Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:33

Gellnerova Je to fáma. Feně to nijak neprospěje. Porod pro ni představuje akorát riziko a odchov štěňat si spousta z nich takynijak zvlášť neužívá. Rozhodně to nemá žádný zdravotní nebo jiný benefit. 

Feny po kastraci nehárají. Při kastraci se odebírají buď jen vaječníky, nebo vaječníky i děloha. Operuje se buď klasicky, nebo laparoskopicky. Kastrací v mladém věku (před prvním až po 3 hárání) se opravdu výrazně snižuje riziko vzniku tumorů na mléčné žláze, což je asi nejčastější zdravotní problém starších fen. Navíc po každém hárání hrozí zánět dělohy, který bohužel spousta majitelů rozpozná moc pozdě. Pak je jediná šance na léčbu kastrace, ale už jde o rizikovou operaci, protože v celém těle je masivní zánět. Bohužel to často končí špatně i tak. Takže u nekastrovaných fen je hodně dobré chodit tak měsíc po hárání na kontrolní usg. V začátcích se to totiž občas dá rozehnat antibiotiky. 

Jak nádory tak pyometry ale mají feny po štěňatech i nekastrovené bez štěňat uplně stejně často. 

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:44

MPLee aha, díky. Čili kastrace je rozhodně prospěšná prevence. Fajn. Omlouvám se, že se ptám jako tele, ale jak jsem psala, o psy jsme se nikdy nějak aktivně nezajímali (myslím takhle teoreticky), předchozí u nás zakotvila řízením osudu - a teď teda jen koukáme.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 09. června 2018 22:09

Gellnerova Uf tak šteňa bez PP a aby mala fena aspoň jedenkrát šteňatá? No ešteže si sa tu spýtala a MPLee ti to vysvetlila. Ja to vravím furt že u nás je malá osveta a ľudia vôbec ani len nemajú šajnu čo sú množiarne atď. 

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 10. června 2018 09:01

Nedělaj se holinky pro psy? 

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 10. června 2018 09:02

A jeden chudák zabržděnej ... 

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 10. června 2018 09:28
Reakce na Potrefenáhusa:

Nedělaj se holinky pro psy? 

​šiš, z něj úplně sálá neštěstí   ‘Fuj, blbá voda’

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 10. června 2018 10:38

Gellnerova Poslyšte, já jak vás tady čtu, tak mám chuť vám napsat - nádech, výdech, nádech, vydech, prostě zkuste trochu zpomalit a zařadit na nižší rychlost. Asi většina z nás tady ví, jak bolí, když odejde pes, a chápeme, že nový štěně by na tu bolest byla náplast. Ale myslete na to, že nerozhodujete o období, co je teď, ale třeba o 12 letech pro sebe i pro toho psa, když se rozhodnete blbě, tak se budou obě strany trápit.
Fakt, dejte si na to čas zapojte do toho děti (myslím, že jemáte), začněte si o předvybraných rasách něco číst, ne jenom na stránkách chovatelských stanic, ale i problémy a zkuste nedělat tak rychle závěry, ono ani s tou kastrací fen to není tak jednoznačné, jak se může po přečtení pár příspěvků zdát.

Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 10. června 2018 10:42

Zina Tu nejednoznačnost kastrace potvrzuju - jedna veterina, tři lékaři, tři různé názory.

To ostatní taky.

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 10. června 2018 10:48

Sweet Potato cizi se kastrujou snadno, no...

Offline Sedna
41 příspěvků moje polička 10. června 2018 10:50

paktofonika Já naprosto souhlasím. Osvěta totálně chybí. Jeden příklad za všechny z okolí. Paní zemřel pejsek, chtěla jiného, přirozená věc. Ač do nejbližšího útulku od od nás člověk dojde pěšky, přivezla si štěně, křížence čivavy a shi-tzu z druhého konce republiky. Jako ano, může se stát, že dojde k nechtěnému nakrytí, jenže ona za štěně zaplatila několik tisíc.  Pejsek je krásnej, ale blbost a krutost lidí je nekonečná.  A to žiju ve velkém městě, na vesnicích to bude ještě o poznání horší. 

Offline Stará Stanová Kůže
1333 příspěvků moje polička 10. června 2018 10:56

Sedna Na tom, dovézt štěně zdaleka, nevidím nic špatného. Asi ji nějak oslovilo, cestování dnes taky není žádný problém. A několik tisíc není žádná závratná částka.

Offline Sedna
41 příspěvků moje polička 10. června 2018 10:57

K té kastraci. Kastrovanou jsem měla jednu fenu. Zákrok už prodělala v útulku. Všechny ostatní ne. Osobně pro kastraci nejsem, pokud není nutná ze zdravotních důvodů. Ani u fen ani u psů. Někdy se stává, že u kastrovaných fen se objevuje inkontinence, což byl zrovna náš případ. Ale zase může a nemusí. A je pravda, že co vet to názor. 

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 10. června 2018 10:59

Sedna já hlavně nechápu, že těm lidem ale fakt nejde vysvětlit, že si jednak kupujou předraženýho vořecha (protože předpokládám, že nad normálním vořechem ohrnujou nos a chtěj něco jakože lepšího) a druhak, že jim vůbec nevadí, že tím podporujou týrání zvířat. 

A ještě vám řeknou - Ale já ho nemám z množírny, já ho mám od paní, která by nadpočetný štěně musela nechat utratit/od známý, co to nedělá pro peníze, ale chtěla feně dopřát štěňata atd., jako nepochopitelný 

na argument, že maj vořecha, vám odpoví, že to není pravda, že je čistokrevnej a ikdyby nebyl, tak je strašně fajn...no je, ale co stojí za tím, je pro ně nevysvětlitelný

Offline Sedna
41 příspěvků moje polička 10. června 2018 11:02

Stará Stanová Kůže Za křížence? Pokud se mi tohle u feny stane, budu se snažit udat štěňata hodným lidem zadarmo. Pokud někdo chce 5000 zavání to množírnou. Navíc neviděla ani prostřední odkud pochází. Prostě jí ho dovezli na určené místo. Možná jsem paranoidní, ale za mě ukázkový případ.

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 10. června 2018 11:03

Stará Stanová Kůže problém je v tom, že podpořila někoho, kdo produkuje zbytečně nový a nový vořechy, ačkoliv jima přetejkaj útulky. Jestli jí ho někdo prodal jako čistokrevnou čivavu bez PP s klasickou povídačkou navrch...za podobný peníze (včetně pozdějc vynaloženejch nákladů) by třeba měla nechovnou čivavu s papírama

Offline Sedna
41 příspěvků moje polička 10. června 2018 11:05

Potrefenáhusa Přesně tak.

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 10. června 2018 11:05

Sedna zadarmo bych štěně nedala, co je zadarmo, toho si lidi nevážej a bála bych se, že ho někdo sežere/uváže/vyhodí.....jako tohle je fakt průser, ne každý štěně skončí dobře a bohužel na ty jakože bezcenný vobyčejný vořechy se toho většinou nalepí dost. 

A kdo to má pak z těch útulků furt tahat 

Offline Stará Stanová Kůže
1333 příspěvků moje polička 10. června 2018 11:07

Sedna Beru to tak, že chovatel má i s ořechem nějaká vydání - krmení, očkování, pelech... Chápu, že je tady převis nabídky, ale jestli se jí to štěně fakt hrozně líbilo, je to láska. Taky bych se nedovedla dohadovat o ceně, kdybych se do toho štěněte zamilovala, i když je to vořech. A ukecá mě každej.

Proto radši třeba do útulku nechodím, mně by tam vnutili i 15letýho agresivního vlčáka, přecebystehotadypanitakovyhochudakanenechalapodivejtesejaksmutněkouka. :)

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 10. června 2018 11:08

Potrefenáhusa pravda je, že množitelé jsou vynalézavý, jsem krom tý nadpočetnosti, což je asi nejčastější slyšela, že by ho museli utratit, protože: je moc malej/velkej/má moc krátkej ocásek/má skvrnu na tlapce/a má moc krátkou ridge.