bublifuk Hele určitě né, protože moje babi je vnučka toho dítěte narozeného jako třetí v pořadí.
Co Vám dnes udělalo radost.?.
Tabea tak jsem koukla, stalo zo 80 dolaru asi za tu komplet, já už tyceny teď nevidím, ale myslím, že se ty nižší vůbec nevyplatily. Jinak cena v dolarech byla nominálně stejná jako v euro, ty eura se nevyplatí.
Ale začnete určitě tou free licenci, zadat tam jde všechno i tak a zkraje ti nabízí ty shody, tak uvidíte, jak se jí s tím bude pracovat.
continuity Tak uvidím, mám zatím free. Musím říct, že mě to celkem zaujalo, protože ta jedna větev je celkem propracovaná, dá se na to podívat a dohledat tam, co jsem nevěděla.
Už se těším, až tam dodám, co našel tchán a zapojím i bráchu, on už to možná taky zkoušel s tím hledáním v Gruzii, tu druhou půlku.
continuity ale v tom zadara ti len ukáže, že našlo zhodu, ale už ti nie je ochotné ukázať akú.
Ja som si to urobila pred rokmi, tak mi tie zhody stále chodia.
Akurát som sa na to vtedy nakoniec vybodla, lebo vtedy jediné, čo bolo zo Slovenska zdigitalizované bolo v knižnici u Mormonov (nie, nerobím si srandu).
Už majú aj slovenské matriky najaký elektronický prístup? Lebo cestovať od jednej k druhej a dúfať že v úradných hodinách tam fakt aj niekto bude - čo bola vtedy jediná možnosť - sa mi...nechce.
Ale furt ma to pokúša...páčilo by sa mi to.
Niektoré zhody mi to ukázalo, asi, aby ma navnadili. Každopádne na vyskúšanie to bolo dobré.
continuity ale v tom zadara ti len ukáže, že našlo zhodu, ale už ti nie je ochotné ukázať akú.
Ja som si to urobila pred rokmi, tak mi tie zhody stále chodia.
Akurát som sa na to vtedy nakoniec vybodla, lebo vtedy jediné, čo bolo zo Slovenska zdigitalizované bolo v knižnici u Mormonov (nie, nerobím si srandu).
Už majú aj slovenské matriky najaký elektronický prístup? Lebo cestovať od jednej k druhej a dúfať že v úradných hodinách tam fakt aj niekto bude - čo bola vtedy jediná možnosť - sa mi...nechce.
Ale furt ma to pokúša...páčilo by sa mi to.
Slovenské matriky už digitalizovaná jsou a jsou na rozdíl od českých přístupné z jednoho místa a opravdu přes Mormony.
Digitalizované slovenské matriky
S hledáním nepomohu, orientuju se jen v těch českých. Na Slovensku je možná výhoda, že to máte vše na jednom místě. V ČR jsou matriky digitalizované po oblastních archivech a každý archiv má svůj prohlížeč. Některý víc, jiný méně uživatelsky přátelský.
Uložení matrik v oblastních archivech ale bude asi stejné i na Slovensku, protože do rozdělení státu jsme měli jednotnou archivní síť. A v každém oblastním archivu (Litoměřice, Plzeň, Třeboň, Hradec Králové...) by měl sedět živý archivář, správce místní sbírky matrik, a případně pomoci badateli, kde začít.
Mmch i v ČR některé matriky digitalizovali Mormoni, protože měli nejlepší techniku a mohli začít hned. Knižní scanner totiž vyjde tak na 2 miliony. Oni to dělají proto, že dobrý mormon může zajistit spásu i svým předkům nemormonům, když je zná. Takže jedou rodokmeny ve velkém.
Archivářka děkuji. Našla jsem další prababičku.![]()
Sice umřela jako Pavlína a narodila se jako Paulina, její muž Peter narozen jako Petrus a v digitalizovaném příjmení chybí pismenko, ale nám to!
Hlavně ta maďarština do toho bude asi dost házet vidle.
Archivářka Podobné příspěvky jsou důkazem, že živé archiváře a archivářky nikdy nic nenahradí ![]()
Slovenské matriky už digitalizovaná jsou a jsou na rozdíl od českých přístupné z jednoho místa a opravdu přes Mormony.
Digitalizované slovenské matriky
.....
Mmch i v ČR některé matriky digitalizovali Mormoni, protože měli nejlepší techniku a mohli začít hned. Knižní scanner totiž vyjde tak na 2 miliony. Oni to dělají proto, že dobrý mormon může zajistit spásu i svým předkům nemormonům, když je zná. Takže jedou rodokmeny ve velkém.
Hej, preto.
A vďaka
!
ooo, vidím, že za tie roky to majú ešte vymakanejšie! Pôvodne to mali nlastne nafotené, dalo sa v tom listovať, teraz majú normálne vyhľadávanie.
Ale aj tak mi príde ako celkom trapas, že to máme niekde v Utahu ICH prácou a záujmom a na SK ani ťuk...
continuity Tak ti pěkně děkuju
. Sedím u toho druhej den a nedělám doma nic. Našla jsem holku, co máme část rodokmenu společnou (asi od 6 generace) a ona má 15 generací. Našla jsem rodinu ve Francii, o které vím, dědečkův bratr tam emigroval, ale nikdy jsme je neviděli a vůbec spoustu zajímavostí.
continuity maďarština bude jen chvilku... čím hlouběji, tak to bude latina, která byla v Horních Uhrách dlouho úřední jazyk. A němčina možná.
Děkuju všem za reakce. Ta zpětná vazba, když se bádání daří, je super!
Jeste k tomu predplatnemu, můžete to zkusit i ba těch stránkách, kde dávala odkaz Archivářka . Funguje to podobně a navíc jsou tam ty matriční záznamy. Taky se může propojit s jiným rodokmenem. To jsem teda nezkoušela, ale našla jsem to.
Archivářka no já trochu zasekla paradoxne z ty druhé strany, kterou já zpracovanou ten člověk na MyHeritage
Nemůžu najít záznam, který by mi to propojil. Asi se potřebuji dostat o generaci dřív, nebo se spolehnout na někoho jiného, ale úplně se mi nechce. budu muset mámu poponat na hřbitov.
A z jedného záznamu to vypadá, že nevěsta dítě svobodné matky, datum narození je u sobáše jen odhadem (a určitě špatně, dali tam stejně jako manžela). ale její jmenovkyně porodila nemanželské dítě jiného jména přibližně v tom roce, kdy se ona měla narodit. Myslíš, že si mohla vzít jméno matky, aby to tak trochu zamaskovala ten nemanželský původ?
Úplná esence prázdnin u babičky (bohužel už né té mojí
). Sbírání hub, buřty, švestkové knedlíky, běhání bos a ostružinová marmeláda ![]()
Už se mě to vůbec netýká, ale tohle datum miluju. :D

Archivářka no já trochu zasekla paradoxne z ty druhé strany, kterou já zpracovanou ten člověk na MyHeritage
Nemůžu najít záznam, který by mi to propojil. Asi se potřebuji dostat o generaci dřív, nebo se spolehnout na někoho jiného, ale úplně se mi nechce. budu muset mámu poponat na hřbitov.
A z jedného záznamu to vypadá, že nevěsta dítě svobodné matky, datum narození je u sobáše jen odhadem (a určitě špatně, dali tam stejně jako manžela). ale její jmenovkyně porodila nemanželské dítě jiného jména přibližně v tom roce, kdy se ona měla narodit. Myslíš, že si mohla vzít jméno matky, aby to tak trochu zamaskovala ten nemanželský původ?
To je z katolické matriky? Jaké období?
Ono úplně nešlo si "vzít jméno". Musela by o tom být někde minimálně kancelářská poznámka u toho matričního zápisu - buď v rubrice úplně vpravo, kde jsou záznamy o předložení rodných listů jako podkladů pro zápis sňatku. Nějaké rozhodnutí soudu nebo tak.
Případně se pokusit dohledat datum narození nevěsty, byť ho teď nevíš přesně. Začla bych hledat 20 let zpět před svatbou. Mladší nevěsty byly výjimečně. Může být nějaký přípisek u toho matričního záznamu o narození - většinou cca 1 řádek jinou písařskou rukou
- že se vydal rodný list k datu, které předchází datu sňatku, že dítě bylo legitimizováno, nebo že osoba vystoupila z církve.
Bývají to detektivky.
Už se mě to vůbec netýká, ale tohle datum miluju. :D
Já teda letos "pláču". Starší dcery už pracují a brigádničí. Nejmladší (16,5), když není někde s partou, tak "vede domácnost". A vede ji dobrovolně a velice zdatně včetně vaření, zavařování marmelád a žehlení. Po tom se mi bude stýskat. Takový domácí skřítek.
Archivářka Já to datum měla ráda i jako dítě. Synek mi taky chybí, minulý týden vařil a je to úplně super, přijít ke stolu a nestarat se.
Archivářka nikdy jsem nemela tak nablejskanou domacnost, jako kdyz se synek ucil k maturite. Fakt jsem si rikala, ze kdyz ji neudela, zadna skoda, necham si ho jako domaciho skritka :))
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my