Victoria Ve všem s tebou souhlasím.
Co Vám dnes udělalo radost.?.
Victoria Jsi fakt dobrá. Držím palce v dalším pokračování.
Mám kolegu, ten se učí už tři roky japonsky,naprostý samouk a už dává seriály s titulky v japonštině. Ale ten na rozdíl od Tebe nikam jet nechce, protože by prý přišel o představu toho svého Japonska.
Victoria Maminka mého ex-přítele se začala učit francouzsky, bylo jí už přes 70. Za dva roky už měla ve Francii přátele a aktivně si dopisovali. Já tohle hrozně obdivuju, jazyky mi vůbec nejdou, přitom jim vlastně věnuji dost času, ale asi nějak špatně. Nejsem schopná takového toho soustavného učení a soustředění.
A znám paní, která v padesáti vystudovala vysněnou pedagogiku a teď nastupuje učit na základku! :-)
Victoria To je super! A když píšeš o tom prohlubování znalosti, dostala už se ti do rukou ta nová učebnice dr. Třískové, Mluvte čínsky hezky? Nejsem si teda úplně jistá, kolik by tam toho pro tebe bylo nového, po osmi letech studia, přece jen je to psané primárně pro druháky sinology, ale přišlo mi to dost čtivé a tak atraktivně zpracované, na to, co to je. :) Sama zvažuju, že bych si ji pořídila, furt hledám nějakej impuls pro návrat ke studiu, ale co si budem, hledám na úplně blbejch místech!
Victoria Jsi opravdu moc dobrá. Máš to jako koníček? Čínštinu se učí na doporučení psychologa kamarádky syn. On je vyjimecne inteligentní.
Taky máme jedny takové známé
. Měli velké štěstí, protože syn je navíc adoptovaný a strašně moc šikovný.
notna Kluci spolu chodili do školy, ale jen asi 3 roky. Náš potom odešel jinam, ještě chvíli jsme se vídali, ale časem nebyl důvod. Myslím, že spolu v kontaktu jsou, ale my už s rodičema ne.
Renusatko My se primárně známe my dospěláci.
Dnes mi udělala radost kolegyně/šéfová, když vymýšlela, jak mě udržet v našem mini pracovním teamu i po ukončení projektů, co teď děláme. Sama je čerstvá důchodkyně, druhý kolega skoro taky a nechtějí mě potom jen tak opustit ![]()
Koupelna hotova az na zrcadlo a sprchove dvere.Vyfotila jsem to nez to zakramuju serepetickama.![]()

A ted uz mi snad zacne dovolena uz me to moc nebavi gruntovat po remeslnikach.:-/
Zarinya wow, skvelé to vyzerá
Dnes ma potešilo, že počas večernej prechádzky (tj slnko už bolo nizko) zo mňa kvapkal pot. Konečne práve leto!
brrr Díky. Jo, ono to s vúlí a odříkáním jde:-) Já to nemám tak, že bych úplně chtěla odjet, spíš si to nedokážu představit na dobu, která by byla nutná k tomu, aby to mělo efekt. Jen si uvědomuju, abych jazyk posunula a "vystřelila" od úrovně, kterou mám teď, tak by to bylo třeba.
Garfie Ale tak japonštinu musíte teď rozvíjet strašně rychle, ne? To prostředí tomu musí hodně pomáhat. Děti už také něco určitě umí:-)
Jinak tedy, když jsem četla recenzi na tuto knihu, vzpomněla jsem si na Vás:
A když si tu tak rozdáváme ty obdivy, tak musím napsat, že vás obdivuji, že v Japonsku vydržíte. Mě titulek toho románu úplně mluví z duše. Já bych toho dlouhodobě asi nebyla schopná kvůli těm konvencím, nesvobodě, té vynucované autoritě, která se nezakládá na skutečném respektu, ale na tom, že to prostě má tak být... byla jsem v Japonsku dva týdny a dopustila jsem se svojí svobodomyslností mnoha společenských přestupků:-) Byla jsem určitě za hrubou Američanku:-) Ale loni na podzim jsem měla plout kolem Japonska, kvůli covidu se to samozřejmě zrušilo a zvolila jsem jinou náhradu, ale ráda bych to někdy uskutečnila.
Karoleena Děkuji za tip na knihu, myslím, že by tam toho bylo nového hodně! Musím se přiznat, že vlastně tu jazykovědu a teorii moc neovládám, studenti sinologie to mají na zcela jiné úrovni. Protože jsem potřebovala nad sebou bič, najela jsem na ten systém certifikovaných zkoušek HSK a učila se podle učebnic na jednotlivé stupně zkoušky. A tam se to neřeší. Mělo to výhody, že výuka měla řád, k něčemu cílila - k dalšímu stupni zkoušky, ale nevýhody v tom, že mi toho dost uniklo a dost toho z poměrně základní slovní zásoby nevím prostě kvůli tomu, že jí dosavadní stupně HSK neměly. Můj úplný začátek čínštiny neměl štěstí na lektora, takže ten mě do té jazykovědy a teorie neuvedl, já už to nikdy nedohnala, resp. dohnala to, čemu se opravdu vyhnout nešlo:-)
Ounz Díky!
letfenixa dekuju![]()
Děti na táboře, tak se konečně můžeme v klidu projít aniž by někdo prudil. S ohledem na mužovo koleno jen 22 km.

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my