Janulik03 Ťa volá ![]()
Co Vám dnes udělalo radost.?.
Sweet Potato ty vole ![]()
Sweet Potato
Tavolnik -tavoľnik
Tavola -Tavoľa
Talovin - Tavolín
sranda, okrem tavoľníka nič nepoznám....ale je to zaujímavé, že niekde je to prehodené a niekde nie...
dorota ty náhodou nevieš, čím to môže byť?
slniecko Někde v diskuzi jsem narazila na to, že i Češi váhají mezi talovíny a tavolíny.
Původ tavoly a spol bych hledala tak, kde původ tabule, v latině.
A skoro bych si tipla, že talovín se z tavolínu přesmykl.
slnieckosú to všetko cudzie slová, pri ustaľovaní cudzích slov neplatia nejaké presné pravidlá, mohlo dôjsť k prešmyknutiu hlások, ako píše Sweet potato. V slovníku cudzích slov sa uvádza, že pomenovanie tavolín je z južnoslovanských jazykov.
Aranel Ja jsem mu koupila rýč k narozeninám. Viš zas abych si neudělala pak takovou škodu, tak to bude takhle využity na dvakrát.
![]()
Hospodyňka!!
Sweet Potato to prostě někdo blbě opsal ![]()
Růže a pralinka od kolegy pro všechny ženy v budově
každoročně.
Já mini čokoladku Lind od kolegy, ne tedy na Valentýna, ale má 35. Já mu teda hádala o deset víc. Mi přijde moc ochotnej a galantní na takový pískle.
continuity a to je z rodinného alba?
A teď vážně: Nádhera, to je z Roveru?
Súhlasím s brrr , už týždeň čítam, aké obrovské ochladenie príde a ráno bolo -0,3 ![]()
letfenixa u nás bylo -7, včera byl celodenní mráz a má to tak být až do středy. Což je teda málo, aby zamrzl rybník
Ale ptáci ráno řvou
andulka01 jj, Curiosity má účet na X.
Evaeva já ti s tím jarem rozumím, mám to stejně. I kdyby po pás ve sněhu, prostě je cítit, že už brzo... :)
mimochodem, čínská medicína má pět ročních období a jaro začíná v první půlce února
OliveOyl Předjaří se používalo vždy i u nás, stejně jako babí léto... roční období nejsou jen čtyři. I u těch se navíc časové hranice liší - astronomické, meteorologické, vegetační jaro začíná každé jindy.
Pocit "už brzy" souvisí hodně s přibýváním světla, v tomhle je půlka února úplně jiná než konec prosince. Nevidět tyhle rozdíly a trvat čistě na tom, že "je přece zima", mi připadá zjednodušující.
Jitka77 ano, to světlo je hrozně důležité
OliveOyl Ano, je to tak. :-) Ve starém japonském kalendáři bylo 72 sezón a jaro zacíná v únoru, po Setsubonu, 3.2. :-) Rozebíráme to v japonském vláknu.
Ono je to vlastně logické, jaro je první roční období po Lunárním novém roce, zatímco u nás je Nový rok uprostřed zimy!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.