Zina já jsem viděla na youtube nějaký videa z obran tady těch velkejch pastevců, drsný to bylo, on se ten pes fakt chová o dost jinak než bežnej pes, na ten útok si počká a pak je dost razantní. Fakt kdo by přelezl plot, kde je středoasiat nebo kavkazák, tak je prostě mrtvej
Chlpáči a iné
Zina my sme vybrali RR aj pre ich neštekavosť. Ale príklad je príklad, no. Inak nešteká vobec. Len čaká na schodoch a väčšinou teda tu branku nikto neotvorí sám od seba.
Tyhle pastevecky psy doporucujou ochranci prirody farmarum na Broumovsku k ochrane stad pred vlkem. Nedovedu si to predstavit, protoze ten region je hodne turistickej... az si pojede rodinka s detma mezi ohradama na kolach a takovyhle tele je vyhodnoti jako narusitele. Ufff
Potrefenáhusa Si říkám, kde na tyhle akce berou figuranty? :-D
Janulik03 Zrovna RR je dobrý hlídač a většinou mco neštěká, i když příklady táhnou (hlavně ty blbý teda :-)
Potrefenáhusa no u nás kdyby někdo přelezl plot, tak je asi taky mrtvej. a zřejmě by tomu ani nepředcházelo žádné štěkání. a přitom on pejsek jinak lidičky miluje, sladkej je, hrát si s každym chce. ale - musí to být ZA plotem. před plotem je jeho, a tam nikdo nesmí. akorát kočička (snad se vrátí
), ale i ta jen někdy.
Jiná Realita tak hovawart byl strážnej pes na ty hospodářský usedlosti a tak, ne? Vono se to z nich fakt nevymlátí.
s kočičkou moc moc moc držím palce, ať se co nejdřív v pořádku objeví!!!
Tyhle pastevecky psy doporucujou ochranci prirody farmarum na Broumovsku k ochrane stad pred vlkem. Nedovedu si to predstavit, protoze ten region je hodne turistickej... az si pojede rodinka s detma mezi ohradama na kolach a takovyhle tele je vyhodnoti jako narusitele. Ufff
Ale taký pastiersky pes sa musí správne vychovať a socializovať. Samozrejme ak by ich dostali do rúk nejakí magori, tak tí psi môžu byť potenciálne nebezpeční...
Keď sme boli v Pyrenejách, tak sme sa prechádzali cez tisíchlavé stáda ovcí (žiadne ohrady tam ani neboli) a pastierski psi ani nezdvihli hlavu, boli na turistov zvyknutí. Oni dosť často sa "aktivujú" práve až v noci.

Ja jsem se dnes rano probudila s pacickami okolo krku a s ceniskem, ze ktereho vychazelo jemne pochrupovani, vicemene v uchu
Byla jsem z toho cela rozneznela
Nacez se zvire zurive probudilo a zatimco jsem v kuchyni stavela na kafe, ukradlo mi bryle
Tak jsem ho deset minut honila po byte, nakonec jsem ho "obklicila" za kreslem, bryle zabavila - a psisko na protest skocilo na priteluv stul a sezralo vajgla ![]()
My teda fakt tu psi skolu potrebujeme jako sul!!! (A nejedna se o matersky plural, my ji opravdu potrebujeme VSICHNI). Mohl nastoupit na zacatku unora, ale vyslo najevo, ze ho napred musim dat preockovat, jinak mi ho tam nevezmou.
Ja jsem si vzdycky myslela, ze tyhle alotrie vyvadi z cire rozpustilosti a prebytku energie, ale nedavno jsem mluvila s kamaradkou, ktera pred casem toto tema probirala s trenerem, a ta rikala, ze to jeho nutkani vsechno ukrast a rozkousat muze byt z nervozity, ba i ze stresu. On u toho, pravda, nijak stresovane nevypada (ocaskem vrti, smeje se), vystresovana jsem tak leda ja, ale jako mozne by to bylo, protoze my jsme pres vsechno moje usili porad takova chaoticka domacnost a taky mam podezreni, ze ho znervoznuje pritel.
No a ted mi zase lezi na kline (pes, ne pritel) stoceny do klubicka jako andilek, zatimco ja tady sama sebe krisim kafem - a jak to tady pisu, tak se mi z bryli odlomila nozicka ![]()
Hele ho, previta:

MP Marge ty si pekne vsetko zapisuj a potom vydas knizne. Je to velmi zabavne citanie. Aj ked pre teba v tej chvili na porazenie. ![]()
Janulik03 Vid, ze bych aspon na stara kolena vydelala prachy vydanim pameti "Schizofrenik, stene, krabi a ja" nebo tak neco!? ![]()
MP Marge
To zní dobře!
Janulik03 Vid, ze bych aspon na stara kolena vydelala prachy vydanim pameti "Schizofrenik, stene, krabi a ja" nebo tak neco!?
líbí se mi, žes to pojala tak zeširoka! ![]()
MP Marge
rovno zacni.
MP Marge Nebo by to mohlo být "Co mi Chico dal a vzal" :-D
MP Marge Hlavně aby z toho nebylo Proti všem :D
Zkusím tu Štemberovou nějak dohnat, koukám že dělá i individuál a může někam i dojet (pokud jsou informace na jejích stránkách aktuální). Do tý Uhříněvsi je to dost z ruky jednak (a Poppy, aby se to nepletlo, nesnáší jízdu autem), a pak taky by bylo dobrý vidět to na tý normální procházce, ne v nějakým sterilním novým prostředí.
Dobrej tip
MP Marge Hele, to je klidně možný, ona ta nervozita bývá za veselost maskovaná docea často. A taky je docela častý, že si lidi myslí, že nejlíp se jejich pes bude mít, když mu umožní úplně všechno, všechno dovolí a nebudou ho nijak drezůrovat, protože "nechtějí cvičenou obludu bez mozku", prostě do toho promítají svoje představy o ideálním světě svobody, jak by si ho představovali pro sebe.
Ale psi tak nefungují, oni nechtějí žádnou svobodu ani demokracii, jim vyhovuje hierarchie a řád, a když ho nedostanou, tak se do toho čela smečky zkusí postavit sami (což pak u těch velkých končí velkým průserem), nebo z toho propadají úzkosti, což pak nastartuje nějaký nežádoucí chování, dost často právě to ničení.
Možná je to trochu podobný jak s těma 16letýma dětma, jaks onehdy psala, co jim rodiče nedají žádný hranice, pak se z toho sesypou a skončí u tebe.
Ale Chico už podle všeho nějaký hranice respektuje, někam neleze, tak by neměl být problém je postupně rozšířit, věřím, že to chození do psí školy vám v tom hodně pomůže. Pravda totiž je, že světě, kde se nebudeš muset bát odložit brejle a přítel vajgla, postavit stromeček a koupit si řasokouli, bude líp nejen vám, ale i jemu
.
Zina Souhlasim na 100% a to i presto, ze jsem od prirody takova "laid-back" a s nastavenim hranic mam nekdy problem (uz jsem to sem myslim psala, ze to byl jeden z duvodu, proc jsem taky psa nikdy nechtela). Ale zaroven jsem pevnym zastancem toho, ze deti hranice potrebuji (neb to kolem sebe vidim dnes a denne), a tedy i psi!
Jako nebudu lhat, mam tendenci byt mekka, ale stejne si myslim, ze u nas je nejvetsi problem pritel, ten je strasne nekonsistentni, podle toho, jak se zrovna citi. Takze jeden den mu pes v posteli ozuzlava ucho a on to bere jako legraci a smeje se a povzbuzuje ho, ale druhy den ma spatnou naladu, tak na nej kvuli tomu zarve. To potom neni divu, ze pes je nervozni
Taky mame problem dodrzovat pravidelny denni rezim; pritel je rano k neprobuzeni, protoze bere prasky na noc a rano mu to nejakou dobu trva, nez se probere. Takze ranni venceni a krmeni je na mne, coz by mi nevadilo, protoze jsem od prirody ranni ptace a rada brzy vstavam - jenze za predpokladu, ze jdu spat brzy a dobre se vyspim! S tim ted ale mam taky problem, protoze pritel me casto v noci budi, ne schvalne, ale protoze ma nocni mury a krici ze spani, pripadne se probudi a jde do kuchyne pro neco sladkeho nebo si uvarit kakao (typicke pri uzivani nekterych antipsychotik), coz s mym lehkym spanim znamena, ze se budim taky. Rano jsem pak jak vyvorana mys a uz se mi parkrat stalo, ze jsem treba vubec nevyvencila, protoze bych prisla pozde do prace (coz nemuzu, kdyz mam sezeni). A pritel slibi, ze vyvenci za me, jenze zname to, nez ten se vypravi, to je skoro poledne. Takze dodrzet nejaky pravidelny rezim, kdy by psik vedel, co cekat, je fakt velka vyzva!
Mne by hrozne mrzelo, kdybychom Chicovi nevedomky ublizovali, on je to fakt skvelej a chytrej pes, tak bych chtela, aby se u nas mel dobre ![]()
barbucha maminka vyhrabala Arnolda, byl to dobrej mamlas, 16 kilo. Zero jeste s vlasama pod zadek,des teda...

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje