Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 15. června 2017 21:59

Mají NÁROK na dovolenou jako ty i každý jiný. Prázdniny mají VÝHRADNĚ děti.

Jenže školy a školky mají určitá pravidla při pobytu dětí. Dost dobře není možné, aby třeba třicet dětí hlídala jedna učitelka, protože ostatní mají dovolenou. To by bylo na sebevraždu nebo kriminál. Proto se to logicky řeší právě těmi "prázdninami", kdy si vyberou dovolenou všichni současně a pak zase mohou fungovat v plném počtu.

Pokud vím, mají učitelky MŠ kratší dovolenou, než je na ZŠ a SŠ. Obvykle se tedy školky řeší tak, že se dvě nejbližší prostřídají. V létě je dětí přece jen méně a tak jeden měsíc funguje jedna a druhý měsíc zase ta druhá školka za obě.

Pokud by někdo chtěl namítat, že na méně dětí stačí méně učitelek, je mimo mísu. I kdyby tam bylo dětí jen pět, nemůže s nimi, z bezpečnostních důvodů, být jediný člověk.. Vždycky s dětmi musí někdo být - a když i třeba jedno dítě odře koleno, jedna ho ošetří a druhá MUSÍ být s dětmi apod. Děti prostě musí být stále pod dohledem - to by si učitelka nedošla ani na WC.

Rodič logicky např. měsíční docházku do vzdálenější školky příliš neocení, ale ono je to, kupodivu, takto zařízeno kvůli bezpečí a plnohodnotné péči o děti. 

Online viktorka_od splavu
49366 příspěvků moje polička 15. června 2017 22:04
Reakce na Dadoo:

dámy vskutku mluvily a nárokovaly si prázdniny. já si to nevymyslela.

btw na kolik dnů dovolené teda mají nárok? protože ZP co vím hovoří o 20 dnech. dřív nemívaly ale co jsem slyšela od mladších kolegyň tak teď běžně bývají školky zavřené i mezi Vánocemi a Novým rokem a dokonce i o některých dalších školních prázdninách...a znovu říkám ne, nezávidím. ovšem tu bezostyšnou drzost JÁ mám nárok... 

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 15. června 2017 22:05
Reakce na Janulik03:

Jakou?? To me zajima :)

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 15. června 2017 22:15

A ty snad nemáš nárok?? Nárok máme všichni, ne? A všichni tu dovolenou potřebujeme jako sůl. Tak proč ne učitelky v MŠ??

Já dělat ve školce, chcípnu už první den před obědem. Hlava by mi praskla ještě dřív. 

Kolik přesně mají dovolené nevím, jen si pamatuji, že když jsme se o tom bavily, překvapilo mě to, protože měly opravdu méně. Mám dvě známé ve školce.

Každopádně se školky nezavírají na celé dva měsíce, ale obvykle jen na ten jeden.

Ono si obvykle hodně lidí chce brát dovolenou o Vánocích, jarních prázdninách, volných dnech. Obvykle kvůli dětem. A i učitelky mají přece děti, ne?

Ale jsem si jistá, že vždycky musí být zajištěná nějaká náhradní školka, která si ty děti, jejichž rodiče si je nemohou/nechtějí nechat děti doma, bere. Prostě vždycky je nějaký zástup.

Jasně, a všichni mluvíme o "prázdninách" Ale u pedagogů termín "prázdniny" neexistuje. Vždy je to jen dovolená.

49366 příspěvků moje polička 15. června 2017 22:21
Reakce na Dadoo:

ano jistě, každý by si rád bral dovolenou o prázdninách různých svátcích a dalších příležitostech... ale běžně má zaměstnanec těch 20 dní jak ukládá zákoník práce. to jest jeden kalendářní měsíc. s tímto principem bys mohla nakonec přidělovat volno tak, že horník by šel do práce nanejvýš druhýho ledna a to ještě ob rok:D

nejde o to co si kdo zaslouží, jde o tu aroganci 

Offline continuity
43177 příspěvků moje polička 15. června 2017 23:37

par 2013 ods3 Dovolená pedagogických pracovníků a akademických pracovníků vysokých škol činí 8 týdnů v kalendářním roce. 

opravdu tam ten zakonny narok je. 

49366 příspěvků moje polička 15. června 2017 23:45
Reakce na continuity:

ok, beru. já jen že není uplně dobrý argument "jasně každý by chtěl dovolenou a účám by ji chtěl odepřít":-) díky za info.40 dní je fajn. stejně bych to nedělala...:D

Offline Janulik03
20297 příspěvků moje polička 16. června 2017 08:58

U nás na dedine školku zatvoria uderom prvého dňa prázdnin a otvoria v septembri. Cez sviatky vianočné tiež zatvorené tak ako škola, ostatné dni volna behom roka detto. Na palicu. Lepíme starosť o to JEDNO decko ako blázni. A mám dojem, že to žiadny rodič nerieši, len moja dcera, ktorej tolko volna fakt nevyhovuje.

Mám dojem, že maju deti nejaké volno v kuse, ako tak počúvam kolegyne s menšími školákmi. To potom máme v práci podchvílou nejakých malých spolupracovníkov. Som rada, že už nemám malé deti. Z toho volna a nutnosti chodiť do práce som vždy bola na psychiatriu zrelá. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 16. června 2017 09:09

No prosim, takže učitelky ve školce maj prázdniny, těm závidět můžu nebo ty taky dřou celej rok jak koně a po nocích opravujou sešity?

Offline Ounz
20536 příspěvků moje polička 16. června 2017 09:36

Simvás, mě zase nějakej kreten (nejde jinak) stojí před výjezdem z garáže   Před ním i za ním volný modrý zóny a von MUSÍ stát tak, že nevyjedu. Co k tomu ty lidi vede, sakra 

já sem unavená z práce, potřebuju někam dojet a místo toho tu blbě čumím.

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 16. června 2017 09:37
Reakce na Mutziputzi:

Ja jim nezavidim ani den volna. Vidim, jak chodi s 20 detmi na WC, protoze 1 se chce. Potom jich 20 sedi u stoliku, jeden neji nic, dalsi tamto.....kazdeho dokrmit. Plus co mi dcera lici, jak se mezi detmi hadaji, protoze jeden ji otre pomazanku na talirek, dalsi ji sni rajce. ...

V zime, nez je oblecou na vychazku.....

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 16. června 2017 09:41
Reakce na Candance:

Furt lepší než Máte klapkárt? A budete jí chtít?, ne?

49366 příspěvků moje polička 16. června 2017 09:47
Reakce na Janulik03:

jj taky jsem s tím měla donedávna problémy, bylo to děsný a vůbec nejvíc mě vytočilo když jsem slyšela slovo babička. moje maminka šla do důchodu, když bylo dceři 20:-) tatínek až letos. když jsem potřebovala brali si nastřídačku dovolenou aby hlídali dítě když bylo nemocný, pak si je brali samozřejmě na dovolenou, ovšem ti ubozí hlupáčkové si samozřejmě dva měsíce nezasloužili...

zrovna teda práce v mateřince mi přijde docela pohodová. kdybych měla ráda děti (cizí fakt nemusim). ačkoliv... některé ty učitelky myslím taky ne:-)

49366 příspěvků moje polička 16. června 2017 09:48
Reakce na Ounz:

seš světice. já bych nebušila vzteklýma smajlíkama...

Offline Karja
44736 příspěvků moje polička 16. června 2017 10:11
Reakce na Mutziputzi:

Já nevim, já mám to "štěstí", že jsem od 15 prošla všema těmahle voser prácema na brigádách - teda nepracovala jsem venku na poli, to jen doma zadarmo. Takže pokladní, mekáč, servírka, ochutnávky, výčepní na punk koncertech, call centrum, třísměnný provoz ve fabrice, uklízečka v domácnosti a ono by se ještě něco našlo. A nevim no, stejně mi ta praxe ve škole přišla značně náročná. Jako call centrum bylo horší, ale ta kasa zas tak špatná nebyla:-D. Samozřejmě opomíjím hodnocení finanční odměny, to je zas jiná kapitola:-D.

Offline moonlight
1535 příspěvků moje polička 16. června 2017 10:13
Reakce na Mutziputzi:

No prosim, takže učitelky ve školce maj prázdniny, těm závidět můžu nebo ty taky dřou celej rok jak koně a po nocích opravujou sešity?

U nás teda školky přes léto zavřený nejsou, ve svátky taky fungují. 

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 16. června 2017 10:19
Reakce na Karja:

ja taky a zejmena prace u kasy v makru s hmotnou zodpovednosti za 40 kc na hodinu me dost motivovala k dalsimu studiu :D

Offline continuity
43177 příspěvků moje polička 16. června 2017 10:28
Reakce na Mutziputzi:

tak ucitelky v materinkach jsou docela nedostatkove zbozi - stejne jako pedagogove na prvnim stupni ZS (a bude hur). pokladni z Tesca nic nebrani dodelat si k ucnaku s maturitou jeste tu VS a jit to delat taky, kdyz je to takova parada.

navic ja to reknu tak, je mi uplne jedno kdo sedi za kasou v Albertu, kdyz to bude blbka, tak si nakup prepocitam, pujdu domu s cistou hlavou a krajnim pripade tam nakupovat prestanu (historek je tady i na MP prehrsel). a navic uz jsou ty samoobslusni kasy, ktere to docela resi. ale kdyz nase deti budou ucit blbove, tak mame jako spolecnost po ptakach.

Offline žluťásek
8867 příspěvků moje polička 16. června 2017 10:28
Reakce na Mutziputzi:

Ty seš jak umanutá, fakt. Učitelky maj dovolenou, děti maj prázdniny. Na tu dovolenou maj zákonnej nárok. Já nevim, co je na tom k závidění.

Ta práce učitelky v MŠ jako pohodová, ta mě taky moc pobavila.

Offline Potrefenáhusa
38896 příspěvků moje polička 16. června 2017 10:30
Reakce na žluťásek:

no, člověk si přece celej den jenom hraje, neasi