Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline viktorka_od splavu
49352 příspěvků moje polička 06. února 2018 13:54

tv ano myslím od jednoho, někteří prarodiče si opravdu nevezmou ani dvě vnoučata naráz, pokud je jedno nebo obě malý školkový. hlídání miminek na delší dobu než hodinku dvě teda já osobně vůbec neznám, ani otcem natož jinýma lidma.

svým dětem jsem teda dopředu přislíbila že si poberu libovolný počet vnoučat na pravidelné hlídání, popravdě ale nepočítám že "libovolný" by bylo víc než dvě nebo tři a mimino plus batole/batolata bych nezvládla na víc dnů ani teď, natož až/jestli nějaká ta vnoučata fakt budou

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 06. února 2018 14:03

Mě a ségru najednou si babička a děda vzali až když nám bylo 11 a 6, a to jen díky tomu, že nám vichřice odnesla střechu z baráku a situace byla dost napjatá. Moje máma taky nechce hlídat obě vnoučata (7 let a skoro rok)  najednou...ani na procházku. Naštěstí to není nutné, ale někdy by se to šiklo .

Online Garfie
28558 příspěvků moje polička 06. února 2018 14:22

tv Taky dosvědčuju, že malé děti nechtějí prarodiče ve více vydáních :-) Slyším o tom z okolí víc než dost, ale pokud jsou starší, tak se jim ani moc nedivím. Moje sousedka to řešila tak, že odmítala dát jen staršího, buď oba, nebo nic...Zlatá moje tchýně, ta si bere o prázdninách všechna vnoučata najednou, vysloveně to vyžaduje (což je teda zase občas komplikace pro nás rodiče) a pro děcka je to super, mají partu, navíc se jinak moc nevidí, bydlíme daleko od sebe. Ovšem na výlety jezdí dvěma auty. 

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 06. února 2018 14:31

Nás si starí rodičia brávali na celé letné a niekedy aj zimné prázdniny všetky vnúčatá. Najskôr len tri (od ca 5 7 a 9 rokov), potom pribudli ešte dvaja mladší bratranci a potom ďalší dvaja, ktorí bývali teda v tom istom dome ako starí rodičia, ale ostávali väčšinou s nami, deťmi . Sme sa tak nejak navzájom postrážili, ale keď sa na to spätne pozerám, tak sa čudujem starkej, že sa z toho nepomiatla

Online continuity
43127 příspěvků moje polička 06. února 2018 14:44
Reakce na rasaNori:

continuity ten pes ma ted o mnoho vic pozornosti, smetak jeden :D nevim no, me to neprijde zas jako tak blba myslenka

​já mám dvě děti s rozestupem 2 roky a dva měsíce. Chtěla jsem to tak a teď je to super, ale první rok a půl až dva to byl příšerný  mazec a to moje starší nespave dítě v noci už spalo, to menší bylo fakt hodne a muž děla noční, takže byl hodně doma. Ale třeba starší v babičce na cely den téměř rok vůbec nechtěla, proste si nás hlídala. Kojila jsem tak, ze jsem ji u toho četla pohádky. A to už byla v době porodu chodici, bez plin a z nejhoršího batoleciho vzdoru ven.

jak počítám mel bys to ještě blíž, však taky uvidíš létě, já jen upozorňuji, ze to muže být dost těžké.

Offline VeronikK
363 příspěvků moje polička 06. února 2018 15:02

Mě teda hlídá hlavně máma, ale je sama, tak se ani nedivím, že nechce všechny tři najednou. Takhle je pohlídá na chvíli, když je to nutné, ale třeba na víkend ne. Ani se jí nedivím, ale dva si někdy vezme. Když se mi podaří udat všechny, tak je to paráda.

Jinak s těmi splíny, já hlasuju pro odbornou pomoc, mě to docela pomohlo. Mě se často zdá, že mi rychle vyprchá energie, když jsem doma a musím se starat o domácnost - uklízet a tak, protože mě to prostě nebaví. U nás je problém, že na paní do domácnosti jsem na mateřské prostě neměla peníze... Teď jsem v práci a když jsem to nanesla, že bychom si sehnali někoho na úklid, tak muž dost protestoval. Ale už se uklidnil, tak musím někoho sehnat. Já nerada uklízím, ale třeba žehlím ráda, jen na to nemám čas. Mám tu takových restů... Takové větší věci, třeba mytí oken dělám, když mám kluky pryč (jezdí jednou ročně na víkend tatínků s dětmi). 

Taky je super a většinou si umím prostě odpočinout i v provozu. Dvě starší děti jsem se snažila po obědě uspat ve stejnou dobu, abych si mohla sednout a dát si kafe... Nejshorší to bylo s nejmladším, když v necelých dvou letech přestal spát po obědě (zkoušela jsem to ještě asi 2 měsíce a nic). Pohádky, abych si chvilku orazila, ho ještě nebavily. Navíc byl už kolelm čtvrté odpol tak protivný, stále na mě lezl, věšel se mi na nohy a chtěl chovat. Některé dny jsem myslela, že se zblázním. Když byl trochu vác samostatný nebo vydržel chvíli koukat na krtka, tak jsem si fakt odfoukla. 

Teď mám jarní prázdniny - a mám je jindy, než moje děti. A taaak jsem se těšila, že si je užiju - uklidím, udělám si nějakou svojí príci apod., odpočinu si taky... No tak postupně se mi tu tvoří marodka... Jen jsem jednoho udala na dostonání k babičce, tak volali ze školy, že je nemocný další... Školkáče už jsem vrátila do procesu, ale jen na dopol... Neblázním z toho jen proto, že chodím do práce. A to tak, že mám půl úvazku a naštěstí mi vyšel jeden den volno, kdy jsem dopoledne sama doma! 

Fakt mám ráda svoje děti, trávím s nimi většinu volného času, a umím si jich představit i víc, ale nějaká duševní hygiena je taky potřeba...

Offline Emi
1116 příspěvků moje polička 06. února 2018 16:02

continuity To muselo být strašné. Jak dlouho to trvalo, než malá začala spát v noci?

Mně nejdřív nedocházelo, že mám problém se spánkem, protože jsem dřív dokázala spát kdykoliv a kdekoliv. Jenže s dítětem jsem často spánek přemáhala ve dne, protože dcera nemohla být sama, i v noci, pokud byla nemocná nebo měla noční můry. A pak už jsem nedokázala usnout. Taky byla chyba, jsem pár let doma s dcerou pracovala po nocích, jak jsem byla z dřívějška zvyklá. 

Offline rasaNori
8840 příspěvků moje polička 06. února 2018 16:57

continuity tak my jsme i na malou cekali roka a pul, takze ze rikam v lete taky muze byt realita nekde jinde. Jsme si rikali ze tomu nechame volny prubeh, jsem se z toho porodu vzpamatovala nejak sakra rychle, ale porad se ho budu bat :( kor kdyz uz vim o co jde :D

Offline tv
4200 příspěvků moje polička 06. února 2018 17:15

viktorka_od splavu Garfie  Chapu pokud prarodic nechce pohlidat miminko/batole. To bych ani nechtela, vim, jak je to narocne. Ale pokud dite uz chodi na zachod, tak nejak sam se naji, rekne si, co potrebuje, v noci se desetkrat nevzbudi, tak nevidim duvod, proc nepohlidat sourozence. Tedy pokud to nejsou hyparaktivni hajzlici, to bych nechtela ani jednoho.

Jak se to tem detem vysvetluje? Babicka chce jen jednoho z vas, hodte si korunou! Jine je to samozrejme, pokud je prarodic sam, ale ve dvou lidech? No, ja mam asi jine predstavy, jak by to melo byt.

Offline VeronikK
363 příspěvků moje polička 06. února 2018 17:29

tv tchyně třeba nehlídala  skoro vůbec, a to byla v baráku. Svojí dceři teda jo, ale ta jí za to dokonce něco málo platila. Mě máma pohlídá ochotně. Ale naše babičky s dědama nás prý taky chtěli jen jednoho. Oba jsme tam byli s bráchou výjimečně. Leda až větší (tak třeba na druhém stupni). A to jsme byli celkem hodné děti.

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 06. února 2018 17:30

Nás si starý rodičia brávali v lete asi od sestriných cca 3-4 rokov (som o rok a pol staršia) vždy tak, že otcovi rodičia na 2 týždne (bývali bližšie, chodili sme k nim bežne aj cez rok) a maminy rodičia na 1,5 mesiaca. Z maminej strany sme mali ešte 6 sesterníc a bratrancov, čiže sa nás občas stretlo u starkých 5 až 8 (tých 8 ks bolo už vždy pod dozorom aspoň jedného páru rodičov) a milovala som oslavy na konci leta, kedy sme tam boli celá rodina a teda 16 ľudí, tiež pri zabíjačkách v lete a zime, sú to asi moje najmilšie spomienky. Inak ja som neznášala prázdniny u otcových rodičov a sestra u maminých (tá ktorá strana dávala dosť najavo, koho protežuje, ako deti sme tým trpeli). 

Neviem si predtaviť, že by povedali, že si vezmú len jednu a nie obe a dnes, s odstupom času ma napadá, že pre našich rodičov to musel byť neskutočný raj, keď sa nás na 2 mesiace v roku zbavili a užívali si slobodný život.

Momentálne neviem, ako to bude, ak bude v rodine viac detí (sestra tvrdí, že deti nechce, ja by som chcela 2, ale uvidím ako vôbec zvládnem jedno ), moji rodičia nemajú priestor kam ich dať, mužovi majú zas priestoru habadej (obrovský dvor, dom, zvieratká), už vidím, tie pocity krivdy, ak tam budú deti častejšie...

Offline tv
4200 příspěvků moje polička 06. února 2018 17:53

VeronikK Ja to nechapu. Byla jsi nejaka problemova? Nebo bratr? Nedokazu si predstavit, ze k babicce s dedou muze jet jen jedno vnouce. Co je na tom tezkeho, vzit dve deti do ZOO/herny/cukrarny/na vylet?

Offline Pinot Noir
29886 příspěvků moje polička 06. února 2018 18:16

tv A prarodiče mají povinnost hlídat? A brát si naráz víc dětí než na kolik se cítí? Nechápu, proč se v tom tak vrtáš, vždyť je to jejich rozhodnutí.

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 06. února 2018 18:32

Pinot Noir Já myslím, že tady jde spíš o protěžování jednoho vnoučetem před druhým (když se jedná o sourozence).

Taky znám případ, že prarodiče na tvrdo řekli, že chtějí Pepíčka, ale Toníčka ne (a to ten druhý není žádný satanáš).

49352 příspěvků moje polička 06. února 2018 18:32

Pinot Noir povinnost urcite nemaji. jejich skoda. bohuzel teda k tech deti

Offline Pinot Noir
29886 příspěvků moje polička 06. února 2018 18:50

brrr O tom tu ale řeč nebyla, ne? Šlo o to, že prarodiče si troufají hlídat jen jednoho (nebo dva), ale ne všechny. Já tomu docela rozumím, dva kolikrát nejsou nároční jen dvojnásobně ;)

viktorka_od splavu Jasně, můžeme si tu na takové prarodiče postěžovat, vzájemně se politovat, ale řešit, že nechápu proč, je podle mě úplně mimo. Nechtějí? Nechtějí. Jak jsem psala, já tomu vlastně rozumím (tomu, že nechtějí hlídat víc děcek).

Offline tzaziki
1156 příspěvků moje polička 06. února 2018 18:54

viktorka_od splavu Garfie Na pani na uklid bohuzel nemam. Materska je dost omezujici. A mam pocit,ze by mi ani neprosla. Pred pul rokem jsem navrhla pitomy mandl na lozni pradlo a pry,ze nam to tchyne vyzehli a tu 500kc muzeme dat ji. 

Trosku me desite,ze by se tohle blboobdobi a pocit mohl jeste zhorsovat. No,zkusim vydrzet do toho jara,snad to zabere.

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 06. února 2018 19:02

Pochopila jsem z reakcí např. VeronikK, že si prarodiče brali záměrně jen jednoho.

Jinak souhlasím s tím, že prarodiče nemají žádnou povinnost hlídat vnoučata. Jen by mne nenapadlo, že si prarodiče vezmou na hlídání jen jedno. Doteď jsem vycházela z vlastní zkušenosti, my jsme u babičky byli na prázdninách vžycky se sestrou společně (a většinou i s bratrancem).

49352 příspěvků moje polička 06. února 2018 19:12

tzaziki s tou tchyni to napadlo manzela nebo ji?

btw naco je zehlit lozni pradlo?

Offline tzaziki
1156 příspěvků moje polička 06. února 2018 19:21

viktorka_od splavu Napadlo to manzela,chtel mi ulevit a je financne podporit. Proste lozni pradlo zehlime,protoze je mekkci a upravenejsi. Nemame krep,ale klasickou bavlnu.