Chci se zeptat: měla jsi se Zunou jeden čas nějakej problém s pomočováním, že jo? že pod ní byla furt louže? jaks to řešila a co pomohlo? naše ovčanda (z útulku, kastrovaná) má aktuálně zánět močáku, bere na to nějaký prášky, ale jestli to ještě něčím nepodpořit? (ona teda na to občasný pomočování trpí odjakživa, nevíme, jestli to nemá nějakou souvislost s kastrací teda, veterinář navrhuje hormonální léčbu, ale do toho se tedy dceři moc nechce...)
Chlpáči a iné
Ronýsek se dneska posouval po bytě za sluncem - chybí mu, stejně jako mně...

Odpadlík :D

Hahahahah to je boží ![]()
To je. Doma sa na jej výrazoch a polohách dobre bavíme. A že ich je!! ![]()
A kde ich objednávate? ![]()
Zuna zostala po kastracii inkontitentna, prejavilo sa to po par mesiacoch, pricom prvy veterinar riesil situaciu najprv ako zanet mocaku, ale nakolko liecba antibiotikami nepomohla a o cca 3 tyzdne sa to cele spustilo znova... dlhy pribeh, ale dopadlo to cele tak, ze som vyhladala novu lekarku, ta spravila potrebne vysetrenie a moja diagnoza - inkontinencia - sa potvrdila.
Jeden z veterinarov ju liecil hormonalnymi tabletkami (10 dni), ale nakolko prilis zatazuju oblicky a srdce, tak odporucil "zvyknut si", co som odmietla, ale zmeny po hormonoch som videla aj ja - Zunu nespoznavali psy z cvicaku, Black ju zacal doma nakryvat - musela v moci nejake hormony vylucovat a strasne sa zavodnila uz po tych 10 dnoch...
...nastastia aktualna lekarka odporucila na inkontinenciu Propalin sirup, nie je hormonalny a da sa pouzivat dozivotne; vacsinou sa z pociatocnych 3x na denne stane 1x denne a po case sa da na par dni, tyzdnoch vylucit a stale "drzi", takze zo Zuny netecie - to jej velmi pomohlo, momentalne davam tretinovu davku raz za dva, tri dni a som rada, ze to funguje, odporucam.
Ale este ked sme si mysleli, ze je to zanet, pomohli urologicke caje a hlavne odvar z petrzlenovej (petržel) vnate.
Inkontinencia sa moze prejavit kedykolvek po kastracii. Vacsinou je to pomocovanie pocas tvrdeho spanku, napr. v noci, ked fena uvolnena a ma uvolnene vsetky zvierace, takze sa pes zobudi a je pod nim mlaka. nie je to pomocovanie v zmysle "idem a vedome sa vycuram"; cim vacsia aktivita cez den, tym vacsia mlaka.
Drzim palce, nech je to naozaj iba zanet, ale Zunka je dokaz, ze aj s inkontinenciou (uz v rannom veku) sa da spokojne a aktivne fungovat.
zabicka!!!
![]()
inak, ten psik u suseda v koterci, neustale pisti, place, brese
ticho bolo len vcera od jedenastej do druhe v noci, potom sa to rozputalo znova, je mi ho priserne luto, nemam srdce to pocuvat... ale potesilo ma, ze odvcera stacilo 7 vychovnych pätminutoviek a Zunka s Blackom na neho uz nereaguju a nebresu ani nic. som na nich aj na seba hrda, ze sme to vyriesili za cca 1 den. zlaticka moje sikovne.
Ach jaj, si ma vystrašila s tou inkontinenciou. ![]()
No můžu já se něco učit? Nemůžu!

ja som z toho bola velmi, velmi nestastna, ze co som to Zunke spravila :-/ ale este predtym, ako som ju nechala kastrovat, som si vsetko studovala a to riziko inkontinencie je velmi male, dokonca je to castejsie u psov, ktore maju nad 25 kg a su pri kastracii vo vyssom veku, co Zuna vobec nesplnala... a bum. ale ked uz som chcela mat dva psy a nejake rozdelovanie v case harania nebolo v mojej situacii mozne, kastracia bola nevyhnutna, lebo steniatok su uz aj tak plne utulky... a vtedy takmer 12 rocneho Blacka som nechcela trapit narkozou a kastrovanim.
No ja som o tom tiež čo to prečítala, ale tým že je pri tej inkontinencii uvádzané tak nízke % výskytu som to neriešila. Ale teraz ako to o Zunke čítam. Veď koľko už sa s tým trápite. Pol roka? Ja som si tak naivne myslela, že aj keby sa to Amy prihodilo tak sa to časom upraví. Je možnosť, že Zunka bude fungovať bez toho lieku?
no podla lekarky je tam moznost, ze sa to este casom upravi (lebo je este mlada), ale skor to bude kombinaciou toho sirupu a jej veku, napr. niektorim pacientom ten sirup drzal inkontinenciu bez prejavov aj pol roka, ale potom sa to objavilo znova a opät museli prejst na sirup. ale liecba je dozivotna :-/
velmi sa bojim, aky bude vplyv toho celeho na dlzku a kvalitu zivota pocas rokov, ale hovorim si, ze sa nemozem trapit dopredu.
edit: napisala som to ako tatar :-/ samozrejme, ze ani teraz nema priznaky, ale niektori psi pacienti funguju bez sirupu a bez prejavov aj pol roka, tak som to myslela; ze vlastne pride obdobie, kedy jej sirup nebudem musiet davat, ale bude to docasne zlepsenie, nie vyliecenie.
No to si ma vôbec nepotešila.
nechcem strasit, lebo to riziko je naozaj velmi male, ved ani Amy nema ziaden z tych spominanych rizikovych faktorov, ale ta moznost, zial, existuje. ale aby som ta upokojila, nepoznam zatial (osobne) ziadnu fenku s tymto problemom. v meste mame troch veterinarov, bola som u dvoch najlepsich a inkontinentnu fenku liecil pred nami iba jeden. za aktualnou lekarkou dochadzame mimo mesto.
Pokastrační inkontinenci lze myslím řešit silikonovým implantátem - takový "kroužek-svěrač", laicky řečeno... je to operace. Detaily lze určitě dohledat na netu - zajímala jsem se o to kdysi, nežjsem nechávala kastrovat svoji první RR-fenku.
Je mi ľúto že zrovna Zunka tím trpí. Prosím poškrabkať za uškom, a nezabudni na Blacka ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my