Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline Potrefenáhusa
38539 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 20:08
Reakce na Berta:

taky to může bejt v případě Tiffany jenom lehoučká nylonová šňůra

Zina já bych svetr asi neupletla, na mě je to moc pletení, ponožky a rukavice jsou fakt jednoduchý, rukavice uplně, to jsou jen roury na 4 jehlicích, ponožka má patu, ale není to žádná věda. Já mám problém, že mě už nebaví ta druhá, která je stejná jak ta první :-D

Já četla od R. Desenskýho jednu knížku a hlavu a patu mi to dávalo, on těm psům asi rozumí, jen si nejsem jistá, jestli některý ty jeho rady jsou přenositelný a použitelný i pro lidi, který tolik zkušeností se psy nemaj. Jinak z toho, co jsem viděla, mi přijde, že on ty psy vlastně nic neučí, mně je třeba ta pozitivní motivace a posilování nějak bližší. 

Docela pekelnej mi přijde Cesar Millan, kterej, mi přijde, se k těm psům chová fakt hnusně a nic je neučí, jenom láme.

Offline dzizisketa
8865 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 20:27
Reakce na Potrefenáhusa:

Ja mam jednu Millanovu knihu, od nekoho jsme ji dostali, ale je fakt, ze ji prodavaji i u nas na veterine, i kdyz doktorka nam pri prvni navsteve durazne doporucila pozitivku, tak nevim, co si tam o tom myslet :-D Nicmene v one knize se vzdycky uvede nejake obecne moudro, ktere uznavaji i Susta nebo Rugaas a tak, ale rady pro praxi pak jdou proti tomu moudru. A kdyz jsem videla par dilu serialu, tak mi z toho bylo fakt zle. Jako ja si nic dobreho nemyslim ani o Desenskem, tam mi prijde, ze je zamereny jakoby na tu vlci cast psi osobnosti, coz mi prijde pro bezneho majitele psa kontraproduktivni.

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 20:39
Reakce na dzizisketa:

Potrefenáhusa s Cesarom Millanom suhlasim - to, ze tie psy lame to presne vystihuje; mam z toho niekedy az pocit tyranie voci psom (asi prisilne slovo), ale to, ako sa snazi psa dostat do konfliktnej situacie, aby predviedol jeho problem aj napriek tomu, ze pes sa konfrontovat nechce a vysiela vsemozne konejsive signaly alebo sa vyslovene boji... na to sa nemozem divat (ale zopar casti som videla). 

a ono ta pozitivka... tam zalezi aj na tom, ako tu pozitivku ludia vnimaju; kamoska vravela, ze jej suseda takto bude na chodbe pred dverami stat aj 15 minut (!), kym sa jej psine uraci nechat si utriet laby a vojst dnu - ked sa jej pytala, co to robi, ked uz stvrt hodiny stepuje pred bytom, odpoved bola "vychovavame pozitivne, cakam, kym sa D. bude chciet ist dnu"  

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 20:48

riesenie vacsiny problemov, ktore som so Zunou mala, vychadza z Desenskeho, takze s nim mam velmi dobru skusenost (nepriamu).

Offline Potrefenáhusa
38539 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 20:48
Reakce na dzizisketa:

"Jako ja si nic dobreho nemyslim ani o Desenskem, tam mi prijde, ze je zamereny jakoby na tu vlci cast psi osobnosti, coz mi prijde pro bezneho majitele psa kontraproduktivni."

Teď's to asi přesně vystihla za mě. Já si kolikrát říkám, jak se lidi vlastně ke psům chovaj fakt hnusně, z pozice moci a obzvlášť mi přijde smutný, když někdo v dobrý víře dusí malý štěňě. Pak se diví, že to nefunguje a mastí psa víc a víc.

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 20:55
Reakce na Potrefenáhusa:

"Jako ja si nic dobreho nemyslim ani o Desenskem, tam mi prijde, ze je zamereny jakoby na tu vlci cast psi osobnosti, coz mi prijde pro bezneho majitele psa kontraproduktivni."

Teď's to asi přesně vystihla za mě. Já si kolikrát říkám, jak se lidi vlastně ke psům chovaj fakt hnusně, z pozice moci a obzvlášť mi přijde smutný, když někdo v dobrý víře dusí malý štěňě. Pak se diví, že to nefunguje a mastí psa víc a víc.

fakt mate ten pocit z RD? lebo ja praveze vobec... skor sa mi zda (na zaklade videi, rozhovorov, knihy + tlmocenych skusenosti), ze je on je praveze jeden z tych, ktory sa nesnazia psa za kazdu cenu zotrocit a spravit z neho cirkusovu opicku, ale preferuju to, aby pes samostatne rozmyslal - v ramci nastavenych pravidiel, samozrejme. 

Offline Potrefenáhusa
38539 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 21:07
Reakce na palahniukowa:

no, já jsem se k tomu nechtěla moc vyjadřovat, protože tomu zas tak nerozumím, ale přijde mi, že pro běžného majitele je to trochu kontraproduktivní v tom, že to, aspoň jsem měla takovej dojem, vychází hodně z hierarchie ve smečce, s nadřízenosti a podřízeností. A že si to spousta lidí vysvětlí tak, že je potřeba bejt na psa co nejvíc drsnej a nic mu nedat zadarmo. Ale jak říkám, četla jsem jen jednu jeho knížku.

Online Sweet Potato
39944 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 21:08
Reakce na palahniukowa:

Haha, má ta sousedka děti? Úplně to vidím v bleděmodrém.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 21:12

Dcera u Desenského byla s Dadoo cca v 3-5 letech, už nevím. Ona občas prostě neposlouchala a dělala si, co chtěla. Což by zvláště u ní mohl bý problém, kvůli jejímu vzhledu. Jinak je absolutně neagresivní, spíše bambulovitá, ale její váha a zvědavost dělá své. V podstatě dceři neřekl nic, co by sama nevěděla. To neposlouchání prý dělá ten Asiat v ní. Prostě svojská mentalita. Takže doporučil pouštět jen v liduprázdné bezpečné krajině, jinak na stopovačce. 

Řekl jí, že buď by ji musela zlomit nebo se smíří s její povahou a bude ji respektovat a chovat se podle toho - tedy stále ve střehu a myslet a vidět dřív než Dadoo. Což se dceři tedy líbilo, že nechce psa lámat. Nebylo to ale třeba, protože Dadoo nebyla nebezpečná.

A tak jsme trochu trpěli a trpíme my :-D Musíme předvídat. Ona si každý příkaz párkrát přežvejkne a pak se rozhodne, jestli má smysl poslechnout :-D  Ale bydlíme v přírodě, takže volné pole a louky, má prostor pro proběhnutí. Ovšem dnes, kdy jí táhne na třináct už spíš jen chodí nejkratší cestou a rozmýšlí si, jestli se jí někam chce jít. Pouze kvůli jídlu vyvíjí aktivitu velmi ochotně :-D

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 21:18
Reakce na Potrefenáhusa:

tak já tomu nerozumím už vůbec, ale... to že si to někdo blbě vysvětlí není chyba autora, ale čtenáře, ne? mně to teda smysl dává docela hodně. já spíš nechápu, že jsou majitelé, kteří toho psa naprosto nerespektujou, když čtu třeba "spal v pelechu, tak jsem se s ním šla pomazlit" docela zírám. začít na mě někdo dorážet, když spím, nedopadlo by to dobře:P

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 21:18
Reakce na Potrefenáhusa:

aha, uz tomu rozumiem :-) ano, on je/sa prezentuje ako alfa pri tych svojich psoch - "ak mas nejaky problem s mojim psom, ries to so mnou, nie s nimi". ale na zaklade nastudovaneho nemam ten pocit, skor hovori o psoch ako o partneroch - ze pes nebude cloveku nikdy uplne podriadeny a v ziadnom pripade by mu nemal byt nadradeny, idealny stav je, ked su sily v rovnovahe, prip. raz ma navrch pes, inokedy majitel, ale opat: vzdy v ramci normy, ziadne extremy, preto je mi sympaticke, co hovori/pise. 

ale ked som sa nad tym teraz zamyslela, uznavam, ze vela ludi moze mat z niektorych jeho videi (s najzaujimavejsimi pasazami) a reci (bez komlexnejsieho kontextu) prave ten dojem, ktory popisujete. 

Offline Potrefenáhusa
38539 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 21:22

tak tomuhle jsem viděla kdysi na fb jedno strašný video, kdy leze batole do pelechu za nějakým velkým psem, který na něj vrčí, má úplně ohrnuté pysky a pokrčený nos, dítě po něm šmatlá a rodiče to natáčej a ještě se tomu smějou. To mě fakt polejvá horko, jenom si na to vzpomenu. 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 21:32

Jsem si vzpomněla, co se dceři od Desenského extra líbilo:

Nějak se zmínila, aby při výchově nedělala chyby. A on jí na to řekl, že s tím si nemá vůbec lámat hlavu. Pán je ona a pán si může dělat co chce, i chyby a pes je od toho, aby pána poslouchal kdykoliv dostane příkaz a nemá řešit, jestli pán neudělal chybu. Od té doby jsem na to mockrát vzpomněla.

A proto s shovívavě usmívám nad nářky majitelů psů typu "jen jednou jsem mu dovolila a už nikdy..."

Jednou dovolím a příště zakážu. Rozhoduju já. Podle mě to bude.

49114 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 21:59
Reakce na Potrefenáhusa:

njn. nejenže si pitomci můžou pořídit psa. dokonce i dítě:-/

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 22:02
Reakce na Sweet Potato:

Haha, má ta sousedka děti? Úplně to vidím v bleděmodrém.

:-D nj, minule som sa bola prejst s kamaratkou, ktora ma dvojrocnu dcerku a uvedomila som si, ze s nou komunikuje rovnako ako ja so Zunou: dones hracku, ku mne pod, sadni, pust :-D

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 22:07
Reakce na Dadoo:

jej, dakujem, za osobnu (resp. sprostredkovanu) skusenost s RD. to, co odznelo, vyuzivam doma tiez.

a verim, ze raz sa s nim stretnem aj ja, nech na vlastnej kozi zistim, co je zac

49114 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 22:08
Reakce na palahniukowa:

právě nad tím přemýšlím. protože to má společného asi víc, než se zdá. to, že se pes musí na pána stoprocentně spolehnout, on je jeho ochránce a živitel, ne tyran.

Online Sweet Potato
39944 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 22:08
Reakce na palahniukowa:

A vice versa. Když jsem navlékala netopýrce obleček a všelijak na ni u toho pochvalně švitořila, zaplavil mne pocit déjà vu a já si uvědomila, že přesně totéž jsem mlela, když jsem rvávala do kombinéz mimina.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 22:18

no, tak se nám v kanálu (nepoužívané díře v zemi) ubytovalo nějaké kotě. našel ho tam pes.

a já fakt nevím, co s ním. nemám ho kam jinam dát. nemáme půdu ani žádná kočičí dvířka ani zahradní domek ani jiné místo, kde by kočkě přespávala. tak ho krmím a na kanál jsem hodila deku, aby nezmrzlo. sice se rádo mazlí, ale hrozně se bojí a nedá se chytit do ruky. má trochu větší břicho (může to být parazity?), jinak vypadá, že se o něj někdo staral, nevypadá nějak podvyživěně nebo nemocně. zítra mu koupím něco proti parazitům a budu se ho snažit asi někomu udat. 

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 22:18

suhlasim. preto tiez preferujem poslusne psy pred psami vycvicenymi - poslusny pes citi a vie, co si moze v tej-ktorej situacii dovolit a nepotrebuje na to povel (ale u niektorych to ide sakra tazko - ako aj u mna: u nas ide vycvik ruka v ruke s poslusnostou).