Ten používám, i moje zubařka mi ho doporučila.
Stěžovací vlákno
Ja rozmýšľam, či v nejakom zube blombu nemám...som sa aj pýtala zubárky, čo robím zle a povedala mi, že nič, že cca 1 kaz do roka je viacmenej normálka (mám cez 40r). Hej a tiež mám úzku čeľusť, horné 4-ky kvôli tomu vonku (lebo trojky mi vyrástli nad nimi) a väčšina kazov je medzizubných.
mno, a já má kazy i pod plombama (od všech čtyřech zubařů, které jsem v životě vystřídala), takže skutečnost, že mám plomby na úplně všech zubech krom předních, asi nebude úplně můj problém ![]()
Do osmadvaceti jsem nemela jediny kaz, pak jsem musela najet na docela krutou zdravotni dietu, pri ktere mi docela dela potize prijimat vsechny ziviny, ktere jsou potreba, a od te doby se mi zuby sypou. Taky pochybuju, ze jsem si to privodila spatnou zubni hygienou.
Já si tady trochu odložím. Měla jsem jet o víkendu s kamarádem do Krkonoš a on to teď odřekl kvůli práci...Takže si asi stěžuju na nějakou blbou smůlu, protože mi vybouchl už druhý víkend na horách během měsíce a já už mám absťák![]()
Hygiena je nezbytná, ale není samospásná! Moje zubařka tvrdí, že kromě hygieny za to může genetika (moje máma má zuby krásné, rovné a bílé, do padesáti jedna plomba, v šedesáti přibyla jedna korunka. Táta - zuby odnepaměti příšerné, teď je má hezké, ale zato z velké části umělé. Hádejte, po kom mám zuby?).
Zuby se kazí v cyklech, ve dvaceti jsme měla peklo a fakt jsem se o zuby bála, zubařka mi doporučila, ať začnu šetřit, že do třiceti mi nejspíš hodně zubů odejde. Noční můra. Od té doby mám ale už přes deset let pokoj, zubařka je nadšená. Přitom čistím pořád tak nějak stejně. Možná to je ale tím, že má zubařka čím dál tím více dioptrií:-D
já mám všechny kazy ještě ze základky, pak nějak už nic novýho nepřibylo. Ale jak tu Mutzi furt brojí proti amalgámu, tak nechci zas vyvolat nekonečnou debatu, ale dost na ni teď myslim, protože po výměně amalgámový plomby, co tam byla přes 20 let bez jedinýho problému za bílou, mám ten zub citlivej jak prase na studený a je to fakt dost nepříjemný.
Odpovědnost nepřejímám
Já jsem měla taky amalgámy ze základky a všechny jsem si je nechala vyměnit z vlastní vůle, zuby s amalgámem vypadaj otřesně, trhá mi to oči, když s někým mluvím.
S dedičnosťou je to zložité, niektorí zubári to označujú naopak za mýtus a predhadzujú pacientom, že sa akurát vyhovárajú. Mňa to zaujalo a hľadala som aj nejaké aktuálne odborné články, ani tam som nenašla jednoznačnú odpoveď. Napríklad obaja moji rodičia mali už v mojom veku zuby dosť skazené, mne sa teda skazili akurát osmičky a inak ani jedna plomba. Čo sa týka umývania zubov, tak sa musím priznať, že to trochu flákam, rozhodne nepoužívam dentálnu niť denne. Drahé špeciálne pasty a ústne vody sú zase vraj zbytočnosť.. takže babo raď...
Inak ešte k tým plombám - ďaleko viac než na materiále záleží na kvalite odvedenej práce. Nájsť dobrého zubára je síce kumšt, ale vyplatí sa...
Kromě dědičnosti o kazech proste rozhoduje množství a velikost zubů k velikosti čelisti. Úzká čelist, moc zubů nedalo se to dobře čistit. Poté co mám pryč osmičky a čtyřky a zuby srovnané po rovnatkach kazy nepribyvaji.
No, tak toto bolo vidieť u mojich rodičov. Obaja čistotní, na zuby si dávali pozor, elektrickú zubnú kefku aj so zubnou sprchou k nám chodili známi okukovať, asi sme ju malí širko ďaleko prví, mama v mojom veku už mala zuby z veľkej časti umelé, otec má svoje až na pár kazov svoje a ok dodnes - a už sa pomaly ťahá k 70-tke. Je Ja som tak v strede. Je fakt, že mama mala paradentózu, ktorá mňa začala tiež chytať okolo 20-tky, ale to už bolo v BA centrum na to a aj moja zubárka o om mala vedomosti, takže tú sme (klop-klop) úspešne zažehnali. V maminých časoch s tým asi nevedeli ešte robiť nič. Ale aj v rámci kazov mama mávala so zubami furt niečo, nakoniec sa pred pár rokmi naštvala (tiež má okolo 70) a dala si ich v narkóze vymeniť všetky, nech má pokoj.
Tiež som si dala vymeniť niektoré amalgámy za biele a je to ok, nemáš to ešte príliš čersté? To je podobne ako po oprave kazu.
Je fakt, že ja som si tie amalgámy dávala meniť vždy až vtedy, keď okolo tej blomby bol aj tak nejaký problém, do zubu, ktorému nič nie je zbytočne nekafrem, takže ešte posledné 2 amalgánové mám a fakt nevidím rozdiel okrem estetického a toho, že bielej sa môžem dotknúť aj nechtiac príborom a necítim rozdiel (pri amalgán ma vždy trochu mykne, ako je to nepríjemné).
mám to skoro rok už, ale je to hlubokej kaz, kdy jsem se někdy v 15 dlouho neodhodlala jít k zubaři s vypadlou plombou. Já bych si funkční plombu měnit nenechala, každá plomba má nějakou životnost a nejde to měnit donekonečna. Kazy pod plombou se dají odhalit. Kromě toho mě každý vrtání úplně strašně bolí, i přes umrtvení, není to nic, co bych byla ochotná podstoupit dobrovolně.
Hezké téma... zrovna jsem se vrátila od zubaře, taky postupně dosluhující amalgámy měním za bílé plomby. Doufám, že vydrží.
Při hovoru s lidma se jim teda radši koukám do očí než do huby ![]()
Tak nevím. Moje informace jsou, že genetika neovlivňuje tak ty zuby, jako složení slin. A buďto má člověk víc kazů, ale nemá kámen, nebo naopak (jako já, 29, plomb 0, zato s kamenem trochu bojuju).
Ale s věkem a tak se to mění. Jinak zdravím všechny rovnátkové, mně chyběj dolní čtyřky, a dokonce i horní dvojky, tak málo místa bylo :-) naštěstí nemám špičaté špičáky, proto se to nepozná.
já chodím k zubaři pravidelně 2x ročně, čas od času mi jen předělává ty dosluhující amalgámy, protože je mám fakt od základky a střední školy, ale prostě si nebudu čistě z plezíru nechat vyměňovat plomby, dokud slouží, protože každej takovej zásah je pro mě strašný peklo. Já myslim, že to i lidi různě bolí, někoho vůbec a ani nepotřebuje umrtvení, mě bohužel strašně, strašný bylo i to pískování zubů na hygieně, ani mi to nemusej vrtat.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.