Kokoska dělat externistu není nic špatného samozřejmě. Ten švarc je jiný. Já byla placená od hodiny, počítalo se, že budeš v práci od do, pokud nemáš něco neodkladného (ale návštěvu doktora zase nemáš placenou)... Takže flexibilita jen částečná. Aby se to vyplatilo, člověk by měl mít minimálně o třetinu víc peněz než zaměstnanec, protože část peněz musíš někam uložit, abys měla rozumný důchod, nějak si vyřešit zdravotní pojištění, ty dovolené atd nejsou placené, takže musíš mít rezervu....
Co Vám dnes udělalo radost.?.
continuity gratuluji, parádní úspěch!
Evaeva tak to je dost bida. Jina moznost nebyla? A co po materske?
Kokoska no asi to stejné. Tohle v našem oboru nejrozšířenější možnost. Ale ještě jsem se nepídila, jestli se něco v tomto směru u nás ve firmě změnilo. Jako budu ale využívat možnosti ho, toho, že mi vyjdou vstříc s prázdninami atd, i když se to projeví na výplatě. Takže to není tak blbá varianta takhle hned po mateřské.
V našem oboru máš v zásadě čtyři možnosti, tuhle, kde se aspoň můžeš dostat k zajímavým projektům. Pak založit si vlastní ateliér, pracovat pro developera nebo jít na úřad. Ale pro singl rodiče je to docela finanční peklo.
Evaeva po materske je asi urcita casova flexibilita a moznost HO dost cenna deviza.
Kokoska dělat externistu není nic špatného samozřejmě. Ten švarc je jiný. Já byla placená od hodiny, počítalo se, že budeš v práci od do, pokud nemáš něco neodkladného (ale návštěvu doktora zase nemáš placenou)... Takže flexibilita jen částečná. Aby se to vyplatilo, člověk by měl mít minimálně o třetinu víc peněz než zaměstnanec, protože část peněz musíš někam uložit, abys měla rozumný důchod, nějak si vyřešit zdravotní pojištění, ty dovolené atd nejsou placené, takže musíš mít rezervu....
![]()
Jenom myslíš asi nemocenské pojištění, ne zdravotní.
Aranel jasně, máš pravdu
Kokoskaono je na tom nejhorší, že je to jakoby za málo peněz. Právě aby sis mohla dostatečně spořit na důchod a platit komerční nemocenské pojištění. On se ten plat tváří, že není špatný, ale pouze proto, že každý odvádí státu to minimum, po odečtení paušálních nákladů je to pár tisíc. Akorát v důchodu nebo při dlouhodobé nemoci na to dojedeš. Mateřskou jsem taky měla nízkou, nižší než rodičák, což bývá opačně.
Evaeva No, já si to neplatila vůbec, takže nic a rovnou na rodičák. Ale v naší tzv. branži se na to názory různí, tak půl na půl, jestli lepší spořit někde vedle, nebo to platit (vím, že to je malinko). A jsem jinak velmi zdravá, tak jsem to radši utratila... ![]()
Úrazový připojištění teda nějaký mám.
Aranel já si platila státní nemocenskou, jen kvůli mateřské, to se pořád vyplatí, i když žít by z toho nešlo, pokud to dítě máš v relativně blízké době (deset let třeba by se nevyplatilo). Tak nějak zaokrouhleně člověk dostal denně to, co zaplatil měsíčně v tom roce, mám pocit.
Jinak mám pocit, že na mateřskou máš nárok, i pokud má nárok otec dítěte. Ale to si kdyžtak zjisti, to zaváděli až po mých dětech (jestli se teda nepletu úplně). Určitě si ale můžeš nechat vypočítat rodičák z jeho platu, pokud bys chtěla z nějakého důvodu ty peníze vybrat rychleji. Ale moc nevím proč, protože u OSVČ je jediný důvod další dítě a to už teď není překážka, protože nově ti nevyčerpanou část vyplatí najednou, pokud máš další dítě třeba za dva roky a rodičák máš na čtyři.
Evaeva Nárok nemá, je to úplně stejná situace, a asi ani jeho základ daně není tak vysokej, aby na to šlo navázat rychlejší čerpání. Ale to je spíš do Blbých dotazů, kam se s tím budu muset nějak výhledově přesunout.
Aranel jasně. Já toho využila, muž je zaměstnanec. Ale ty peníze určitě půjdou dovybrat, kdybys potřebovala. Tenkrát to nešlo a člověk o to přišel, když měl další dítě dřív. Jinak se ti vyplatí co nejdelší doba pobírání rodičáku, protože po tu dobu máš OSVČ jako vedlejší činnost a platíš vypočtené (ne minimální) odvody, tj. jen z toho, co vyděláš. Pokud si teda nebudeš pozastavovat živnost.
Včera jsem se s dětma vracela od rodičů vlakem a při přestupu z autobusu, který byl v jednom úseku náhradní dopravou, se nám ztratil plyšák. Dcera to zjistila hned ve vlaku a začala plakat. Paní průvodčí se ptala, co se stalo, tak jsem jí to pověděla a později se k nám vrátila, vzala si moje tel. číslo a prý že nic neslibuje, ale rozjela velkou pátrací akci. Před chvílí dcera dostala plyšáka zpět a jako bonus vzal pan strojvedoucí děti k sobě do kabiny. Musím říct, že tak milé lidi jsem dlouho nepotkala, úplně mi to prozářilo den.![]()
tina - áno, to je krásne, nech sa dobrý skutok vráti tým dobrým ľuďom nejakou inou formou !
Dobrí ľudia ešte žijú . Nastupovali sme v lete s kamarátkou do vlaku i s bicyklami, a ona si po odstavení toho svojho všimla, že stratila zrkadielko. Prehľadali sme podlahu, vykukli i na nástupište, nič sme nevideli . Práve vtedy prišiel sprievodca a pýtal sa, kde ideme, čo ako nadviazanie hovoru stačilo, a kamarátka sa posťažovala s tým, čo sa jej stalo . Na to pán sprievodca zostúpil zo schodíkov, vliezol pod vlak a o chvíľu nerozbité zrkadielko našiel . Dostal od nás čokoládku !
Evaeva já jsem si za bezdětna klidně vzala dovolenou a byla jen doma. To byly časy![]()
tina Mám ráda dobré konce ![]()
V neděli jsem zapomněla synův mobil v letadle v kapse před sedačkou. Teď ho muž se synem vyzvedli na letišti. Chybí akorát 2 10€ bankovky, co měl zastrčené v obalu. Muž říkal, že se mobil vrátí, protože zamčenej je k ničemu a já, že bude bez těch bankovek. Tak jsme měli všichni pravdu a syn má mobil zpět. ![]()
tina to je moc hezké!
tina To je krásný! A vyhlídku z kabiny strojvedoucího samozřejmě závidím ;)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.