Tak ono to bude asi mezigenerační obecně, v mých dvaceti jsem tohle poslouchala taky, navíc jsme u tchánů bydleli, já mladá blbá, neuměla jsem se bránit a to: máš málo mlíka, dej jí na noc kaši, nebude se budit, od čtyř měsíců zkoušet nočník, spaní jen v postýlce, máš málo oblečený dítě ven... furt něco a k tomu knížka Naše dítě z roku 1959.
Ale pak jsem se vzchopila, kojila do roka a něco, nočník jsem zkoušela až když si na něj sama došla sednout a postýlku jsem měla bokem přiraženou bez postranice, takže pohoda.
A kluka už jsem měla jako v tý době "stará" matka, to už si nikdo moc netroufnul. A spal s námi v posteli do šesti let, kojila jsem rok a půl, a dělala jsem si všechno jen podle svýho, jak jsem cítila, že je to dobrý pro něj i pro mne.
Teď mne mrzí, že vnučku moc nevídám, ale mám radost, že je tak šikovná a že ta moje holka je taková odpovědná máma, po všech těch letech, kdy to na dítě z jejího rozhodnutí nevypadalo.
A rozhodně se do ničeho nemotám, jen třeba ty nezabezpečený schody a tak, to trnu. Ale to proto, že dcera byla fakt strašně divoký dítě a párkrát jí šlo o život. Hřebík v elektrický zásuvce, pád ze schodů taky, otrava barbituráty, tam to bylo fakt o fous, vypití mořidla na dřevo, brala to o každý roh, topila se, taky dobrá byla noha do drátů kola, když seděla vzadu za mnou na sedačce, to jsme se potloukly obě, no prostě pořád bylo něco a u dětí je to hned, tak proč tomu jít naproti.