvůj status, když nebudeš matka na mateřské. Nastoupíš do práce? Nebo dáš výpověď a půjdeš na pracák? Mě by tohle teda vůbec nenapadlo řešit, notta bene kvůli cca 3 měsícům...
Nikde jsem nepsala, ze to tak udelame. Jen me ten rozhovor s pani ze socialky na tu myslenku privedl. Jinak k Vasi otazce, kdo by hlidal dite. Je to mozne resit tak, ze si matka vezme dovolenou ci neplacene volno.
Ja se tedy spise priklanim k nazoru Len, ze jsou to dva principy, ktere je mozne takto (ne)stastne spojit.
Ja mam profesi, ktera vyzaduje pri cteni cehokoliv premyslet nad takovymi okrajovymi pripady.
Pokud si matka vezme dovolenou, proč by si pak musel brát rodičovskou i otec? ![]()
Chápem. Teda furt nechápem tie čapy, ale tú imunitnú reakciu. Dcéra mala zvýšenú teplotu rok po zápale obličiek a hovorili nám, že je to bežné.
Inak toto ja hrozné, obzvlášť u dieťaťa, neurobiť poriadne vyšetrenia.
Podobnou situaci jsem tu resila z kraje roku. Byla jsem prezencni student DSP nad 26 a vedela jsem, ze dohodu (dpc) budu mit az od brezna. Tudiz jsem byla dva mesice bezprizorni a odkazana pouze na zakladni stipendium neb dalsi stipendia se mi zacla vyplacet az od dubna. Jako, trapne mi na tom pracaku trosku bylo, ale jsem rada, ze jsem tam aspon ty dva mesice byla. A jako vyzirka si teda neprijdu. Nastesti uz jsem uz ted zamestnana na HP, takze budu pro pristi rok tyhle celkem ponizujici situace usetrena.
Pokud si matka vezme dovolenou, proč by si pak musel brát rodičovskou i otec? ![]()
Mne slo jen o to, ze nechapu, kam ten zakon miri a jakou situaci se snazi osetrit. Pro mne uspokojive to vysvetlila Len. Do te doby mi to pripadalo zcela absurdni a nenapadla me jedina situace, na kterou by to nejak normalne pasovalo. Zato tech podivnych me napadalo dost.
Myslíš to, že některé pracovní zkušenosti jsou zkrátka nepřenositelné a názor člověka na určitou věc se změní až v momentě, kdy si to zažije na vlastní kůži? To není zacházení ad absurdum, ale fakt.![]()
Taky jsem nadávala na dlouhé fronty u pokladen a pokladním, že v regále je jiná cenovka, než jakou to namarkuje na kase, dokud jsem si to sama neokusila z druhé strany
. A našlo by se toho víc.
Ale opravdu nemá cenu se kvůli takové maličkosti točit v bludném kruhu.
Však v pohodě. Vím, že jsi mě o svém názoru nepřesvědčovala a ani já tebe. Jen jsme si ho navzájem vyměnily, shodly jsme se, že takových zaměstnání, kde by delší placené prázdniny byly též potřeba, je víc, pokud by to systém umožňoval a normálně se jede dál
.
Ach Bože.. už zase učitelské "prázdniny". Řádná dovolená je to!
A jestli někomu vadí.. tak posílejte ty haranty do školy i v červenci a srpnu.. My to "nicnedělání" v průběhu roku vydržíme i tyhle dva měsíce, dovolenou si budeme brát taky průběžně.Ale nejdřív se zeptejte těch malejch hadů, co oni na zrušení prázdnin.. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.