Dcera začala mluvit hodně pozdě (až po třetích narozeninách) a ještě teď téměř ve čtyřech o sobě často mluví ve třetí osobě (při jakémkoli citovém rozrušení, tedy např. před návštěvou). Je vysoká, vypadá starší než je, takže to působí ještě divněji :). Ale je to už jediný pozůstatek toho opožděného vývoje řeči, takže jsem vlastně ráda, že to není horší.
Vše o těhotenství a dětech
Sweet Potato vďaka ![]()
Ten vyvoj reci je uzasna jizda, moc se mi libi to sledovat u nas i u cizich deti:) Sny mluvi pekne, kosate vety, velka slovni zasoba...ale nektera slovesa tvrdosijne casuje blbe. Jakoby logicky spravne tam nasroubuje koncovku, ale je to spatne. A neda si to vymluvit. Nemuzu si ted teda vzpomenout na konkretni priklad, ale ma asi 5 sloves, ktera takto przni. Jo a pak mi taky chvili trvalo, nez mi doslo, ze vceravcera je predevcirem![]()
Gatita včeravčera ![]()
Dcera taky mluvila ve 2.osobě. Teď už mluví normálně, ale skloňuje docela tvrdošíjně podle životného rodu - vyndej mi prosím tě maminko toho kočárka, musíme zalejt ještě toho stroma, a tak ![]()
Jo a ráno mi manžel řekl, že už se s dcerou domlouvali, co bude potřeba přikoupit k té základní mašinkové sadě. Pak se pohádali o mašinku na baterky, dcera mu ji nechtěla půjčit, takže prý budeme muset koupit druhou ![]()
Lumi Není to nic strašného. Chlapeček známých mluvil taky ve 3. osobě, říkal: Hugo šlo, Hugo dělalo.
Ja jsem z dvojčat a jak na nás mamka mluvila v množném čísle, tak jsme si prý pak jeden čas navzájem jakoby vykali ![]()
Tulipe to je vtipný ![]()
Mě to komolení hrozně baví, často vzniknou tak senzační tvary, že se tomu musíme smát půl dne. Syn tvrdošíjně používá v množném čísle "ty dinosaurusy", to úplně miluju.
Absolutní špička všech řečníků je ovšem můj synovec. Teď mi posílali video z procházky v lese a z chaty, kde sáhodlouze vypráví o kostech a lebkách zvířat, co někde viděl a touží je zkoumat. Asi ho brzo pošleme do učení k brrr Má to vyloženě jako přednášku, ale dobrý je, že k tomu nevyžaduje publikum a interakci, mele si to sám nonstop. Jen z toho jednomu už pak trochu hučí v hlavě ![]()
Prijeli jsme z kol, starsi chvili spala a kdyz jsem ji vytahla ze sedacky, tak se hrnula k chariotu a mumlala si pro sebe: Kdepak je svacinka, jezisi kde ji ten tata zase dal, no do pytle kdepak je? Jsem malem padla smichy:D
A pak jsme vencily segru a psa, a predesla nas pani s pomerne velkym pozadim, navlecena do cernych legin, a ty regulerne hazely prasatka na slunci. A dcera kouka a pak na celou ulici zahlasila: Pani ma dupu... odmlka...a hodne velkou
jsem oscilovala mezi smichem a touhou vysvetlovat co se nahlas nerika![]()
žluťásek jo jet nekam se starsi autem nebo na kole je fakt zazitek, ted mi cestou do kopce zpivala Jarošovsky pivovar a prokladala to vykriky mami do toho (ucil ji muz). Po treti repetici jsem ji oznamila ze jeste jednou do toho a jde pesky. Tak pak zacala pocitat ale pocita zatim stylem dve tri deset dvanact:D A zkus slapat do kopce, vzadu 15 kg navic a do toho se smat:D
Syn začal rozprávať skôr ako chodiť, hneď v 1.osobe a celkom už rozumie aj správne používa podľa mňa ťažké slová (urgentne, odmietam, ...), ale presne, tým slovesam dáva logické koncovky - už je to dopieknute?
A rozpráva všetko správne, aj R, ale málokedy povie už, väčšinou uZ, aj keď to ž povedať vie, neviem, do akého veku sa čaká, kým sa ide na logopediu.
rasaNori syn si teď hrozně oblíbil CD Tři čuníci od Nohavici, bohuzel je tam i píseň Pijte vodu (pijte pitnou vodu a nepijte rum. Jedna paní v Americe ztrapnila se převelice, vypila na ex rum a poblila jim Bílý dům
) a prokládá to procítěnými písněmi od Hradišťanu.
letfenixa vazny poruchy reci uz od 3 let, kosmeticky drobnosti je dobry vyresit pred nastupem do 1.tridy :)
Posledním příspěvkům jsem se s chutí zasmála. Jarošovský pivovar je moje oblíbená, pač mám babičku v Uherském Hradišti a kolem pivovaru jsme k ní jezdili. A kombinace Hradišťanu a Nohavici je taky super. To naše mimino ještě nemluví srozumitelně, ale takovou tou miminí španělštinou, často ho načapám, jak něco rozpráví hračkám, důležitým tónem a s příslušnými gesty
AA tteď se naučil říkat "bar bar bar", i s tím R, tak mu přezdívám Barbucha.
Ještě jedna vtipnost, syn jakoukoliv minulost označuje jako včera. Včera jsem jel metrem na Depo Hostivař, včera jsem si koupil zmrzlinu dva kopečky, včera jsme se koupali v rybníku, včera k nám přišla návštěva. Pak to vykládá do telefonu babičkám a my vypadáme jak nezodpovědní rodiče, co porušují všechna nařízení ![]()
Ahoj z karanteny :)

Lamicka tyjo!!!
Lamicka ta prilba![]()
![]()
Sweet Potato viktorka_od splavu to bylo u nas, syn mluvil v zenskem rode podle me a dcera pak v muzskem podle nej, sveho velkeho vzoru. Ve treti osobe mluvil dnes petilety vnuk dost dlouho, uvidime, co ten nejmensi, az se vic rozmluvi.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY