Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline letfenixa
10777 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 20:27

Ked uz sa teraz riesi to nosenie deti. Mam aktualne dilemu. Dieta 1,5 roka. Doma mame pozicane nositko Chicco. Parkrat som ho pouzila pri ceste MHD. Ale na seriozne nosenie to nie je. Chystame sa, ked bude sucejsie pocasie, na male tury po okoli a v lete, teda s uz dvojrocnym, do Tatier. A neviem ci kupit manduku alebo turisticky nosic.

Offline Gatita
8507 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 20:27

Luna Jestli máš tip na někoho dobrého, tak tím líp. Já měla k psychologům averzi, kterou jsem si vypěstovala na gymplu, kde jsme byli plošně testováni a výsledky s námi pak individuálně probírala školní psycholožka. Ta paní mi ode dveří řekla, že nejsem žádná Matka Tereza, a že si mám dát hlavně pozor, abych ve 30 neskončila na práškách. Mně to tenkrát v těch 18 celkem zaskočilo, hrozně jsem se styděla. Pak jsem to řekla spolužákovi, a jemu prý sdělila to samé (o těch prášcích). 

Matka Tereza tedy skutečně nejsem, ale na práškách taky ne, takže pravdu tak úplně neměla Od té doby si myslím svoje a musím říct, že bych bez doporučení nikam nepáchla. 

Offline Pinot Noir
29512 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 20:31

žluťásek Ten můj samoodstav po 10. měsíci by zřejmě taky šel zachránit, mockrát jsem četla, že to je nejspíš bojkot, ale upřímně, já už byla ráda. Docela mě to kojení už obtěžovalo, kolem osmého měsíce jsem začala uvažovat, že to ukončím. Nepovedlo se mi ovšem vnutit mu umělé mléko, tak jsme pokračovali do onoho samoodstavení. Musím říct, že jsem si to už moc neužívala, dítě se zubatou hubou, které mi u kojení vypichuje oči, dělá paci paci a říká slova, už se mi i kojit trochu příčilo. To jen aby řeč nestála, nabízím zase svůj pohled 

Offline tv
4163 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 20:32

žluťásek Krasne jsi to napsala. Uz jsem tady zminila, ze dudliky a lahve muzou kazit kojeni a bylo mi vytknuto, ze to vidim prilis cernobile nebo co. Take nejsem kojici fanaticka, ale snazim se poradit, jak predchazet zbytecnym problemum.

Offline Karja
43940 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 20:34

DrowRanger Tak to jsme na tom uplně stejně:-D. Začala jsem používat pořádně diář, kalendář i outlook kalendář. Ale denně mám s sebou dva papírky na jednom mám název pracovní se vším, co musím v práci  udělat, včetně těch největších kravin, co zaberou třeba minutu a druhej papírek je osobní, kde mám další věci včetně nákupu a i domácích prací, co chci udělat:-D. Ty domácí práce si píšu proto, že jak jsem teď neschopná a fakt nedokážu to co dřív, tak si nepřipadám jako taková lemra a přece něco dělám, když to mám na papírku.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 20:36
Reakce na žluťásek:

Pinot Noir Naše fyzioterapeutka by z něj byla nadšená. Čím dýl leze, tím líp, prej. Tak se uklidňuj, že posiluje ty správné svaly :) Ale jako chápu. Malej si teď už sem tam začíná stoupat k nábytku a zatím na něm spíš tak visí a pak ječí, protože neví, jak dolů. Včera jsem ho učila slézat z postele. Zatím to nepochopil a leze po hlavě. Je to s nima sranda :)

To jsem dneska nechápala u bráchy...malá má 11 měsíců. Stála u nábytku veselá a najednou začala strašně řvát. Vůbec jsem nevěděla, co se stalo. Starší ségra, 4 roky, ji chytla a posadila...prý ona si neumí sednout 

Offline tv
4163 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 20:42
Reakce na letfenixa:

Ked uz sa teraz riesi to nosenie deti. Mam aktualne dilemu. Dieta 1,5 roka. Doma mame pozicane nositko Chicco. Parkrat som ho pouzila pri ceste MHD. Ale na seriozne nosenie to nie je. Chystame sa, ked bude sucejsie pocasie, na male tury po okoli a v lete, teda s uz dvojrocnym, do Tatier. A neviem ci kupit manduku alebo turisticky nosic.

​Nositko Chicco neni vhodne nositko, patri mezi ty "zakazane".

Manduca pro dvoulete dite uz neni-bylo by mu male. Turisticke nositko je zbytecne tezke, dost se s nim nadrete. Pridej se do skupiny Nosime deti, v albech jsou doporucena nositka. Muzu na album poslat odkaz, az budes ve skupine, pokud by jsi to nemohla najit.

Offline Sweet Potato
39765 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 20:46

letfenixa Hlasuju pro turistické, pro starší dítě rozhodně největší komfort (rozhled, stříška, opěrka hlavy, pláštěnka...) plus úložný prostor a hlavně nožičky na postavení nosítka.

Offline tv
4163 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 20:47

žluťásek  Tady tema noseni paradne popsala. Takze na fcb skupina Nosime deti, pripadne Ergonomicke noseni deti. Pro prodej/nakup je skupina Noseni deti-prodej.

Ucila jsem se vazat podle Vonzino na youtube- https://www.youtube.com/watch?v=Rq6iWP5iKD . Urcite je lepsi se ucastnit nejakeho kurzu nebo se domluvit treba v regionalni skupine, je tam plno ochotnych lidi, kteri pomuzou.

Offline žluťásek
8802 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 21:23

letfenixa Pro 1,5 až dvouleté existuje mezi ergonomickými nosítky obrovský výběr. Snadno dostupné a skladem je třeba Kibi, patří k těm levnějším. Je tzv. rostoucí, takže pomocí přezek a patentků si nastavíš velikost pro své dítě. Udává se, že v pohodě velikostně vydrží do 3 let, pokud to teda fyzicky dá rodič :) Manducu spíš ne, ta je pro menší děti, obvykle tak do 1 - 1,5 roku u těch drobků.

Dá se v něm nosit vpředu, na zádech i na boku. Bok jsem teda ještě nezkoušela, to je asi spíš tak na poponášení u vaření, asi to nebude moc pohodlné.

Nové Kibi stojí plusmínus 2700, bazarové se prodává kolem 2 tis. Levnější seženeš třeba vyšisované, dražší bývají limitované edice vzorů nebo nějaké hodně nové. Kibi se nepadělá, takže se nemusíš bát, že bys nekoupila originál.

Dá se i vypůjčit na zkoušku, buď v nějakých ofiko půjčovnách, nebo v těch regionálních skupinkách nosících rodičů.

Offline continuity
42034 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 21:38

letfenixa my jsme měli turistické nosítka od Salewy. Váhu jsem neřešila já měla zajíce a unesla jsem ji ještě ve třech letech, ale moc nepočítej s tím, ze tam bude moc dvě hodiny spát. (Ale ani Kibi sa mi na to nezdá příliš vhodně). Velká výhoda je poradny zádovy systém, nastavitelný bederní a odvetrani a taky místo na svačinu. Dobře funguji i plastenky, takže špatně počasí není problém. Cele se to dá postavit na zem a dítě v tom muže chvilku sedět. Ještě děla výborne nosítka Deuter.

Offline brrr
12209 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 22:04

letfenixa My jsme měli taky Salewu, nosili jsme v něm dítka do dvou let (ale obě, zvlášť mladší, byly docela velké a těžké). Všechny výhody popsala continuity . Dívala jsem se na to Kibi, dítko je v něm přitisknuté na zádech a to bychom se všichni upekli. Kvůli tomu teplu mě úplně nenadchávalo ani nošení v manduce, kdy sundáš dítě a oba máte zpocená břicha durch.

Offline letfenixa
10777 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 22:15

Dakujem za rady. Keby islo len o tie Tatry, tam je pozicovna turistickych nosicov. Ale ked chceme nieco aj na vylety. Nevedela som, ze manduka je uz nevhodna. Kibi pohladam. Urcite budem hladat bazarove, kedze je to len na par pouziti.

Offline Sweet Potato
39765 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 22:16

continuity Měli jsme Deutera, děti byly malé, užili jsme ho dlouho. Jako extra pohodlí to nikdy nebude, poskakující dítě, které tě řve za vlasy, drobí rohlík za krk a piští “pšidéj, deš moc pomaluuuu!”, ale i tak nezaplacení. Salewu měli známí, taky bez problémů.

Offline letfenixa
10777 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 22:22

Tak moja nerozhodnost teraz dostava zabrat. No nic, rozhodne muz, nosit bude on. Este raz dakujem.

Offline žluťásek
8802 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 22:30

Já s těmi turistickými nosiči nemám zkušenost, tak je neodsuzuji. údajně jsou neporovnatelně nepohodlnější oproti ergonomickému nosítku především pro rodiče. Těžiště těla je úplně jinde, jak je mezi tebou a dítětem prostor. Zas ale to větrá a plus je ten prostor aspoň na drobnosti. 

Nosítko je super, že když ho nepotřebuješ, sbalis ho do batohu a nezabere moc místa. Krosnu zad odložis i s dítětem. 

Ideál by asi byl zkusit oboje a rozhodnout se podle vlastní zkušenosti :)

A popravdě, u takhle velkého dítěte bych už asi moc neřešila tu ergonomii z hlediska, jestli má dite dost podsazeny zadeček, nožičky do M, látku od kolene ke koleni atd., jako u miminka. Koukala bych asi spíš na praktičnost a aby vám to oběma bylo pohodlné.

Offline zimnivecer
143 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 23:36

chtěla bych přidat moji zkušenost s přerušením kojení. třeba se bude někomu hodit. dceři byly 3 měsíce když  jsem byla akutně operovaná. kvůli antibiotikům mi lékaři kojení nedoporučili, takže dcera 2 tydny pila pouze umělé mléko. začátky byly dost krušné, vydržela skoro 2 dny nic nepít, ale pak pochopila že musí. já udržovala laktaci odsáváním mléka. po 14ti dnech jsem opět začala kojit a žádný technický problém jako odmítání nenastal, takže jsem kojila dál až do 10ti měsíců, kdy jsem kojení po konzultaci s lékařem  kvůli vytrvalému odmítání příkrmů zrušila úplně. umělé mléko dítě odmítalo, mléčnou dávku jsem řešila kaší. Asi o 4 měsíce později došlo ke změně, kaše byla najednou na seznamu nechtěných potravin a te´d žádný den nemůže začít bez láhve se sunarem. někdy jsou mimina dost svéhlavá.

Offline continuity
42034 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 23:48

žluťásek pohodlne jak na co. Můj muž by půl dne s deckem nalepenym na zádech nedal (a ani dítě ne). Obecně bych řekla, ze turisticky nosič je spis vhodný pro někoho, kdo pěstuje nějakou tu turistiku na těžko. Pohodlne je to úplně stejně jako 60l krosna s tou výhradou, ze to dítě se občas mele. Pravda zažila jsem i “ turisty”, kteří v tom neodnesli 10kg dítě. Ale to bude problém spis v nosiči než dítěti.

prostor na drobnosti ma myslím 12 litru. Tam jsem zbalila všem bundy a svačinu.

Offline Mohučanka
7328 příspěvků moje polička 18. ledna 2018 00:11

žluťásek Mám zatím malé dítě (7,5 kila) a manducu, o které se píše, že je dimenzovaná na dítě do předškolního věku a 20 kil. Proč by se teda měla používat jen do roku nebo roku až půl?

Rozhodně nechci rejpat, nejsem žádný zkušený "nosič", ale občas (jednou dvakrát týdně) se nám manduca hodí, tak mě to zaujalo...

Offline Garfie
28117 příspěvků moje polička 18. ledna 2018 00:40

Luna Hele, tebe sleduju dlouhodobě a na tvém místě už bych byla dávno zralá na mašli. Já si mateřskou užila, zvlášť ta první byla jeden velký večírek. Ale teď jsem s dětma (předškolní a nižší školní věk) už půl roku v zahraničí. Nikoho tady neznám a koho znám, s tím se nedomluvím :-) Děti učím doma, muž je celé dny v práci....a můžu říct, že ti hluboce rozumím a to mám za sebou teprve půl roku, navíc s děckama, které už jsou fakt v pohodě. A stejně je to děs.