Gatita Ježiš, tohle jsem vůbec nechtěla číst. V pátek jsem šéfovi kývla na prakticky okamžitý nástup do práce, sice jen na velmi zkrácený úvazek, ale i tak bude muset syn do jeslí dvakrát týdně. Je mu 15 měsíců. Celý víkend to v hlavě řeším, obracím všechna pro a proti furt dokola, čtu diskuze o patnáctiměsíčních v jeslích ;) a teď si přečtu tohle! Honem sem ty pozitivní zkušenosti!
Tak jedna pozitivní zkušenost, malá nastoupila do jeslí přesně v 15měsícich,nejdřív na dva dny v týdnu, po měsíci když se to pracovně zašmodrchalo tak na čtyři dny.. Byla tam zdaleka (tak o rok ) nejmladší. Hned první den tam i spala, druhy den jsem si ji vyzvedávala po obědě a ten křik se nesl celou budovou.. Druhy den se mě učitelky ptaly,co se dělo,ze si myslely,jestli náhodou někde nespadla..Omyl,naše dítě pouze nechtělo domů a chtěla tam spát .. Jinak to množství pokroků, které tam udělala, včetně samostatného jezerní,základních návyků - mytí rukou po venku,před jídlem,po wc (ne že to doma neděláme,ale když to dělají ostatní děti,zažije se to snáz), velmi bezbolestné odejmutí dudliku - vétsi děti ho neměly a ona není mimino,stejně tak i odplenkování ... Ty větší děti jí pěkně táhly a zase ještě nebyly s takovým věkovým odstupem,aby si s ní nechtěly hrát,že je malá. Na druhou stranu,do jeslí chodila až do současných tří let a už to bylo kontraproduktivní - jak byla ostřílená nejstarší,tak už měla dost svou hlavu a nechtěla moc poslouchat.K tomu nastoupilo asi pět dětí ve věku 12-18měsíců s dudlík a plínama,takže jsme měli období,že chtěla na spaní dudlík, místo mluvení začala jenom zvukovat.. Ale my si jesle nemůžeme vynachválit.. Osobně si myslím,že podstatně víc poznamená nezvyklého tříleťáka uvržení do školky na fulltime než batole na dva dny v týdnu., A takový můj poznatek - kolem 18měsíce jsem už cítila,že se to dítě jenom se mnou doma nudí a už jí nestačím..a naopak, odloučení jsem se snažila “kompenzovat” nějakým akčnějším programem, takže společně strávený čas mi přišel kvalitnější..