brrr no ale co píše MP Meri o té potřebě kontroly - musím říct že mi docela trvalo, než jsem se na to adaptovala, že vlastně nevím a nemám to pod kontrolou![]()
Vše o těhotenství a dětech
viktorka_od splavu Té potřebě kontroly rozumím, taky bych byla nejradší, kdyby do výchovných zařízení zavedli kameru, abych občas mohla mrknout, co tam potomstvo vyvádí.
brrr Tomu moc nerozumím, spaní jednotlivých dětí na sobě přeci není závislé, nebo? Jinak mají dvě (tedy dvě aktuálně doma, další už odrostlé), druhému je osm.
My jsme k této bezrituálové anarchii sklouzli teď přes svátky, buď jsme spali u někoho nebo někdo u nás, a doteď se z toho vzpamatováváme, všichni, včetně děcka. Ještě jsem nebyla ani jednou cvičit, protože se nemůžu přihlásit na lekci a domluvit si hlídání, jelikož vůbec netuším, jestli tou dobou bude spát, řvát, jíst nebo co vlastně. Absolutně nepredikovatelnej režim, no na palici je to. Zdá se, že už se to daří vracet do normálu, tak snad od příštího týdne začneme zase normálně fungovat. Nikdy více, fakt. Jsme režimová rodina ;)
MP Meri no právě tam jde o tu přípravu před spaním, ev. to čtení pohádek apod. jestli nic takovýho nevedou a dítě se max převlíkne do pyžama nebo ani to ne, tak samozřejmě je to jedno. jinak kdybych měla dávat spát dvě tři děti každý v jinou dobu zabralo by mi to značnou část dne, ne?
MP Meri Pokud spí v jednom pokoji (s citlivostí na hluk jako má moje děcko by stačilo totéž podlaží), tak to souvisí dost.
U nás teda kluci nikdy nechodili spát stejně. Jsou o 4,5 roku. Starší nespavec, mladší spí i dnes 12-13 hodin, když může. Prostě si šel lehnout mladší...už po 18 a starší si moc diktovat nechtěl nechat, volná výchova byla spíš kvůli němu a mojí pohodlnosti. Bylo pro mě lepší místo každodenní scény ho nechat být až byl unavený. Měl vše hotové (koupel, zuby pohádka). Je pravda, že když už lehl, tak mi nikdy z té postele už neodcházel ani nic nechtěl.
Dnes jde mladší stále ochotně a sám kolem 20-21 a pak my. Staršího odchytnu kolikrát i ve 2, že čte
.
Ja mam tiez bezrezimove decko...a chcela by som to inak ale proste to nejde. Bude mat 14 mesiacov a skor ako o 10 vecer neszaspava. A budi sa tiez okolo 10 rano..v noci teda 2x na mlieko. Ked ju nechame spat len poobede, a vynechame vecerne spanie, ktore je okolo 6, tak zaspi o 19.30 cca...a o 23.00(len orientacne casy) je hore a zavina paaarty. Netusim ako to spravit. Proste si ide svoj "rezim".
Luna no já zrovna sedím u skleničky vína a snažím se zapomenout na ty vystrašený očička, poté, co jsem kopla do dveří a ječela, že už toho mám taky dost. No nic no.. až bude v dospělosti chodit k psychoterapeutovi, občas jí přispěju.
Dnes jsem zkusila začít dřív, ale průběh to mělo dost podobný. Trochu kratší, to jo. A nechala se trochu líp přesvědčit. Tak jsem usoudila, že to asi bude kombinace obou zde zmíněných problémů: je unavená a zároveň chce být s náma, protože by jí mohlo něco utéct. Budu teda doufat, že to je jen období a jak to přišlo, tak to zase odejde. Když mi je nejhůř, myslím na to, že až bude v pubertě a bude mi říkat: matko, jsi trapná, budu ještě se slzou v oku vzpomínat na ty natažený ručičky z postýlky :)
Co se týče režimu, nebazíruju na něm, máme ho docela volný, takže když jednou za čas děcko nevykoupu, tak se nic neděje. Ale snažím se plus mínus vše dodržovat, přijde mi, že je malá spokojenější a klidnější, když ví, co bude následovat. No a za dva měsíce nás čeká školka, tak předpokládám, že budeme muset najet na režim pevnější, abychom to všichni zvládli. Snad bude lepší i to usínání, bude určitě víc unavená, než je teď, co se povalujeme doma a hrajeme si.
MP Meri Už odpověděla viktorka_od splavu i Pinot Noir Neumím si představit, že bych uspávala dvě děti postupně, když to tu hoďku zabere (čteme většinou víc než půl hodiny, protože to je strašně napínavé
). A naše děti mají společný pokojík, nedovedu si představit, jak by se to provádělo, kdyby jedno mělo jít spát a další tam pobíhalo. A za třetí, po půl desáté fakt chci mít už od nich klid a mít čas sama pro sebe.
Jako úplně v posteli s nima neusínám, tak nevím přesně
ale ten starší už podle mě uléhá sám, minimálně nikdy jsem neviděla, že by ho odcházeli nějak uspávat. A ten malý jde prostě když si řekne. Spí oba i s rodičema v jednom pokoji, ačkoli mají obě děti svůj vlastní.
Já to vůbec nevydávám za samospásnou myšlenku. Ale pokud jsou problémy a bram už neví co by, co může zkazit to na čas prostě vyzkoušet nechat plynout. Pokud by se mi dítě seklo a najednou chtělo jánevim třeba každý večer usínat v kuchyni na podlaze, asi bych ho prostě nechala a počkala, až ho to za tejden přejde, ačkoli bych asi skřípala zubama.
Ačkoli chápu, že se mi to mluví a realita může být úplně jinde.
MP Meri to jsem dělala loni po Silvestru. Malá byla úplně vyděšená z petard a odmítala mi usínat v ložnici, protože tam byl klid a bylo tam ty rachejtle víc slyšet. Asi měsíc jsem ji uspávala v obýváku u potichu puštěné televize a až usnula, přenesla jsem ji do postele. Časem to přešlo. Tak určitě přejde i tohle období. ;)
Ale dnes jsem vyhodnotila, že budu delegovat uspávání na tatínka. To by mohlo pomoct nám oběma.
Naše děti jsou v jednom pokoji, dcera vytuhne po čtení v osm, mladší syn si v pokoji hraje třeba do devíti, půl desáté. Pokusy o jeho uspání jsem vzdala už dávno. Spolu v pokoji jsou od doby, kdy byly synovi 4 měsíce, budili se vzájemně jen první týden.
Nespí, ještě furt nespí. Kde je potrefená husa s tím panďuláčkem, co si trhá vlasy???
Ale dnes jsem vyhodnotila, že budu delegovat uspávání na tatínka. To by mohlo pomoct nám oběma.
![]()
@žluťásek Ked ti zaspava tak neskoro, kedy potom rano vstane? Lebo my to mame naopak. Spi od 19, ale bezne vstava okolo 5 :(
letfenixa Teď si díkybohu vstávání posunul na půl osmou. Období spánku od sedmi večer do pěti ráno jsme taky měli, docela dlouho. Naštěstí už je pryč :) On teda jde spát normálně mezi sedmou osmou, ale pak se kolem deváté až desáté probudí a pak tu do půlnoci straší.
Možná mu chybí druhý denní spánek a vynahrazuje si ho večer? Ale přes den je dopoledne už absolutně neuspatelný, chodí spát v poledne a v podvečer už pár týdnů většinou ne.
Kdyby to někoho zajímalo, tak dávám tip na výborné knížky, obrázkové příběhy od Susanne Rotraut Bernerové. Jsou skvělé, poslední asi tři měsíce pořád "čteme" ![]()
https://m.kosmas.cz/hledani?query=Bernerová+Rotraut+Susanne&autocomplete=1
Pinot Noir Potvrzuju, ty jsou fakt super.
Máme je všechny, ty příběhy v nich navazujou a četli jsme je určitě minimálně do čtyř let.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články