slniecko Copak malá puberťačka. My jsme si takhle jednou už jako dávno dospělí odškrtávali v programu při Králi Learovi, to bylo nekonečné představení.
Vše o těhotenství a dětech
Sweet Potato ja som sa už naučila proste odísť. A nielen z divadla, už dokonca aj zo zbabranej bohoslužby.
slniecko Prostě se pohřeb vůbec nekoná. U nás to je také tak.
slniecko nevim, jak to delaji, jestli nejak vubec nebo jsou tamjen prime deti, ale kazdopadne za tu dobu, co jsem s manzelem, mu umreli 3 prarodice a na zadnem pohrbu jsme nebyli
slniecko aha, no pohreb ve smyslu pohrbeni tela/ popela urcite je, ale neni zadny obrad nebo jak to nazvat
slniecko Jj, je myšleno, že není obřad. U uložení těla do hrobu nikdo přítomen být nemusí, jen hrobník
a nebo proběhne kremace. Popravdě já ani netuším, kde moji příbuzní leží, ani zda byli či nebyli zpopelněni. Na hřbitově jsem nikdy (za někým konkrétním) nebyla. Samozřejmě pokud umře rodič/sourozenec apod. je to asi jiné, ale to mě naštěstí ještě nepotkalo.
Jen hlásím, že v Lídlu mají od čtvrtka zavinovací bodýčka, jak je tady někdo doporučoval, třeba se to někomu bude hodit
hlasim ze u nas su uz od dnesneho dna. akurat ja uz bodycka v lidli uz neberem lebo su moc siroke. zobrala som ale tensie nohavice a ciapky na jar. dizajn tejto kolekcie sa im celkom vydaril. prvy den a tesne poobede to uz bolo neskutocne rozhrabane a rozhadzane ![]()
baltik MP Meri aha. Hu. Ale zaujímavé. Ešte som o takom nepočula. A to proste nechajú úplne systémom, že zosnulého proste nechajú na starosť nejako štátnym inštitúciám (predpokladám, ž toto nejako vyriešené je, keď trebrs zomrie niekto bez príbuzných), alebo zariadia pohreb po technickej stránke, len sa ho nezúčastnia vôbec a akurát to sprevádzkuje pohrebná služba, alebo je tam len úplne najbližšia rodina - partner, deti a proste širší okruh nejde?
Teda, ak to nie je neslušné sa pýtať, fakt o takom počujem prvý krát.
slniecko v rodine meho muze se obrad take nedela, ale o zesnuleho se postaraji. Poslou parte, zaridi kremaci, vyzvednou urnu a tu ulozi na hrbitove. Jen neni zadny obrad pro pribuzne a zname. Ja jsem nebyla ani u ulozeni urny , kdyz zemrel tchan. Na hrbitov ale pravidelne chodi.
slniecko som rada, že sa pýtaš aj za mňa, ja som tiež o niečom takom ešte nepočula. U nás je taký zvyk, že pohreby sú dosť veľké, aj s karmi pre široké príbuzenstvo, a na pohreby sa dosť chodí, aj keď zosnulého nepoznali bližšie dôverne. Napríklad moji rodičia boli na pohrebe otca priženeného príbuzného, ktorého videli párkrát v živote.
betsey Áno aj u nás to tak je že chodia aj ľudia z dediny ktorí zosnulého poznali len z obchodu a tak. V meste je to trochu iné tam mi príde že chodí len užšia rodina. Ja by som brala kľudne tu kremaciu bez obradu a len uložiť urnu na miesto pripadne za intimnejšiu rozlúčku. A kar som nepobrala vôbec, to som bola proti ale tak patrí sa a bludy.... Dokonca mi na kare mamy dal niekto pozvánku na svadbu ktorá sa koná za mesiac ![]()
paktofonika panebože, to nie. To by som sa asi nezmohla na slovo a len nechápavo stála ![]()
A áno, presne, dedina, niekto tam umrie a celá dedina má pocit, že sa musí zúčastniť pohrebu. Ja som bola zatiaľ na pohrebe len raz v živote, a myslím, že vždy to budem mať tak, že pôjdem na pohreb v prípade, že ma s dotyčným viaže citové puto a potrebujem sa s ním rozlúčiť a nie preto, že sa to patrí
betsey Tak třeba se chce celá vesnice rozloučit, ne?
Shodou okolností měl včera pohřeb náš soused, kterého jsem už několik roků neviděla, protože byl upoutaný na lůžko. Nebyla jsem, protože jsem se zasekla v práci, ale rodiče byli, stejně jako většina lidí z naší ulice. Prostě se šli rozloučit s mrtvým a vyjádřit soustrast pozůstalým. Stejně tak mám v plánu jít kondolovat já. Vůbec se nedivím, že kolikrát se sejde celá obec, právě proto, že mrtvého znali. Neberme lide jejich rituály.
Stejně tak bych neodsuzovala kary, vždyť i tady bylo opakovaně zmiňováno, že širší rodinu často lidé potkávají jen tam a často jde o příjemná setkání (za smutných okolností teda,teď se asi vyjadřuju špatně, možná by bylo lepší napsat, že jde o setknání se sympatickými lidmi, které by člověk rád viděl při jiné příležitosti).
slniecko Když mi umřel prastrýc, jeho dcera ho nechala zpopelnit a pak jsem se nejbližší rodina sešli na hřbitově při uložení urny do hrobu. To jsou ty "bezobřadové" pohřby většinou, na parte bývá napsáno, že půjde o rozloučení v úzkém rodinném kruhu.
eless To dětské oblečení (a oblečení vůbec) je v Lidlu asi lepší nakupovat přes internet. Je to k mání dřív a odpadá právě takové to strašné přehrabování na místě.
brrr no áno, máš pravdu. Môže sa chcieť rozlúčiť aj celá dedina.
A trochu k téme, pozerala som trochu detské oblečenie na nete, a zaujalo ma čo do dizajnu h&m. Tuším tu ktosi spomínal, že kvalitovo je fajn, či si to zle pamätám?
Aha, takto. No ak človek žije v meste, nie je členom nejakej komunity a nechce ten civilný akožeobrad, tak to v tomto zmysle aj chápem, aj keď si myslím, že tie rituály svoj zmysel majú. Ae uznávam, že sú koľkokrát už tak vyprázdnené...že no.
Čo sa týka karu, tak jeho pôvodný zmysel bol, že keď sa na pohreb zišlo príbuzenstvo a známi, ktorí často cestovali na otočku, tak aby im bola zabezpečená strava.
Dávať svadobné oznámenie na kare je teda
...
slniecko Hej hej, rozdávali sa svadobné oznámenia, naháňali sa 2% dane... ![]()
betsey HM je v pohodě, nakupuju tam ráda (děti jsou stále v dětských velikostech). Miminkovské věci byly fajn, rovnoměrně se vytahovaly zároveň s dítětem a vydržely dlouho. Nám pyžamo kolikrát vydrželo dvě děti a pak jsem ještě ustřihla ty spodní ťapky a fungovalo dál. Za mě ![]()
brrr no super, tak to je dobrá správa, lebo tie kojenecké veci sa mi tam fakt páčia. Aj keď sa obávam, že moje dieťa bude mať šatník vo farbách biela, šedá, tmavomodrá a námornícke pásiky. Presne ako jeho matka ![]()
No nič, darčeky to snáď nejako spestria :-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.