Zuzuli a dávat ji cerveny hračky, aby nebyla barvoslepa ![]()
Vše o těhotenství a dětech
Zuzuli já to fakt nechápu, tyhlety kecy
máma ani tchyně neřekly ani popel. Jsem jim za to vděčná, dokonce jsem se mámy ptala, že to okolo sebe slýchám tyhle chytré rady (ty tvé plus učit dítě chodit s rukama nad hlavou apod.), tak jen kroutila hlavou, že snad každej si může dnes přečíst nějaké poznatky o fyzioterapii... na nočník jsme prý chodili dřív, ovšem máma to musela furt řešit a řešila to proto, že neměli s tátou peníze na pračku. Takže asi tak. Kašli na všechno, dělej si to po svém.
notna Mam taky VZP a zadala jsem nedavno o proplaceni krouzku pro dite. Poslala jsem zadost a fakturu, kde byla poznamka, ze jiz bylo uhrazeno prevodem. Odepsali mi, ze jeste potrebuji doklad o zaplaceni, napr. vypis z uctu. Tak jsem jim ho poslala a zatim cekam na odpoved. Veskera komunikace sla pres datovku.
Malenge Já fakt nechapu, ze je to takový tema, u nás taky. Nocnik, posazovani za ruce, rozmazlení chováním, první prikrmy (kdy už?!!!!!), ohradka, usinani o samotě (!!!) v postýlce (!!!)...asi to Holt člověk musí brát jako konverzaci a přestat to řešit
ale moje mama je zlata, všechno dělám dobře! (to mě trochu šokovalo, ale jsem za to moc rada)
Zuzuli ja jsem mela deti v prvni pulce osmdesatek a vlastni postylku, ve ktere dite opravdu spi, propagovaly tehdejsi knihy o vychove a bralo se to jako normalni. Nepamatuju se, ze by z mych znamych nekdo spal s ditetem v manzelske posteli. Asi se to taky delalo, ale ja fakt nikoho neznam, a u nas v postylce deti spaly od miminka samy, asi jsem mela stesti.
S nocnikem nevim, ale kdyz melo jit dite ve dvou letech do jesli, muselo byt bez plen. Takze se zacinalo trenovat driv. A v latkovych plenach tehdy deti nemely ten komfort sucheho zadecku, jak do lidi ted husti reklamy na jednorazovky. Ale syn si vedome zacal rikat az o prazdninach, nez od zari nastupoval do jesli, prave mu ty 2 zrovna byly. Dcera o neco driv, nejak po roce a pul, ale spolehnout se na to dalo az o neco pozdeji.
Tabea rozhodne, to by bylo, aby se do tydne sama nezvedla z nocniku a neodracela pro ubrousky ![]()
Potrefenáhusa tak to jsem nikdy neslysela, a proc jen cervene se vi? ![]()
Malenge u me to resi hlavne ta mama. Stylem "prosim te, neuraz se, ale jsi si jista, ze nemas slabe mleko, kdyz se ti mala v noci budi na kojeni? My vam davali od dvou mesicu vecer sunar/kasi a spali jste celou noc".![]()
Kokoska Jo, ale neumíš si asi představit, jak velký tema to dneska je.babicky maj totiž pocit, ze jsou matky líný a děti opožděný.
Jako byly látkový pliny, nebyly automaticky pračky, dite šlo v 9 měsících do jesli..... no a co? Dneska je to jiný a prarodiče k malýmu miminu několikrát za noc nevstavaj, tak co řeší?
Potrefenáhusa ony ty rady moji generace jsou minimalne 30 let stary, ber to s rezervou. Ja do toho holkam taky nekecam, aspon se snazim
Ono je to stejne houby platny, nakonec si to kazda mama stejne udela po svym, protoze uz ma vyzkouseny, co diteti nejvic vyhovuje. A kdyz jsou šotci u nas, tak si to zas ja delam po svym. Ne teda napr. ze bych davala diteti k jidlu neco, co nesmi, ale ze ho treba nakrmim sama, kdyz mi bere nervy ta jeho "rychlost" a rozpatlavani vsude kolem.
Potrefenáhusa je teda fakt, ze moje mama ma nejaky pripominky furt a ke vsemu, kdyz ty mrnata vidi. Ale nedovoli si to rikat jejich matkam, rika to mne ![]()
Kokoska jo, u nás jsou ty rady ještě starší :-)
no a nejlepší je, když nám tchyně porad rika, jak jsme si dite chováním rozmazlili, aby v druhy větě dodala, ze muž furt brecel tak hrozne, ze už na další dite nesebrala odvahu..... no tak to "nechat vyřvat", jak nám radi, asi teda moc nefungovalo, ne?
pardon, pro mě je tohle teď fakt tema
a s tím nocnikem bude peklo
Potrefenáhusa to vis, do babicek to hustily zas jejich matky a jiste byly podobne nadseny
tak to ted musi poslat dal:p
Kokoska ja jsem taky spala sama v postylce, akorat ze ja doted spim nejradeji sama, nez se dite narodilo, spala jsem se spunty v usich, aby me muz vedle me nebudil. Jsem do budoucna adept na oddelene loznice, abych mela klid na spani. Na koleji se spolubydlicimi jsem vzdycky trpela. Takze se nedivim, ze me polozili do postylky a odesli a ja usnula. I kdyz teda nedavno z mamy vypadlo, ze jsem se nekdy silene rvala, ale na konec usnula.
Zuzuli to mi přijde snad ještě horší, takové "podkopávání", mě by to určitě nahlodávalo. U nás jede takové tiché trpění, obě víme, že ta druhá má jiný názor, ale už o tom nemluvíme.
Kokoska to že děti spaly v postýlce a fungovalo to je v pořádku. Spíš je otravné, že někteří lidé mají tendenci to ostatním vnucovat jako jediné správné.
Já jsem zas překvapená, že snacha ode mě ty rady chce. Když něco řeší, tak končí slovy a jak bys to udělala ty? Rady tchýně, nevyžádané, jsem těžce nesnášela. Co se vnučka narodila, tak mi denně cinknou fotky v mobilu. Vidíme se minimálně každý týden. Snažím se nevnucovat a čekám až mě pozve (pozvou). Hlídám málo, spíš asi chce snacha společnost. Sms typu - co děláš, máš čas, nechceš přijít na kafe, procházku na cokoli
, jsou docela časté. A vnučka je teda skvělá. Je pořád dobře naladěná, usměvavá a hrozně akční (to má po taťkovi).
Potrefenáhusa Lituju tě, ježiš jak já jsem ráda, že mám tyhle témata za sebou!!! A tchýně byla zlatá, tak by si nedovolila, zato od šagrové (stejně staré jako já) jsem si vyslechla tolik rad a mouder, že ještě teď se jí vyhýbám (zvlášť s dětma)!! ![]()
crazydaisy také se radši ptám tchýně, ta má rozumné názory a hlavně mi nic necpe. Vypadá to, že máte hezký vztah, to je super ![]()
INCOM1 Mám ji ráda a moc mě překvapila tím, jak skvělá a obětavá maminka je.
Potrefenáhusa no ze mam holcicku rozmazlenou mi pripominaji casto
a jeste je u nas tema kojeni, ja byla kojena tri tydny, bratr asi pul roku, ale napul se sunarem, a s cajickem (oslazenym, aby chutnal) a stavickama, takze moje pouze kojeni do pul roku bylo temer tyrani ditete. V lete musela mit zizen, pak jsem ji odpirala nove chute. Ja uz v pul roce snedla na svacinu dva jahodove jogurty a jak mi chutnalo. S prikrmy jsme zacali, male strasne chutna, ale sni jen trosku, takze o najedeni nemuze byt zatim rec,stejne se pak dorazi mlikem.
Zuzuli Myslíš, že by nepomohlo dát mámě nějakou "moderní" knížku o výchově? Aby si trochu rozšířila obzory, aspoň takové ty základy, dítě neposazovat, nenechávat řvát, necpat mu v šestinedělí oslazený čaj a ve dvou měsících kaši s medem, aby spalo celou noc
jen takový rychlý nápad...
Já bych rady taky uvítala, ale musím přiznat, ze jsem bohužel tady z toho okruhu nenarazila na nic pouzitelnyho.
Protože jak jsem stará, tak ty naše mamy nekojily, musely brzo do práce a vůbec se razila raná institucionální výchova a tak.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí