My jsme u RD byli před x lety na pár free sobotách, k žádnému dramatickému uzemnňování jsem nebyla nikdy přítomna, a to na jeho akce jako na jedny z mála smí (nebo tenkrát směly) i háravé fenky. Jemu většinou fakt stačilo se podívat a i dost velcí potížisti dali pokoj. Asi dvakrát si pamatuji, že k nějakému konfiktu mezi psy došlo, to ale vyřešil rychle a způsobem, že kdyby byl náhodou jeden z těch potížistů můj, nemohla bych k tomu říct ani popel. Většinou teda se psy skončil an zemi, ale ono když se do sebe pustí dva 50kiloví psi, tak není moc čas na pozitivní práci s clickrem (nadsázka).
Krom těch hromadných akcí mám i tři zkušenosti z individuální návštěvy, jednou jsme tam byli sami a 2x je mám z okruhu mých nejbližších (úzká rodina a úhlavní kamarádka) a poměr je dvě dobré na jednu mizernou. Kamarádce výrazně pomohl k tomu, že dokázali zvládnout psa, který začal napadat lidi a jedno z těch napadení se řešilo docela dlouho, takže to byl poměrně velký průšvih. Kdyby nebylo jeho rad a pomoci ještě jedné výcvikářky, tak by to asi skončilo smutně. My sami jsme za ním byli s Terkem na bowenových masážích, když pes začal ze dne na den padat na stranu a bourat do zdi, ani to to nechci moc vzpomínat. Bezprostředně po těch bowenkách nastalo zlepšení asi o 50 % a další den to tuším odeznělo úplně, za což mu budu už navždycky vděčná. Třetí zkušenost tu nechci rozepisovat, protože jsem u ní osobně nebyla, i když 100% věřím popisu, a nebylo to nedostatkem dobré vůle u té druhé strany. Naštěstí tam pak hodně pomohla výcvikářka z okolí, asi podobně jako u vás, i když problémy byly tedy větší.
Už jsem o něm také slyšela leccos, ale z těch informcí předaných přes 5 lidí se docela střehnu něco vyvozovat. Osobně si myslím, že krom vlastní dobré vůle něco změnit se i u RD občas prostě musíte trefit do nálady, taky záleží, jak sympatičtí jste mu vy nebo pes, někdy to prostě nevyjde.
Každopádně za mě ta pozitiva jednoznačně převládají, v televizi jsem ho nikdy neviděla a knihu nemám, ale na stránkách jeho poradny se toho užitečného dát najít hodně a nám to třeba pomohlo i k nastolení dobrého vztahu s Belisou, která, jak jsem tu už párkrát naznačila, nebyla na začátku našeho soužití zrovna Mirek Dušín v psím kožichu :-).