Karja :) Ten rozptyl v kvalitě, tloušťce, ceně... je tak velký, že pokud to člověk zrovna aktuálně neřeší, je to fakt zbytečné.
design a architektura
MP Meri ja si taky myslim ze podlaha muze byt fakt hodne pozvednout a premyslela bych nad nejakou formou dreva, pokud to bude aspon trochu pruchozi.
ja v najemnim byte pred nekolika lety investovala do zbrouseni drevenych podlah a ziju z toho doted, tomu bytu to fakt moc prospelo.
akorat teda my jsme nelakovali ale olejovali, to bych s detma rozhodne nedoporucovala, i bez deti jsme to uplne neudrzeli ![]()
Lilly_Ku Ten olej se ošoupe, se mi zdá. My jím máme ošetřené podlahy teď v domě a nejnamáhanější místnost, jídelna, je letos broušená a olejovaná znovu. Po 9 letech. Ale taky je to možná tím, že je to měkké dřevo. Máme tu starou původní podlahu a je jen z modřínu.
notna jj, taky mam pocit, ze ten olej fakt neni odolnej. u nas po ctyrech letech taky je trochu videt opotrebeni, ale zas je to sto let starej byt, takze se to ztrati. mame taky puvodni drevenou podlahu, prkna, druh bohuzel nevim :(
znova brousit uz asi nemam moral, navic se mozna budeme v horizontu nekolika malo let stehovat do jine zeme.
ale bejt ten byt muj, nevahala bych!
On ani ten lak neni vecnej. Natirala jsem podlahu fakt kvalitnim podlahovym lakem, 3 vrstvy a po 30 letech je to seslapany na holy drevo. Znovu brousit a lakovat nemam moral teda
Ještě k tomu jestli lak nebo olej - drevo ošetřené lakem se uzavře a může pak více praskat ale povrch je odolnější, ošetřené olejem zase lépe reaguje na teplotní změny, protože může dýchat. V panelacich a bytovkach před 50 lety se jako standard lepily parkety, nijak povrchově neupravené a téměř každý na to natah koberec. Proto i po letech, když se zase koberce hromadně likvidovaly, byly tyto parkety vesměs ve velmi dobrém stavu.
Lak versus olej je co člověk, to názor. Nám zase podlahář hodně doporučoval ten osmo olej, že s tím má skvělé zkušenosti. Tak máme olej a zatím to je v pohodě. Jediný fleky jsou od sava![]()
My máme voskových olej od osmo na dubu, bezbarvý na podlaze, barevný na stole a super. Lokálně to jednou za čas přetřu (hlavně pod židlemi na kolečkách).
My máme taky ten osmo voskový olej, bezbarvý, a právě mi přijde jako výhoda, že se to dá snadno i lokálně opravit a obnovit. Máme teda i nějaký obnovovací čistič, s tím normálně vytíráme jako s běžným saponátem, a vždycky je po něm ta podlaha lesklejší.
Myrtila Nemůžeš ní dát prosím nějaké bližší info k tomu čističi, co je to zač? Taky se mi to bude hodit.
Já jsem dneska šla na barák, máme tam linku skoro dodelanou a sambo tam složil skříň, jen pro info, když jsem tu před nedávnem to téma vestavných skříní nacnula, ta 3m skříň do stropu, co v IKEA stalola 25 tis. truhláři nacenili na 36, tak to je dobry, jen nám to řekli expost až když to sambo měl, proč to nemáme od nich:-D:-D No tak koukám koukám, říkám linka dobrý, sakra ještě tady něco je, ne v koupelně jsme nic nedělali, dobrý dobrý a až za tři hodiny mi došlo, že jsem se zapomněla podívat na tu skříň, kterou sambo skládal asi tři odpoledne.....tak jako, já fakt potřebuju nějakou ginko bilobu.
Karja my používáme Osmo Wisch Fix koncentrát na vytírání. Taky existuje Osmo reparační pasta na ty díry.
MP Meri upřímně dřevo na podlaze máme (lepenou kantovku) a zlobí to strašně. Možná to nebylo úplně dobře udělané, ale jak dřevo miluji, tak prostě bych zvažovala už jenom něco typu pero - drážka. Ty lepené podlahy to panelákové klima, kdy je v zimě sucho a v létě vlhko úplně nedávají.
Já bych klidně šla do vynylu, ale ne v dekoru, který něco napodobuje.
Jinak je super, že ta podlaha by se dala přebrousit. Ale neumím si to prakticky vůbec představit, co s tím nábytkem než uschne lak? V půlce bytu navíc vestavěný nábytek, muselo by se hodit kolem, nejhorší je to samozřejmě u kuchyne a to ji rovnou vyhodím a koupím novou, jestli se do toho pustím.
Přebrousit něco 3x mi na jeden život přijde až dost. ![]()
continuity Je to komplikovaný, pokud přes tu místnost musíš někam jít. Jinak prostě vystehujes nábytek, který jde, do vedlejších místností, který nejde, brousis kolem něj. Lak je horší, nám schnul 3dny do úplného vytvrdnuti. Osmo olej se vtírá az do sucha, takže můžeš šlapat hned. My to nechali 24 hod.
continuity My máme perodrazku a ještě k tomu nalepenou. Názory na to byly různé, ale převažovalo lepit. Jako s tou imitaci chápu ten prijcip, ale zas co jiného vybrat než ten dekor dřeva......
Karja Stejně jako monis používáme Osmo Wisch fix.
Jako s tou imitaci chápu ten prijcip, ale zas co jiného vybrat než ten dekor dřeva......
Jo, já taky nemam obecně ráda, když si něco hraje na něco jiného, ale ta podlaha je asi trochu výjimka. Viděla jsem třeba lité podlahy proste v nějaké barvě ... a moc se mi to upřímně nelíbí.
My máme taky ten osmo voskový olej, bezbarvý, a právě mi přijde jako výhoda, že se to dá snadno i lokálně opravit a obnovit. Máme teda i nějaký obnovovací čistič, s tím normálně vytíráme jako s běžným saponátem, a vždycky je po něm ta podlaha lesklejší.
to jste me teda inspirovaly, zkusim tim ty seslapany plochy pretrit
Karja vy ale nebydlite v paneláku. Kamarádka v rodinném domě na tu kantovku úplně bez problémů. V paneláku i ty originální parkety, které to někdo zmiňoval, pěkně seschli. Když je táta předělával, chybělo mu v 6 metrovém pokoji půl metru parket. ![]()
notna no tak to je přesně to, co v našem bytě prostě nezvládnu. Já mám osypky už z malování.
Kdybych měla velký poloprazny byt, ideálně s garáží, tak bych o šlo určitě. U nás by byly neobyvatelné všechny další místnosti zavalené tím nábytkem. A to nemluvím o tom, že velká část je vestavěná a buď by se musela rozebrat nebo nějak obrousit kolem dokola.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.