Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 15:27

DrowRanger viktorka_od splavu nam na kazdom jednom seminari opakovali, ze oddelovat psy rukami fakt iba v tych najkrajnejsich pripadoch...; vraj k oddeleniu pouzit voditko - prehodit cez psa a tak oddelovat. Za slabiny by som teda nechytala vobec (ani som o tom nepocula), to by som sa bala, ze sa to obrati proti mne a ja budem mat psa v ksichte. Nas teda ucili, ze mame zostat v klude, nehystercit, nepanikarit (ehm...) a snazit sa vsimnut si priebeh bitky - kto utoci a kto sa brani a podporit vzdy toho, kto sa brani - aj keby to nebol nas pes - jednoducho podporit slabsieho tym, ze pomozeme spacifikovat "agresora". Ze pri bitke dvoch psov, aj ked.to tak nevyzera, vzdy je tam cas vsimnut si jej priebeh a vyhodnotit najlepsi postup; ze aj bitky maju svoj "cas" a psy sa hned nejdu zabit... - no neviem. Nikdy nevytahovat toho, do ktoreho je ten druhy zahryznuty, pretoze tam vedia majitelia pri pomoci napachat viac skod..., skor sa snazit, aby zahryznuty pes pustil; no a otvorenie papule sa docieli pridusenim a to tak, ze psa (idealne za pomoci voditka) nadvihneme nad zem tak, ze mu zadne nohy ostanu na zemi, predne vo vzduchu - tym dochadza k priduseniu a pes musi otvorit papulu. Tolko teda teoria k bitkam. Napadnutie a utok od ineho psa je ina vec, ale tiez aplikovat to pridusenie. No pochybujem, ze mam v sebe tolko rozvahy, aby som to v pripade nudze dokazala pouzit.

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 15:35

palahniukowa njn, to bych bývala musela mít buď dvě vodítka nebo odepnout to, na kterým jsem měla tu napadenou fenu. ale to ztěžka páč právě tam byl zakousnutej.. šel jí rovnou po krku

jeho majitel neměl nic, vyběhnul z baráku s holýma rukama. osobně nechápu že takový svinský psisko nechali venku bez obojku. krom jiného teda

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 15:37

JanieB suhlasim sviktorka_od splavu, brat psa na ruky pri stretnuti s inym psom nie je stastne riesenie, pretoze sa tak nenauci komunikovat a prichadza o dolezitu socializaciu (kor v stenacom veku), ale mam absolutne pochopenie pre tu popisovanu situaciu, zachovala by som sa pod vplyvom stresu rovnako. Ako pise baltik, zdravy dospely pes by mal identifikovat, ze sa jedna o stena a na stena nezautocit, ale to clovek nie vzdy rozpozna, vsakze. 

Kokoska za argumenty tipu "on sa boji" alebo "on je este maly" by som vrazdila, fakt  aha, takze ked sa boji, alebo ked je maly = moze cokolvek 

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 15:40

viktorka_od splavu to absolutne chapem, ze  teoria je jedna vec, ale v praxi robi clovek, co moze a co mu podmienky (a stres) dovolia - pri utoku obzvlast. Ale boli sme so Zunou na seminari o agresoroch, tak zdielam info.

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 15:41

palahniukowa každopádně děkuju, je to poučný

a chápu že je to návod pro případy kdy se dva (nebo více:-) psi puštění navolno místo hraní servou, pak je to jasná věc

btw ohledně těch "bojových plemen" mě napadla taková věc, resp možná jsem to spíš už někde četla - ten strach z nich není proto, že by byla tak agresivní, ale že když se zakousnou tak a) nepustí ani kdybys ho udusila b) i ten jedinej stisk je tak silnej že hodně ublíží/zabije

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 15:52

viktorka_od splavu jasne, stale plati, ze bitke sa predchadza, samozrejme :-) mne sa mari, ze na tom konkretnom seminari o agresoroch nam vraveli, ze to pridusenie sa aplikuje primarne prave na tie bulliky, ktore maju stisk taky pevny, ze ho "rucne" a mechanicky nedokazes "povolit",  preto sa musia pridusit sposobom, ze tie predne laby maju vo vzduchu... Mozno to tu este niekto ozrejmi.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 16:05

moora A udělají záznam, čím krmí, aby to měla vyrovnaný. Tak mě by ten tajný život "venkovních" koček docela zajímal. Asi to bude většinou nuda, ale jednou za čas bychom se asi všichni divili.

Offline JanieB
541 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 16:28

My jsme ho prave na ruky vzit ani nestihli, jak se to semlelo rychle...

Offline JanieB
541 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 16:28

My jsme ho prave na ruky vzit ani nestihli, jak se to semlelo rychle...

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 18:02

,JanieB Braní psa do náruče je nejhorší, co můžete udělat. Psi si to mají vyřídit sami mezi sebou. Představa, že každý pes, který se k němu přibližuje, to dělá s úmyslem zakousnout, je blbost. Navíc žádný pes, pokud není patologicky nenormální, štěněti neublíží. A těch patologických je fakt málo.

Jasně, bojte se o psa, čekujte každého v blízkosti, ale nebraňte jim v přirozeném chování - tedy seznamování.

Když psa vezmete do rukou a zvednete, každý normální pes začne skákat a tím může tomu vašemu i vám ublížit. Zcela neúmyslně.

Rozhodně neobhajuji volně pobíhající psy, kteří se vymkli kontrole, ale každý pes opravdu není pobíhající zabiják.

A to říkám s plným přesvědčením majitelky taktéž párktát napadnutých psů. Kdybys viděla, jakým způsobem mi Dadoo potrhala neprosto neřiditelná, zákeřná Amstafka, asi by ses divila. 

Tak.. Dadoo bych samozřejmě nezvedla, ale stalo se mi to i u Milušky, což byla foxina. Jeli jsme na šití, byla skoro skalpovaná.

Ale to bránění v přirozeném chování jen zvyšuje nervozitu a podrážděnost psa. Musí si zvykat, že může dostat i na budku - to formuje jeho chování. Štěněti ale normální pes neublíží. A normálních je 99,9% psů. (o majitelích nemluvím) 

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 18:02

palahniukowa presne ako spomína Viktorka nižšie, cudzí pes nebol na vodítku, náš bol a navyše náš mal hlavu v papuli iného psa...Netuším čo by som tam robila ja, asi hystericky vrieskala a mlátila druhého psa palicou od bežiek...Bohužiaľ Riki má už toľko zlých skúseností s veľkými nevychovanými psami, že na odstránenie následkov by sme potrebovali fakt skúseného psovoda...To už je pre mňa jednoduchšie ho púšťať s fenkami/psami, ktoré pozná a cudzím, veľkým psom sa vyhýbať, nie vždy sa však dá...

Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 18:03

JanieB  8měsíční jedinec psa tele je fakt ještě štěně a s nevětší pravděpodobností by fakt nic nevyvedl, jestli vás to aspoň trochu zpětně uklidní. Ale úplně chápu, že jste se lekla, ono je to vždycky hrozně rychlé a člověk je v šoku a v tu chvíli, kdy se to děje to vy, ani váš pes tu informaci nemáte.
Příště bych asi nezkoušla brát štěndo do náručí, protože by po vás ten rozzívenec nejspíš skákal a malej by se stejně bál, ale vykročit rázně proti němu, případně i houknout. Dost psů to zarazí, protože s vaší reakcí nepočítají, a vy budete mít víc času něco udělat.
Že neměl obojek, to teda nechápu, to je na pěst.

K tomu vytahování ze rvačky  - jednou jsme měli melu novofoundland, ridgeback, flat, a toho ridgebacka z ní muž vytáhl za ehm... rodinné klenoty. U těch hladkosrstých silných psů je vždycky problém s tím, za co je chytit, zlatý chlupáči proti nim. 

palahniukowa Jako vždycky máš zajímavý informace, díky za sdílení! A klidně sem choď víc ;-).

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 18:05

JanieB Inak k tomu braniu na ruky, viem že je to prvotný reflex, ale minule to urobil muž, keď šiel oproti navoľno bernský salašnický a náš začal trochu jančiť - nebolo by mu to nič pomohlo (mužovi) pretože pes mal v stoji hlavu na úrovni jeho pása a keby sa postaví na zadné, tak smelo dosiahne až k jeho hlave. Tento bol našťastie kľudný, ale muža som sprdla (po tom ako som sprdla paničku Bernského, že ho má navoľno keď nezvláda odvolanie), aby to už viac nerobil. Ak by bol ten veľký pes agresívny, muž by skončil škaredo dohryzený - ak si musím vybrať, radšej nech mi dohryzú psa ako manžela...

Offline Janulik03
20013 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 18:12

Ludia su vselijaki. My ked este mala Elzicka asi rok sme boli na vychadzke. Elza na voditku ja dcera a 2,5 rocny vnuk. Priblizili sme sa ku skupinke chlapov a spomedzi nich vyrazil maly yorksir po Elze. Dorazal so stekotom , pokial sa to tak da nazvat. Elza znervoznela, tak som ju pritiahla k sebe a ze odiddme. Krpec neprestal dorazat a Elza uz bola dost vytocena. Chlapi sa rehotali ako ten maly je nebojacny. Ked som ich poziadala, nech si ho odvolaju, tak ze ci sa tak velky pes boji. Nastvana som povedala ze nechcem niekomu hradit naklady za imitaciu psa, ale ak si ho neodvolaju, tak psa pustim a bude pokoj. Pozom jeden hrdina isiel pre psa a stale opakoval nepustajte si toho psa. Blbci. Mozno keby s nami nebolo decko, fakt Elzu pustim.

Offline RoSa
10068 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 18:18

Janulik03

jo, přesně tyhle zážitky mám taky: chechtají se debilové, jak se ten prcek má k světu, ale když pak řeknu "tak já ho teda pustim, ať si to vyříděj mezi sebou", hned si ty svý malý agresory uklízej do kapsy... hrdinové

Offline Janulik03
20013 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 18:22

RoSa pritom mam rada vsetky easy ale neznasam, ked z nich robia kabelkove hracky. Akoze ked je maly, nema nohy? Poznam jednu rodinu, kde psa nevencia. Iba doma na plienku a nosia ho v kabelke. Take usate nervozne cudo.

Offline barbucha blogger
35485 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 19:07

palahniukowa 

No, už vidím jak zvedám za obojek nějakou krvelačnou bestii - aby mi ukousla ruku u samýho ramene 

Dadoo 

Tak psi si to maj vyřídit mezi sebou? Hele já chodím s buldočkem, s bul-doč-kem  Jak si to ten asi bude vyřizovat s například vlčákem, ha?!

Offline barbucha blogger
35485 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 19:16

RoSa 

Tak jsem slavnostně předala Otíčkovi tu krysu. Měl radost. Chvilku ji pocumlával... já v naději, že si s ní budem hrát oba (první Otík miloval přetahování se o cokoliv), jsem mu ji - když přestal cumlat - zkusila sebrat, že s ní budu jako po zemi "běhat" - Otík po ní chňapnul a normálně na mě zavrčel! No ty vole! 

Čapla jsem ho za krkem a slovy prostými a nehledanými mu vysvětlila, že takhle to teda nepůjde (jinak mu normálně sahám do misky i když jí a tak podobně, a nic)... zmetek jeden! No vypadal dost zkroušeně teda. Další pokus už proběh v klidu.

Nicméně si asi potřeboval napravit sebevědomí, páč z krysy už lezou střeva.

Offline Sweet Potato
39949 příspěvků moje polička 07. ledna 2018 19:27

barbucha 

No, k tomu já mohu parafrázovat jen tu otřepanou anekdotu: vaše netopýrka zabila naši dogu. Zaskočila jí.